Annonse

DEBATTEN

En riktig god onsdag ♥ Det er en nydelig dag i hovedstaden – solen skinner, og våren har uten tvil meldt sin ankomst. Hurra! Beklager fraværet i går. Dagen kunne ikke vært mer fullstappet av gjøremål, og innimellom slaga satt jeg i telefonsamtaler for å gjøre diverse intervjuer. Det var mildt sakt ekstremt hektisk!

Dagen startet med ultralyd på Fostermedisin på Ullevål, og der fikk vi beskjed om at mini har det helt strålende. Han vokser som han skal, og veier nå 2,8 kilo. Tenk det? Han er jo faktisk et lite menneske nå, og nå er det virkelig ikke lenge til vi skal få hilse på han. Hvis han kommer på termin, vil han veie 3,5 kilo, så at han bare har én arterie i stedet for to samt en vene i navlesnoren, har heldigvis ikke påvirket veksten som vi fikk beskjed om at det kanskje kunne gjøre. Og det aller gøyeste? Han har masse hår, haha. Vi kunne se den massive hårveksten på ultralyd, så nå blir det spennende å se hvor mye hår det faktisk dreier seg om når han kommer ut, hihi. Gjett om vi gleder oss!

Gårsdagen… En viktig dag. At jeg fyrte av startskuddet for denne nødvendige debatten er noe jeg er ekstremt stolt av! Og så kan man jo heller diskutere hvordan debatten egentlig utartet seg. Jeg kan jo starte med å si at jeg kunne vært enda tydeligere og tatt mer tak i det store problemet. Jeg utnyttet overhodet ikke den lille tiden jeg hadde maksimalt, men det er jo så lett å se i etterkant. Når man står i en slik debatt går tiden så rasende fort, og jeg følte vi hadde snakket i 5 minutter da Fredrik Solvang rundet av. «What? Ferdig? Allerede?»

Jeg vil også legge til at det var skikkelig flott at Sophie Elise deltok i debatten. Med tittelen Norges mektigste mediekvinne i lommen, skulle det vel egentlig bare mangle, men likevel… Jeg forstår at dette var vanskelig, så her vil jeg gi henne en høy fem og ti tomler opp.

//Foto: NRK

Det ble for lite fokus på selve løsningen, men så må vi jo også tenke på at dette bare er starten! Nå er vi i gang, og dette er et godt utgangspunkt for videre arbeid. For hvorfor er det viktig at dette ikke koker ut i kål? Jo, fordi 70 prosent av norske ungdom som føler et press om å ha en bra kropp, 50 prosent av norske 15-åringer som slanker seg, og 50 000 kvinnene som til enhver tid her i landet har spiseforstyrrelse. Dette er noe vi må ta på alvor. Men… Hvem har skylden?

Her er det mange faktorer som spiller inn. Det er jo uten tvil skjønnhetsindustrien og media som skal ha det største ansvaret, men at noen mener vi ikke kan legge deler av skylden på influencere er ufattelig naivt. Influencere sitter på en ekstremt stor makt, og deres påvirkningskraft er helt enorm. Vi har i årevis vært vitne til at mange av Norges toppbloggere med høyest lesertall, har presentert, formidlet og forsterket et forhold til kropp som er direkte helseskadelig. Som har et ufattelig skremmende fokus på utseende, som har bidratt til å skape et enormt press og store usikkerheter blant unge jenter. Disse influencerne driver reklamefinansierte, kommersielle foretak som i de fleste tilfeller er rettet mot jenter. Unge, og i mange tilfeller lettpåvirkelige og sårbare jenter.  Her tjener man rett og slett penger på unge jenters usikkerhet!

Tenk at hundrevis – kanskje tusenvis av jenter som skal konfirmeres, sparer pengene de får i gave, til dagen de blir 18 år, slik at de kan endre på utseendet!? Dette er så ubeskrivelig trist! 14-åringer skal ha andre ambisjoner og drømmer enn et såkalt «perfekt» utseende, som man ikke kan oppnå uten kosmetiske inngrep. Influencerne kaller det komplekser. Komplekser for små lepper, liten rumpe, et for høyt eller lavt hårfeste… The list goes on and on…

Det er nemlig et stort problem at man snakker åpent om- og introduserer leserne for komplekser, og når man deretter forteller og formidler hvordan man endrer dem. Enda verre er det når skjønnhetsoperasjoner og inngrep for å bli «perfekt» bakes inn som den mest naturlige tingen å gjøre, på en hvilken som helst vanlig hverdag. Dette ønsket jeg å illustrere i gårsdagens debatt – hvor farlig det er å prate om alle disse inngrepene som noe helt naturlig. Det er jo slik plastisk- og kosmetisk kirurgi normaliseres.

Nå går heldigvis Høyre inn for reklameforbud for kosmetiske inngrep, og da får vi håpe at en lov er like rundt hjørnet. Og det er jo dette vi må fortsette å kjempe for. Vi har kommet et godt stykke, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Vi trenger en mer regulert bransje og tydelige retningslinjer – og det trenger vi NÅ!

Senest for to dager siden fikk jeg tilsendt en story hvor en influencer reklamerer for fillers tatt på en klinikk som har sponset behandlingen – med tilhørende rabattkode, selvfølgelig. I tillegg handler toppsakene på Dagbladet.no om «Johan som forlenget penis – det var verdt pengene» , og «Karin som opererte kjønnsleppene – det beste jeg har gjort» … Dette er er tydelig signal på at vi er langt ifra i mål, og at vi må kjempe videre. 

Den nye Sunn fornuft- plakaten har jeg ikke hørt snakk om siden diskusjonsmøtet vi hadde i fjor, og også denne må på plass snarest. Vi som påvirkere er forbilder for mange, enten vi vil det ikke – en rolle vi må ta på alvor. For hva ønsker vi at følgerne våre skal sitte igjen med etter at de har besøkt plattformene våre i sosiale medier? Ønsker vi at de skal føle seg bra, eller ønsker vi at de skal sitte igjen med en dårlig følelse? Jeg tror de aller fleste av oss tenker det førstnevnte, og det krever at vi er mer kritiske til det vi formidler, og at vi tenker nøyere over innholdet før vi trykker på publiser-knappen.

Kjære alle! Takk fall feedback – både ris og ros. Og husk at debatten i går bare var starten!

Love you all

Annonse