Annonse

EN TØFF KAMP

Mine fine, hallaisen!

Åhåj… Det har vært høy temperatur i gårsdagens kommentarfelt, og jeg forstår at innlegget er vondt å lese. Det er vanskelig å innse at kjøttindustri, melk- og eggindustri ikke er så rosenrødt som man så inderlig ønsker å tro, og jeg forstår at det er lett å argumentere med at dyrene i Norge har det bra. Jeg vet ikke helt om jeg kan si meg enig etter å ha sett hva som skjer med norske kyllinger, men som jeg nevnte i går, så har nok mange dyr i Norge det ganske fint. MEN, poenget er at denne industrien ødelegger vår verden!

Flere av dere skriver at dere har mistet all respekt for meg… Helt greit det, men kan man virkelig miste respekten for et menneske som ønsker å ivareta miljøet? Uansett hvor flott norges mange kyr måtte ha det, er kjøttproduksjonen en av de verste klimasynderne i verden, uansett hvordan vi vrir og vender på det.

Nei, jeg sitter enda ikke på nok informasjon til å kunne uttale meg om norsk jordbruk, men jeg lover å gå grundig til verks for å sette meg inn i, samt besøke de største produsentene i Norge. Jeg er spent på om jeg i det hele tatt for lov til å titte innom, og i så fall spent på hva jeg kommer til å se. Jeg skal tilegne meg så mye kunnskap, at jeg kan være i stand til å svare på absolutt alle spørsmål dere måtte ha, men la oss ta en kjapp titt på noen fakta under her, som mange av dere etterlyser. Informasjonen er hentet fra Framtiden.no, Grønn Hverdag og Forskning.no.

1000-hereford-cow-with-calf
Foto: www.animalsaustralia.org

Fakta: Mindre kjøtt gir mindre forurensning og reduserte klimagassutslipp. Én kilo storfekjøtt gir 75 ganger høyere klimagassutslipp enn én kilo poteter.

Fakta: Tone Granaas, som er daglig leder i Grønn Hverdag forteller at kjøttproduksjon er en av de verste klimasynderne i verden. Faktisk står de bak 18 prosent av verdens klimagassutslipp. Det er mer enn utslippene fra hele transportsektoren til sammen.

Fakta: Mindre kjøtt frigjør jordbruksareal. Vi får langt flere kalorier ut av samme areal med vegetarisk mat. Dermed blir det lettere å skaffe nok mat til hele verdens befolkning i en verden som rammes av klimaendringer, både i dag og i framtiden.

Fakta: Kjøttproduksjon er også en betydelig kilde til vannforurensing og vannforbruk. Det går med 16.000 liter vann for å produsere én kilo biff.

Fakta: Grunnen til at kjøtt er miljøfientlig er at det brukes utrolig mye ressurser/areal/næring på å avle frem kjøttet, samenlignet med all annen mat. Kvegdrift er også den største trusselen for mange av regnskogene. Kjøttforbruket MÅ ned om vi skal ha en bærekraftig matprodusjon!

Fakta: Opplysningskontoret for kjøtt bruker 60 millioner hvert år for å fremme økt kjøttforbruk i Norge – stikk i strid med helsefaglige råd. Staten sikrer finansiering av denne kjøttreklamen gjennom ”omsetningsavgiften”.

Fakta: I rødt kjøtt finnes det stoffer som vi kaller karsinogener, som kan skade arvestoffet dna, og øke risikoen for at det dannes kreftceller.

Fakta: Vegetarisk og vegansk kosthold har mange helsemessige fordeler, og det er bevist at veganere og vegetarianere, sammenlignet med ikke-vegetarianere, har både lavere kolesterolnivå, lavere blodtrykk og lavere BMI. Lavere forekomst av hypertensjon, kreft og diabetes. Lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, samt lavere risiko for visse typer kreft.

Jo mer jeg setter meg inn i dette, dess mer giret blir jeg over å velge en vegansk livsstil. Jeg er ikke lenger i stand til å gjøre noe annet, og det etter bare noen dager med research. Jeg gleder meg enormt mye til fortsettelsen, og håper dere vil joine meg.

Som jeg sa for noen dager siden, kommer ikke dette til å bli en blogg hvor alle innlegg skal handle om en vegansk livsstil, men dere vil i tillegg til det jeg vanligvis deler, også få muligheten til å lese om mine erfaringer og utfordringer rundt et vegansk kosthold. Kosthold og mat har jo aldri hatt en egen kategori her på bloggen, så disse innleggene vil ikke gå på bekostning av annen inspirasjon. Nå skal oppskrifter og tips deles, og jeg er sikker på at dette kommer til å bli spennende for oss alle sammen.

Nå blir det en kjapp frokost her, før jeg kommer tilbake til et innlegg med litt mer farger og spruddel!

Nyt dagen, skjønninger ♥

Annonse