Annonse

34.000 MULIGHETER

Har dere sett første episode av den ufattelig sterke dokumentaren; Flukt? Hvis ikke, håper jeg så inderlig at alle dere der ute velger å bruke 40 minutter av denne onsdagen, til å se deg HER. Leo Ajkic er et sannhetsvitne og en ekte helt, som tar oss med på denne reisen hvor vi får et innblikk i hverdagen til noen av dem som flykter.

26. millioner mennesker flykter i dag fra krig og forfølgelse. Det er et ufattelig høyt tall, og vi snakker ca. fem ganger hele Norges befolkning! Tenk det – ubegripelig… Det er 34.000 mennesker som flykter hver eneste dag, 34.000 muligheter, som Leo sier så fint innledningsvis. For det er jo helt korrekt – 34.000 muligheter.

Skjermbilde 2017-01-04 kl. 18.03.43

Det er umulig å sette seg inn i situasjonen… Vi har ikke den fjerneste anelse om hvordan det føles, eller hvor håpløst livet er når man flykter fra krig. Følelsen av å ikke høre hjemme noe sted må være grusom… Tenk å bare gå og vente – vente og vente, men på hva? Fremtiden er usikker, du har faktisk ingen anelse om hvordan din fremtid vil bli, ei heller om du noen gang vil finne en vei ut av elendigheten…

Nå kommer det minst 8.000 syriske flykninger til Norge. Disse 8.000 flykningene vant gullbilletten – de vant, som Leo sier, talentkonkurransen hvor premien ikke er å bli kjendis, men å bli Ola Nordmann. Bare i Libanon oppholder det seg nå 1 million syriske flykninger – flykninger som ikke vant noe gullbillett… Som er stuck her på ubestemt tid, og som går en usikker tid i møte. Tenk at så mange som to av tre syriske barn i Libanon ikke gå på skole, noe alle barn har rett til, i følge FNs barnekonvensjon.

I FNs barnekonvensjon finnes også følgende punkter.

  • Alle barn er født frie og er like mye verdt.
  • Alle barn har rett til et navn og en nasjonalitet.
  • Alle barn har rett til beskyttelse.
  • Alle barn har rett til best mulig helsehjelp og nok mat og drikke.
  • Alle barn har rett til å bli hørt og bli tatt hensyn til.
  • Alle barn har rett til å gå på skole.
  • Alle barn har rett til lek, fritid og hvile.

Hvor mange av disse tror dere brytes for barn på flukt? Man blir helt matt… Tom for ord, tom for tårer!

«Nå kommer det minst 8.000 syriske flykninger til Norge.og det er ikke sikkert du er enig i at det skal komme så mange. Det er helt greit det, det er lov å være skeptisk. Men jeg håper uansett, når det begynner en ny jente i klassen din, eller når du får nye naboer som knapt kan engelsk og i hvert fall ikke norsk, at du tenker at dette er folk som har fått drømmene sne bombet. Men de drømmer fortsatt, og snart drømmer de på norsk.»

– Leo Ajkic

Få med dere andre episode på NRK klokken 21.30 i kveld!

En jord – ett folk ♥


Relevante innlegg: Endestasjon // Ute av syne, ute av sinn // Helt absurd // Jeg driter i PR // På innsiden // Det gjør så innmari vondt // For 20.000 kroner // 45.000 viktige kroner // Ikke et liv verdig // Jeg blir så sint

Annonse