Annonse

EN VIKTIG AVGJØRELSE!

Det er spesielt én profil jeg følger på Instagram, hvor vedkommende bruker så mye airbrush på huden, at man ikke ser antydninger til veken tekstur, nupper, hår eller fregner. Det er faktisk litt pinlig å se på, og jeg lurer oppriktig på om vedkommende tror følgerne hennes tror at huden er slik in real life. Jeg lurer også på om hun rett og slett har holdt på med dette såpass lenge at hun har sett seg litt blind – at hun rett og slett er i ferd med å airbrushe seg ut av hele Instagram!

Slik overredigering som dette er lett å gjennomskue, og dermed noe man gjerne ikke lar seg påvirke av. Det er jo så åpenbart og innlysende at huden er redigert, at man skjønner at dette ikke er slik hun ser ut i virkeligheten. Det som derimot er et større problem, er de mindre justeringene som man kanskje ikke legger så godt merke til. De justeringene som gjør jenten eller gutten som er avbildet hakket mer «perfekt» enn hvordan de ser ut i virkeligheten. Midjen gjøres bittelitt smalere, bryster og lepper gjøres bittelitt større, celulitter og kviser fjernes, lårene gjøres litt tynnere og denne bakenden mer spretten og litt ekstra formfull. Det er jo disse justeringene som skaper et urealistisk ideal, og gir en klar melding om at vi ikke er bra nok som det er.

Det er ingen tvil om at retusjerte bilder – og spesielt retusjert reklame kan bidra til at ungdom utvikler et usunt forhold til egen kropp. Slike bilder kan også gi en knekk i eget selvbilde! I 2013 skrev jeg følgende, og jeg ble rett og slett så glad over å se at min kamp mot skjønnhets- og kroppspress faktisk startet allerede for fem år siden.

«Jeg har den senere tiden sett noen ytterst skremmende bilder på et knippe blogger, og etter å ha lest en artikkel i VG, hersket der ingen tvil om at det finnes redigeringsprogrammer som kan forvandle deg til det ugjennkjennelige. Jeg tviler ikke et sekund på at utallige bilder som florerer på sosiale medier er retusjert herfra til Hollywood og tilbake, og det er så forferdelig synd at retusjerte bilder påvirker ungdom. Jeg har ingen vanskeligheter med å forstå at enkelte nettopp lar seg påvirke, at de tror på det de ser, og at man deretter får en kraftig knekk i selvtilliten. 

Det verste av alt er at det er umulig å sette en stopper for denne usunne utviklingen, for retusjeringen og redigeringen har nok kommet for å bli, og det er ubeskrivelig trist at noen ser et marked i andres dårlige selvtillit. 

Dessverre tror jeg også at det kan være svært vanskelig å gi seg med denne overdrevne redigeringen hvis man først har begynt, for har man plutselig fått bittelitt større øyne, eller gått ned 4 størrelser på bildene du deler på disse sosiale mediene, skal det godt gjøres å gi en solid forklaring som folk faktisk biter på, når man viser seg i virkeligheten. Alt i alt, er det nok litt for lett å se seg blind på eget utseende… «Bare én størrelse ned. Det er det ingen som merker»… «Bare bittelitt mer fylde på leppene. Ingen ser vel ikke det»… «Bare to størrelser ned siden forrige uke. Null stress», og vips så sitter du der, ugjennkjennelig for både deg selv og andre, og med en helsikens vanskelig forklaring foran deg. 

Nei, folkens? Vær fornøyd med den du er. Det finnes faktisk bare én av deg som gjør deg helt unik, og det er ingen grunn til å gjøre dette vakre og unike om til noe som egentlig ikke eksisterer. Du er vakker, du er deg, og det kan ingen ta i fra deg!»


I innlegget i 2013 skrev jeg at jeg det ville være umulig å sette en stopper for denne usunne utviklingen, og at retusjeringen og redigeringen hadde kommet for å bli! Lite visste jeg i 2013 at det fem år senere ville komme et forbud mot retusjert reklame i vår fantastiske hovedstad!

Tenk det, folkens… Det skjer viktige endringer i et samfunn hvor dette kropps- og skjønnhetspresset herjer som verst, og jeg er så glad for at det finnes fantastiske initiativtakere der ute, som jobber hardt for at særlig ungdom skal føle seg bedre. Det er jo psykisk helse det handler om her – det handler om å ta ungdommen på alvor! Siden 2016 har Ungdommens bystyre og politiske ungdomsorganisasjoner kjempet for å få kommunen til å innføre en lov om merking av retusjert reklame. Onsdag vedtok et samlet bystyre, med unntak av Frp, å stemme for forslaget. Astri Elgethun, leder i Oslo SU, var en av dem som jobbet lenge for dette, og jeg kan ikke gjøre annet enn å hylle disse initivtakerne som har stått på som bare juling i hele to år. De fortjener all honnør, applaus og et never ending konfettiregn!

Det er rett og slett fantastisk at bystyret har tatt denne viktige avgjørelsen. Det sender et tydelig signal til de som kommuniserer reklame at vi ikke ønsker en manipulert virkelighet. Gjengen i Det Nye skriver at de håper at norske influencere følger etter, og at vi snart ser en Instagram-feed med både kviser og realistiske kroppsmål. Jeg kunne ikke vært mer enig! Jeg tror vi alle vil få et bedre selvbilde gjennom bevisstgjøring istedenfor sammenligning med urealistiske idealer.

Det er nok nå! La oss slutte å strekke oss etter et ideal som ikke finnes, ok? For å gjenta meg selv til kjedsommelige – det finnes bare én av deg, og det gjør deg helt unik!

God fredag ♥

Kilder: Vårt Oslo / NRK / De Nye

Annonse