Annonse

DIN USIKKERHET ER BIG BUSINESS!

Vi får det slengt i fleisen hver eneste dag… «Du er IKKE bra nok som du er». Via media, bloggere, instagram og reklame, blir vi påvirket til å tro at vi må gjøre endringer ved eget utseende for å bli akseptert, og slik har det vært i mange år.

Tenk at cellulitter – noe av det mest naturlige som finnes, har blitt en menneskeskapt «lidelse». Alle har cellulitter. Kvinner i alle aldre. Menn. Til og med babyer. Likevel er dette bare én av de såkalte «skavankene» vi har som vi ikke burde hatt, og som vi aller helst skal kvitte oss med, enten via dyre kremer eller på et operasjonsbord. Vår usikkerhet er Big business – vår usikkerhet selger. Vi snakker en milliardindustri, og bransjen nyter aller best av at vi er misfornøyde med oss selv.

Jeg har sagt det før, men sier det igjen… Dagens kroppspress er vanvittig, og noe vi MÅ ta på alvor. Influencere og media har et stort ansvar når det gleder hva som publiseres på internett, og at så mange som 85% av jentene i en SIFO-undersøkelse opplever kroppspress, kan nok skyldes nettopp en kombinasjon av medias artikler og influencernes åpenhet rundt plastiske operasjoner og kosmetiske justeringer…

I takt med normaliseringen av kosmetisk kirurgi, ser vi en hel generasjon vokse opp som hater sin egen kropp, og allerede som 10-åring, begynner å finne feil ved eget utseende som de ønsker å endre på. Forskning viser at så mange som 9 av 10 jenter i 16-årsdalderen ønsker å legge seg under kniven eller sprøytespissen for å bli så «perfekt» eller så likt dagens ideal, som overhodet mulig – et ideal det IKKE er mulig å oppnå uten kosmetisk kirurgi. Dette er en ufattelig skremmende utvikling! Det går ikke lenger an å si at ungdommen ikke blir påvirket, for det blir de. Dette er klinkende klare fakta, og influencere og media kan ikke lenger late som at valgene de tar eller hvilke saker de velger å publisere, ikke påvirker. Det er på høy tid å sette i gang noen tiltak. Vi er i grunn langt på overtid!

Norske Kvinners Sanitetsforening er noen av dem som virkelig gjør en forskjell, og med dagens fokus på utseende og kropp, mener de at barn trenger trygge voksne som hjelper dem til å takle skjønnhetshysteriet. Dette er jeg helt enig i, og jeg synes det er så flott at de har fått med seg Psykiater Anne Kristine Bergem, til å bidra med å utarbeide råd til foresatte og andre voksne. Disse rådene ønsker jeg å dele her med alle dere som leser – dette er knallgode råd som vi alle bør ta med oss videre!

Slik hjelper du barna å håndtere dagens kroppspress:

• Lær barna å være kritiske til medias idealkropper

• Vær bevisst på hvordan du snakker om mat og på hva du spiser sammen med barna

• Hvis du «fikser» på egen kropp viser du barna at du ikke er god nok som du er

• Fokuser på hva kroppen kan, ikke på hvordan den ser ut

• Vær varsom med å kommentere andres utseende eller kropp, hverken til barn eller så barn hører det

• Si hyggelige ting om andre som handler om personlige egenskaper – ikke utseende

Hva sier dere? Er vi klare for en endring? Det er i hvert fall jeg!

Annonse