6 TIPS TIL DEG SOM AMMER…

Hallaisen! Mammablogger Gjelsvik her, haha. Neida… Jeg skal ikke bli mammablogger, altså. Det hadde i grunn ikke tatt seg særlig godt ut, med tanke på at jeg allerede har gått på en gigasmell i følge mange. Tenke seg til… Å drikke ÈN øl mens jeg ammer? Nei fy skam…

Åhåj… Mammapolitiet er et faktum! Jeg har fått en liten smakebit av dem tidligere, men nå titter de innom hver eneste dag, og det må jeg vel bare vende meg til. Alt jeg gjør vurderes, og mange stiller seg kritiske til meg som mor. Det er helt greit. Jeg vet at jeg ikke er feilfri, og jeg vet at det alltid vil være noen som er uenig med meg. Jeg synes det er litt vittig, jeg… At folk kan bli så engasjerte, irriterte og noen ganger krenket på vegne av hvordan folk de ikke kjenner velger å oppdra barna sine. Når det er sagt er det mange som har noe fornuftig å komme meg – gode råd, rett og slett, som jeg noterer meg bak øret. Usaklighetene, derimot, de ser jeg rett forbi.

I går var det en del som mente det var forkastelig at jeg kunne drikke øl mens jeg ammer. Alkohol og amming er gjerne to ord som ikke passer sammen, men én øl eller ett glass vin tar ikke babyen skade av. Og det er faktisk både dokumentert og forsket på. (Se gjerne denne episoden av Folkeopplysningen om amming og alkohol) . Det er også stor forskjell på å nyte én øl eller ett glass vin, og å dra på fylla. Man skal selvfølgelig ikke være beruset rundt små barn, og det kommer jeg aldri til å være heller. Men den éne ølen på en solskinnsdag? Nei vettu hva – den drikker jeg med god samvittighet.

Apropos amming. Dette innlegget går til alle dere ferske ammende, eller dere som er gravide og som planlegger å amme. Jeg har bare ammet i 18 dager, men har likevel fanget opp en del tips og triks som jeg ønsker å dele videre. Mitt aller beste tips er nemlig så bra, at jeg ikke kan sitte her og holde magien for meg selv – dette har nemlig gjort det å amme til en langt mer behagelig opplevelse. For hvem skulle tro at en liten babymunn rundt en brystvorte, kunne gi et så vanvittig stort ubehag? Det er nemlig ikke bare en fornøyelse å sitte der og mate barnet sitt – det kan faktisk være ganske smertefullt, men bare hvis det ikke gjøres riktig… Her er mine beste ammetips som jeg håper kan være til nytte for dere som er like rookie som meg.

1. First thing first… Å amme er ikke bare-bare, og det beste jeg gjorde var å ta imot skikkelig god hjelp av barnepleierne på barselhotellet. Det var så innmari verdt det! Joda, så føles det kanskje litt ubehagelig at en fremmed dame ber deg brette ut puppene, for så å vise deg hvordan det skal gjøres ved å stappe puppen inn i barnets munn, men her er det noen gode teknikker man rett og slett bare trenger å lære seg. Og teknikkene lærer man best gjennom en praktisk gjennomgang. Så, ta imot all hjelp du kan få, og be om den om den ikke kommer automatisk.

2. Multi-mam kompresser ble min life saver på sykehuset, og har forblitt min life saver etter at vi kom hjem. Klissete kremer kan være vel og bra, men de lindrer ikke på langt nær så mye som disse herlighetene. Brystvortekremen Purelan bruker jeg innimellom, men som nevnt er kompresser fra Multi-mam den ultimate og mest intensive pleien av såre brystvorter. Dette er mitt aller beste tips!

3. Jeg opplevde brystspreng på dag 4, noe som er veldig vanlig. Jeg våknet rett og slett opp midt på natten av at det føltes som at puppene mine skulle eksplodere, og gjorde da noe man ikke skal gjøre… Jeg pumpet! Dagen etterpå kunne jeg lese på ammehjelpen.no at brystspreng ofte forveksles med melkespreng, og at man ved å pumpe gjør vondt verre, ved at det lages vakuum som suger til seg væske ut i vevet. Den beste lindringen er en liten baby, så med det samme jeg la mini til, ble det brått hundre ganger mindre smertefullt.

4. Før jeg ammer – hvis puppene mine er skikkelig «sprengt» , føles det behagelig om jeg bruker en varm klut for å lindre litt i forkant. Den varme kluten har blitt en skikkelig god venn, haha.

5. Noen ganger må jeg bare ha en liten pause, eller bytte pupp, og da gjelder det å ikke dra babyen av brystvorten, men å bruke lillefingeren som hjelpemiddel. Dytt den forsiktig inn i munnviken til babyen, for å ødelegge vakuumtrykket, slik at baby slipper brystvorten uten å vise motstand. Dette blir mer behagelig for både deg og mini.

6. Selv om solen skinner, bruk ammeinnlegg og kle deg godt slik at du ikke fryser. Ingenting er mer ubehagelig enn å bli kald på puppene, og stive brystvorter som et resultat av kald vind, er faktisk ganske vondt når man ammer. I hvert fall opplever jeg det veldig ubehagelig, så her kler jeg meg godt før jeg skal ut av huset.

Kanskje dere som har ammet en stund, har noe å tilføye? Jeg er jo ingen ekspert, men tenker likevel det var fornuftig å dele det jeg hadde fanget opp til nå ♥ Ellers er det fredaaag – ukens beste dag. Håper den behandler dere bra!