6 MÅNEDER SOM VEGANER

Hei igjen mine skjønne, vakre venner ♥

Det er mange av dere som er veldig nysgjerrig på hvordan livet som veganer behandler meg så langt. Spørsmål som hvordan det går, utfordringer og helsetilstand går svært ofte igjen, så nå synes jeg det er på tide med en liten statusrapport. Jeg har vært veganer (eller vegan-ish) i 6 måneder nå, og det er mye som har skjedd på disse 6 månedene.

Mother-Cow-Calf-Thinkstoc-2//Foto Thinkstock

Grunnen til at jeg skriver vegan-ish, er fordi jeg ikke kan kalle meg 100% veganer. Det er nemlig en utfordring ved denne livsstilen – at det veldig ofte er noen veganere som skal finne feil, rakke ned på deg, og fortelle hvordan det faktisk skal gjøres. Jeg har fått pes for å bo på Scandic (noe jeg forøvrig ikke kan forstå), jeg har fått kjeft for å gå med bunad og mine gamle Dr. Martens, og jeg har blitt skjelt ut for å bruke vegetarpølse og ikke veganpølse i pølsegratengen. Jeg kommer faktisk aldri til å kaste bunaden som jeg har arvet etter mormor, og derfor tør jeg faktisk ikke å kalle meg selv veganer.

Det kan i noen tilfeller virke som at enkelte veganere har en slags konkurranse seg i mellom, som går ut på hvem som er mest veganer. Dette er bare trist, det fører ikke noe positivt med seg i det hele tatt, og jeg tror det har helt motsatt effekt. Det er ikke slik man inspirerer andre til å prøve seg som veganer, eller i det minste kutte ned på kjøttinntak og egg- og melkemengde. Det kan nemlig bli litt mye negativitet til tider, men på en annen side handler det jo bare om at disse veganerne brenner for dyrs rettigheter og miljø, noe som er alt annet enn negativt. Jeg som veganer, (eller vegan-ish), brenner like mye, men når jeg har den stemmen jeg har, er jeg nødt til å bruke den riktig. Jeg kan ikke tvinge noen til å gjøre som meg, men jeg gjør så godt jeg bare kan for å forårsake minst mulig skade, og oppfordre dere der ute til å gjøre det samme.

Kjøttindustrien er grusom, den forurenser mer enn hele transportsektoren til sammen, og uansett hvor mye man vrir og vender på det, er kjøttindustrien det som skader miljøet aller mest. Det finnes ingen unnskyldning for å spise kjøtt – vi trenger ikke kjøtt for å overleve, vi er heller ikke skapt for å spise kjøtt verken med tanke på tannsettet eller tarm, og kjøtt er egentlig bare noe vi har trodd at vi trenger, basert på arv, tradisjoner og propaganda. Å være veganer er det beste for både jordkloden, dyrene og helsen, og med så mange alternativer som finnes i 2016, er det faktisk ikke en eneste god grunn til å ikke være veganer, sånn utenom latskap.

IMG_1485

Vi trenger heller ikke melk, men igjen har vi vokst opp med en daglig påminnelse om at melk er noe vi trenger for å overleve. Noe vi trenger for å få kalsium, og noe vi trenger for å styrke skjelettet. Norge er ett av de landene i verden hvor befolkningen drikker mest melk, og ironisk nok er topper faktisk Norge statistikken for benskjørhet. Uansett hva jeg sier, så må den enkelte person som enda ikke er verken veganer eller vegeterianer få aha-opplevelsen selv. Det er fysisk umulig å tvinge en ny levemåte på folk, og ved å peke finger, leke ovenfra-og-ned, eller ved å si at det er sånn du SKAL leve, vil man som nevnt over her, heller skremme bort flere enn man inspirerer.

Det er nemlig ikke like enkelt for alle, og selv om jeg var veldig bastant i starten, tok det ikke lange tiden før jeg innså at jeg måtte oppfordre og inspirere på andre måter, enn ved å tvinge informasjon og dokumentarer på folk. Jeg blir fysisk dårlig når jeg ser folk slafse i seg biff eller slurpe i seg melk, jeg blir trist når store bloggere deler oppskrifter som inneholder kjøtt og melk, men jeg kan ikke verken forvente eller tvinge folk til å dele samme mening som meg. Jeg er overhodet ikke for at dyreliv skal gå tapt for vår skyld, jeg mener at vi skylder dyrene og miljøet å sette oss inn i industrien om vi absolutt skal ha kjøtt på tallerkenen eller melk i glasset, men det som faktisk ikke kan diskuteres er at det er bedre om man i hvert fall reduserer inntak og forbruk, enn å la være.

kylling

NEI, grov dyreutnyttelse er på ingen måte ikke bra, men det er vel bittelitt bedre at man velger happy pigs hvis man på død og liv MÅ ha bacon, fremfor å velge gris kjøpt på harryhandel i Sverige!? Derfor har jeg reist rundt på ulike gårder, for å prøve og dokumentere hvordan dyrene faktisk har det, da jeg stadig vekk blir møtt av påstander som at «dyrene har det godt i Norge» .

Jeg har mange gårder igjen på min besøksliste, i tillegg til slakteri, og det er viktig at jeg formidler riktig informasjon basert på det jeg opplever på de ulike gårdene, fremfor å skjære alle gårder over én kam. Akkurat denne holdningen, har fått enkelte veganere til å se rødt. Jeg er veldig enig i at man ikke burde utnytte dyr under noen som helst omstendighet, men det er det dessverre ikke alle som er. Som nevnt innledningsvis, kan det oppleves som svært vanskelig  å ende levemåte, og man er helt nødt til å begynne i det små. Sakte men sikkert, stein på stein.

De fleste kan nok oppleve det svært vanskelig å snu på dagen, men ved å inspirere og motivere, dele informasjon, kunnskap og fakta, enkle og fristende oppskrifter, og ikke minst rose både familie, venner og lesere når de tar et valg som gagner dyrene og miljøet, tror jeg at vi sakte men sikkert vil se en positiv endring. Og det er jo en endring vi er ute etter, ikke sant? En reduksjon i klimagassutslipp samt en økning i antall menneskeliv og dyreliv som blir reddet, på vei mot en forhåpentligvis 100% vegansk verden?

vegan life

I løpet av mine 6 måneder som veganer, har jeg spart vår verden (i følge thevegancalculator.com) for hele 749.502 liter vann, 3.258 kg korn,  504 kvadratmeter skog, 1.638 kg Co2, og 180 dyreliv.

Tenk det! At jeg alene på bare 6 måneder har utrettet såpass mye. Er det ikke flott? Inspirerende? Slår man sammen Dennis og meg ligger vi jo på det dobbelte, og det føles helt fantastisk å kunne si at vi har reddet 360 dyreliv. Det er ganske mye det ♥

PicMonkey Image-8

TRE TYDELIGE FORANDRINGER:

1. Interesse for mat: Jeg trodde aldri at jeg skulle finne matlaging interessant. Jeg var en håpløs kokk, jeg hatet å tilbringe tid på kjøkkenet, men har etter at jeg valgte vegansk, fått en matglede uten like. Jeg koser meg glugg ihjel på kjøkkenet, og elsker å prøve meg frem med nye oppskrifter.

2. Helse: Jeg har blitt lettere, sunnere og friskere. Den ubehagelige matkomaen er ikke-eksisterende, og jeg er svært sjelden sånn skikkelig fysen. Før hadde jeg konstant lyst på ett eller annet – snop, kjeks, chips, mat, ost, mat, ooooost. Denne tiden er forbi!

3. Livsgnist: Jepp, jeg setter faktisk livsgnist opp som et punkt på denne lille listen. Jeg spiser mat med god samvittighet, og det føles så innmari bra å ta valg som gagner både miljø, helse og dyrene. Dette gjør meg til en bedre person, jeg er lykkeligere og gladere, og kan overhodet ikke forstå hvorfor jeg ikke tok dette valget på et tidligere tidspunkt. Dette er virkelig veien å gå, og jeg håper på å inspirere flere til å velge en vegansk retning, ved mine innlegg her på bloggen.

Dette er noe jeg brenner for, og noe jeg kunne snakket om i en hel evighet, men jeg må vel tenke på å runde av dette innlegget, som i dette øyeblikk inneholder 1356 ord! Er det noe mer dere vil vite? Spør i vei i kommentarfeltet, og jeg kan komme med en oppfølgerpost til dette innlegget. For mer skriblerier og skriverier, se under her:

Den grusomme sannheten // Ikke flere egg i påsken // Veganske oppskrifter // Matvarene som er vanskelig  kutte // Vegansk hudpleie // I min handlekurv // Når dyrevelferd betyr aller mest // Perfekt aktivitet for to // I dag spiser vi // Det er du som sitter med makten

Måtte dere få en vidunderlig søndag, skjønne venner. Og så må dere aldri glemme at jeg setter enormt stor pris på dere alle sammen ♥