Annonse

1 ÅR SOM VEGANER

God morgen fra Lista Fyr ♥

Vi ankom i går kveld, og ble innkvartert i en leilighet med stor dusj, god plass, vaskemaskin og kaffetrakter – de fire tingene man virkelig savner ombord i en seilbåt, haha. Nå sitter jeg og nyter en kopp kaffe i stillheten, og nå synes jeg det er på tide å komme med en real oppsummering fra mitt første år som veganer. Tenk det – ett helt år har gått! Tiden går så sinnsykt fort, og det føles som i går jeg tok valget om å endre både kosthold og livsstil.

Da jeg i mars 2016, tok et dypdykk i den grusomme kjøtt/egg/melkeindustrien, var det ikke lenger et alternativ for meg å spise disse produktene. Det var ikke en celle i kroppen min som hadde lyst på hverken egg, kylling, bacon, kjøtt eller noe som helst som inneholdt melk, og min enorme kjærlighet for ost forsvant umiddelbart. Jeg trodde pølse, skinke, egg og bacon, melken i kaffen og ost var noe jeg aldri skulle klare å leve uten, men der tok jeg jaggu feil – å kutte disse produktene var søren meg det enkleste i hele verden, og i dag er det ingenting som byr meg mer imot enn nettopp melk, ost, kjøtt og egg.

Kunnskap, kunnskap, kunnskap – det er alt som trengs for å enkelt kunne ta et valg. Kan du og vet du det jeg vet, er det ikke lenger fysisk mulig – jeg ble veganer på dagen, og dette var for meg livets enkleste og viktigste avgjørelse. Det føles så innmari godt å vite at man gjør en forskjell for miljøet og dyrene, og i følge thevegancalculator.com har jeg per dags dato spart vår verden for hele 1.644.740 liter vann, 7.150 kg korn, 1106 kvadratmeter skog, 3.595 kg Co2, og 395 dyreliv.

Tenk det! At jeg alene på ett år har utrettet såpass mye. Er det ikke flott? Inspirerende?

For meg finnes det ikke noe mer unødvendig og merkelig enn å drikke melk. Vi har vokst opp i et samfunn hvor vi har blitt fortalt siden vi kunne snakke, at melk er noe vi må ha for å vokse, og for å bli stor og sterk. Vi har blitt fortalt hver dag av både skole og via reklame, at melk er noe vi må drikke for å få i oss kalsium, og noe vi må drikke for å ta vare på skjelettet. Melk… Kumelk. Melken som er beregnet for en kalv som skal vokse opp til å bli en ku på 400 kg.

Vi drikker selvsagt ikke hestemelk – det er jo bare rart og ekkelt. Ei heller grisemelk, hundemelk, kattemelk eller rottemelk. Vi drikker for guds skyld ikke melken som kommer fra andre dyr, men kumelk – dét drikker vi. Er det ikke rart?

Det ville vært mer naturlig å fortsatt drikke våre mødres morsmelk, men det er jo bare ekkelt. Ikke fysisk mulig heller, for en mor slutter å produsere melk når barnet er gammel nok, rett og slett fordi barnet ikke lenger trenger denne næringen. Det samme gjør kuen. Den slutter også å produsere melk når kalven er stor nok, men vi kjører på med kunstig inseminering for å holde gang i en stadig melkeproduksjon. Kuen blir faktisk gjort drektig en gang i året for å holde produksjonen oppe, og vanlig prosedyre er at kalven blir fjernet fra moren så snart den har fått i seg litt råmelk, for deretter å settes i en adskilt boks. Dette er en enorm belastning på både ku og kalv! Men det driter jo vi i, for vi skal jo ha melken vår, og slurper den i oss mens vi tenker at det er det mest naturlige og viktige i hele verden. Det er rett og slett helt sprøtt!

Kjøttindustrien er grusom, den forurenser mer enn hele transportsektoren til sammen, og uansett hvor mye man vrir og vender på det, er kjøttindustrien det som skader miljøet aller mest. Det finnes ingen unnskyldning for å spise kjøtt – vi trenger ikke kjøtt for å overleve, vi er heller ikke skapt for å spise kjøtt verken med tanke på tannsettet eller tarm, og kjøtt er egentlig bare noe vi har trodd at vi trenger, basert på arv, tradisjoner og propaganda.

Å være veganer er det beste for både jordkloden, dyrene og helsen, og med så mange alternativer som finnes i 2017, er det faktisk ikke en eneste god grunn til å ikke være veganer, sånn utenom latskap. Det finnes et hav av alternativer, og det har aldri vært enklere å være kjøtt- og melkefri enn i 2017. Heldigvis ser vi en tydelig endring her i Norge – flere og flere tilegner seg kunnskap, og ønsker å trappe ned på kjøttkonsumet. Dette er helt fantastisk, og nå er det vel ikke en eneste dagligvarebutikk som ikke tilbyr veganske produkter. Dette er et stort steg i riktig retning, og noe vi kan rope høyt hurra for.

For meg har det vært viktig å ikke peke finger i løpet av året som har gått. Uansett hva jeg sier, så må den enkelte person som enda ikke er hverken veganer eller vegeterianer få aha-opplevelsen selv. Det er fysisk umulig å tvinge en ny levemåte på folk, og ved å peke finger, leke ovenfra-og-ned, eller ved å si at det er sånn du SKAL leve, vil man heller skremme bort flere enn man inspirerer.

Det er nemlig ikke like enkelt for alle, og selv om jeg var veldig bastant i starten, tok det ikke lange tiden før jeg innså at jeg måtte oppfordre og inspirere på andre måter, enn ved å tvinge informasjon og dokumentarer på folk.  Jeg vet at det kan være oppleves som svært vanskelig å snu på dagen, men ved å inspirere og motivere, dele informasjon, kunnskap og fakta, enkle og fristende oppskrifter, og ikke minst rose både familie, venner og lesere når de tar et valg som gagner dyrene og miljøet, tror jeg at vi sakte men sikkert vil se en positiv endring. Jeg har også sagt tidligere at jeg trives bedre med å omtale meg selv som vegan-ish, rett og slett fordi at også jeg kan gå på noen smeller innimellom. Jeg bruker bunad og jeg kaster heller ikke skinnjakken eller skinnbootsene jeg kjøpte for noen år siden. Av og til hender det også at jeg spiser skalldyr og fisk, men det er såpass sjelden at det i det store bildet ikke får noe særlig betydning. Jeg er mer veganer enn ikke-veganer, og det gjør meg lykkelig!

Sjekk gjerne ut mitt veganske oppskriftsarkiv HER, om dere trenger inspirasjon til deilige veganske retter.

Da jeg delte en 6 måneder som veganer-oppsummering, listet jeg opp tre tydelige forandringer, og de er fortsatt like aktuelle nå som for 6 måneder siden.

TRE TYDELIGE FORANDRINGER:

1. Interesse for mat: Jeg trodde aldri at jeg skulle finne matlaging interessant. Jeg var en håpløs kokk, jeg hatet å tilbringe tid på kjøkkenet, men har etter at jeg valgte vegansk, fått en matglede uten like. Jeg koser meg glugg ihjel på kjøkkenet, og elsker å prøve meg frem med nye oppskrifter.

2. Helse: Jeg har blitt lettere, sunnere og friskere. Den ubehagelige matkomaen er ikke-eksisterende, og jeg er svært sjelden sånn skikkelig fysen. Før hadde jeg konstant lyst på ett eller annet – snop, kjeks, chips, mat, ost, mat, ooooost. Denne tiden er forbi!

3. Harmoni: Jeg spiser mat med god samvittighet, og det føles så innmari bra å ta valg som gagner både miljø, helse og dyrene. Dette gjør meg til en bedre person, jeg er lykkeligere og gladere, og kan overhodet ikke forstå hvorfor jeg ikke tok dette valget på et tidligere tidspunkt. Dette er virkelig veien å gå, og jeg håper på å inspirere flere til å velge en vegansk retning, ved mine innlegg her på bloggen.


Det er på tide å runde av, og sånn helt på tampen må jeg jo inkludere gladmeldingen som tikket inn i maiboksen…

Jeg er nemlig nominert til The Nice Award 2017 – en award for å å feire godheten og medfølelsen vi opplever hver dag.

For første gang i Norge, går The Nice Awards av stabelen, som skal hedre veganervennlige bedrifter, organisasjoner og bedrifter, å gi dem publisitet, berømmelse og anerkjennelse. The Nice Awards dekker et bredt spekter av kategorier – alt fra arbeidet til selvstendige individer til større firmaer. Dette er rett og slett et fantastisk tiltak, og jeg er rørt og stolt over å være nominert til en så gjev pris sammen med en gjeng fantastiske mennesker, organisasjoner og bedrifter.

Dere kan stemme på meg HER, om dere mener jeg fortjener å stikke av med denne tittelen ♥

Dette er noe jeg brenner for, og noe jeg kunne snakket om i en hel evighet, men som nevnt over her, er det på tide å runde av. For mer skriblerier og skriverier, se under her:

Den grusomme sannheten // Ikke flere egg i påsken // Veganske oppskrifter // Matvarene som er vanskelig  kutte // Vegansk hudpleie // I min handlekurv // Når dyrevelferd betyr aller mest // Perfekt aktivitet for to // I dag spiser vi // Det er du som sitter med makten // Bærekraftig perle i Kristiansand //7 Day Vegan Challenge // I min handlekurv //

Ønsker dere alle en vidunderlig onsdag… Måtte den bli helt fantastisk ♥

LOVE YOU ALL

Annonse