100% JUL PÅ EN TALLERKEN

Da jeg gikk over til et plantebasert kosthold, var min største bekymring hva jeg skulle ha på tallerkenen i julen. Jeg trodde det ville være umulig å få et eneste snev av julestemning uten pinnekjøtt, men der tok jeg feil igjen. Da jeg prøvde meg på Veganmisjonens vegisterkaker var jeg solgt… Dette var 100% jul, og jeg glemte alt om de gamle tradisjonsrike julerettene.

Vegisterkaker er et must i julen, og i går var det dette som stod på menyen da vi inviterte min far og hans samboer på middag. Jeg var jo veldig spent på om denne veganske juletallerkenen ville falle i smak, og det gjorde det helt tydelig. Når gjestene forsyner seg to ganger og spiser seg stappmette, er det et soleklart tegn på at maten smaker, og vet dere hva? Dette var forbaska godt. Mums!

Du trenger: 

Vegisterkaker: 2 dl hvit ris • 1 stor blomkål, kuttet smått • 2 dl små havregryn • 1-2 ts vegansk buljongpulver/evt. 1 terning • 1 ts malt ingefærpulver • ca 1 ts revet muskatnøtt (bruk hel muskatnøtt og riv på rivjern, jeg brukte ca 2/3 av nøtten) • Pepper • Salt

Kålrabistappe (4 pers) : 2 kg kålrot • 1 dl Oatly havrematfløte • Noen gode ss vegansk smør (jeg bruker rapskokos fra Berit Nordstrand) • Salt • Pepper • Muskatnøtt

Peppersaus med fløte aka julesaus: 4 ss rapskokos fra Berit Nordstrand • 2 ss hvetemel • 1 dl vann • 1 ss grønnsaksbuljong eller 1 terning • 4 ts nykvernet five peppers • 5 dl Oatly havrematfløte • 1 ts soyasaus • Noen dråper sukkerkulør for farge


Dette gjør du:

Vegisterkaker: 1. Kok risen i dobbel mengde vann pluss 1 ts salt. Når den er ferdig kokt, kan du la den dampe bort resterende vann på svak varme uten lokk.

2. Kok blomkålen såvidt mør, sil av vannet.

3. Ha den ferdigkokte risen, de kokte blomkålbitene, havregryn, buljongpulver og krydder i en stor bakebolle og mos det med stavmikser til det er passe jevnt. Smak til med salt og pepper. Kanskje du også trenger bittelitt ekstra muskat?

4. Form vegisterkaker og stek i rapskokos fra Berit Nordstrand på sterk varme, til de er gyllenbrune på begge sider.

5. Serveres med saus, nykokte poteter, rødkål, rosenkål og kålrabistappe. Da snakker vi et realt julemåltid!


Kålrabistappe: 1. Skrell kålrabien og kutt den i mindre biter. Kok den mør.

2. Mos kålrabien med en stavmikser når den er ferdig kokt, og tilsett smør og fløte.

3. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.


Julesaus: 1. Smelt smør på medium varme, og visp raskt inn melet for å unngå klumper.

2. Visp inn buljong, pepper og vann, og spe med matfløte under stadig omrøring.

3. Få ønsket farge på sausen med hjelp av noen dråper sukkerkulør, og smak til med soyasaus og salt.

Håper det smaker!

I dag skal vi på julemarked, og jeg gleder meg så mye at det gjør nesten vondt… Alt jeg ønsker er å tilbringe kvalitetstid med min lille familie, og samtidig jakte på julestemningen. Kanskje den melder sin ankomst i dag?

Håper dere har det bra ♥