Annonse

DET ALLER BESTE BLACK FRIDAY-TILBUDET!

November er handelsnæringens høytid, og det som en gang var på tilbud på selve Black Friday, har nå utviklet seg til å bli en månedslang kjøpefest, hvor butikkene kriger om å ha de beste prisene. Ser du et supertilbud på et par ski på f.eks. G-sport, er du garantert å finne et enda bedre tilbud på XXL dagen etter. Og deretter kommer G-sport på banen igjen med en ytterligere rabatt. Det er helt tussete! At butikkene i det hele tatt overlever med så store tap, er nesten ikke til å tro.

I fjor brukte vi nordmenn svimlende 3,7 milliarder kroner på Black Friday. TRE KOMMA SYV MILLIARDER!! Det er ingen tvil om at hele denne uendelige- og ikke minst vanvittige kjøpefesten skjer på klodens kreditt. Og når man vet at 2/3 av klimautslippene vi forårsaker kommer fra forbruket vårt, er det ganske ubegripelig å se hvordan såpass mange gir fullstendig faen, der de står og krangler om en tallerkenvarmer til 70% rabatt. Dette vanvittige forbruket har noen ekstremt ødeleggende konsekvenser, og som jeg har nevnt tidligere, hadde vi trengt 3,6 jordkloder, om alle hadde levd som oss nordmenn.

I disse dager dukker det opp opp et hav av annonser for Black Friday både i feeden på Facebook og på Instagram – nok en gang på klodens bekostning, og ikke minst på arbeiderne som sitter i Kina og Bangladesh og syr klærene våre! Kjøpe, kjøpe, kjøpe… Forbruk, forbruk, forbruk. Bruk og kast. Det er vi sabla gode på. Jeg sier ikke at man aldri skal shoppe noe som helst, men at vi skal være mer bevisste på det vi putter i handlekurven. På Black Friday kan man definitivt ende opp med å gjøre noen gode kupp, men tenk litt over om dette er et produkt eller en gjenstand du faktisk trenger. Et godt tilbud i seg selv, er det nemlig ikke noe galt med… Men det er når prispress fører til elendige arbeidsvilkår at de store problemene oppstår… I tillegg må vi ikke glemme hvordan dette vanvittige overforbruket skaper store miljøbelastninger.

I morgen er det Black Friday, og i den anledning ønsker jeg å oppfordre til å bruke pengene dine på noe helt annet. Svimlende 4 milliarder kroner er det ventet at vi i Norge skal bruke på å skaffe oss enda flere klær, ting og duppeditter for å fylle opp pengebingen til handelsstanden, kun på denne beksvarte fredagen!

Foto: Byron Smith/Getty

I Hellas bor det nærmere 100.000 mennesker som har flyktet fra noen av verdens farligste land. De har forlatt alt de eier og mange har også mistet flere av sine kjære. Bare de siste 3 månedene har det kommet 30.000 nye! I den beryktede flyktningleiren Moria på Lesvos bor det nå over 15.000 mennesker, selv om leiren kun har kapasitet til å håndtere 3.000.

De fleste bor i telt eller rett på bakken, under presenninger. Ofte er det ikke nok mat til alle som bor i leiren og medisinske tilbud til de som er syke, er begrenset. Av de som bor i Moria er 1.100 enslig mindreårige barn, og mange av de har vært på flukt alene i årevis.

Foto: Kevin McElvaney/Al Jazeera

Vi har all grunn til å være bekymret for våre medmennesker i Hellas nå før vinteren setter inn. Det fryktes at enda flere liv vil gå tapt på grunn av kulde og kritiske boforhold. Dråpen i Havet er en av flere små organisasjoner som «hjelper der de er». Organisasjonen bidrar med å holde folk i live ved å bidra med nødvendige forsyninger av klær, soveposer, pledd, mat, medisinsk personell og aktiviteter. Uten statlige bistandsmidler er organisasjonen helt avhengig av hjelp fra medmennesker som bryr seg. Derfor håper jeg nå at du ønsker å støtte, slik at enda flere mennesker på flukt i Hellas kan få hjelp til å komme seg gjennom vinteren.

Klarer vi sammen å samle inn 1 promille av det beløpet vi i Norge forventes å bruke på Black Friday? Gi ditt bidrag HER! Alle monner drar ♥

Annonse