Annonse

DET ER SÅ VIKTIG!

Annonse: Plusstid Home

Målet med Rosa sløyfe-aksjonen er å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft, samt å støtte brystkreftforskning. Plusstid Home støtter aksjonen, og bidrar med 50 kroner per bestilte rengjøring gjennom dem nå i oktober. Jeg synes dette er et fantastisk tiltak!

Jeg er ikke alene om å ha opplevd den grusomme kreften på nært hold. Mormor fikk brystkreft da jeg fremdeles bodde hjemme i samme hus som henne. Det var forferdelig. Hun var fryktelig syk, og det hele endte med at hun måtte operere bort det ene brystet. Jeg husker det som det skulle vært i går. Arret. Mormor hadde sånne skikkelig gode mormor-pupper. Sånne lange pupper, vet dere… Verdens beste pupper. Det var så rart å se henne med bare én pupp. Ett bryst. Pga. kreft. Jeg skjønte at det var alvorlig, men ikke så alvorlig at denne kreften skulle komme tilbake og spre seg til skjelettet. Det var kreften som stjal henne fra oss. Min elskede mormor. Borte.

Å se at en av de viktigste menneskene i livet mitt hadde så store smerter, var uutholdelig. Og enda mer uutholdelig for mormor som faktisk måtte gå gjennom dette smertehelvete. Kreft rammer så altfor mange, og brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. 3589 kvinner fikk brystkreft i 2017. Det er 3589 kvinner for mye.

Det er så viktig å sjekke seg med jevne mellomrom, og det gjør man enkelt selv ved å:

1. Se etter forandringer (utseende, hudforandringer, form, tyngde)

Stå foran et speil. Se på hvordan brystene dine henger når du har armene hengende ned langs siden, løftet opp bak hodet, og støttet på hoftene samtidig som du strammer brystmusklene.

2. Kjenn på brystene

Legg deg på ryggen på gulvet, med en liten pute under venstre skulder. Alternativt kan du også gjøre undersøkelsen stående, f.eks. i dusjen.

Legg venstre arm bak hodet og begynn å kjenne på brystet med lette trykk. Begynn med brystvorten, og gå utover på brystet i sirkler til du har undersøkt hele brystet, armhulen og oversiden av kragebeinet. Helt til slutt kan du klemme på området rundt brystvorten for å se om det kommer noe væske ut av den. Når du er ferdig bør du gjøre det samme med høyre bryst. Ta gjerne en titt på denne demonstrasjonsvideoen om du er usikker.

Jeg oppdaget for noen år siden en kul i brystet. Panikken meldte sin ankomst, og jeg ble livredd for at det nå var min tur. Nå var det jeg som skulle bli rammet slik som mormor. Det tok flere uker før jeg turte å oppsøke lege. Jeg var nemlig så redd for hva han ville finne, og følte liksom at det var bedre å ikke vite. Dette er så definitivt det dummeste man kan gjøre. Ikke bare går man rundt og er unødvendig bekymret og redd hvis det viser seg å ikke være noe galt, men man lar også kreften få herje lenger enn den bør, om det faktisk viser seg å være brystkreft. I mitt tilfelle var det ingenting. Da jeg omsider oppsøkte lege, og han kunne fortelle at jeg var frisk som en fisk, kunne jeg puste lettet ut. Tenk om jeg bare hadde bestilt den legetimen mye tidligere? Da hadde jeg spart meg selv for mange vonde tanker…

Som dere vet er jeg stolt Plusstid Home-ambassadør. De har noen fantastiske verdier, og jeg gleder meg alltid til å skrive om dem her på bloggen. Som nevnt innledningsvis, bidrar Plusstid Home med 50 kr til brystkreftforskning, for hver bestilte rengjøring nå i oktober. For å markere dette har de også byttet ut det sorte nettet med et rosa, som inneholder bærekraftige produkter fra Klar. Dette nettet med produkter, er noe alle nye, regelmessige kunder får gratis ♥

Bestill din neste rengjøring med ekstra god samvittighet her!

På onsdag var Joanna hjemme hos oss for å gjøre det fint til helgen, og derfor elsker jeg onsdager. Å komme hjem til duften av hvitveis, granskog og einer? Ja takk! Det er deilig å ha det rent og ryddig rundt seg, og ekstra deilig er det da å ta helg. Jeg gleder meg!

Har dere en fin dag, skjønne venner?

Annonse