ENDELIG! ETISKE RETNINGSLINJER MOT KROPPSPRESS

Jeg husker det som det skulle vært i går… Ulrikke Falch og jeg troppet spente og engasjerte opp på Statsrådens kontor, i håp om at hun ville ta det vi så på som et stort samfunnsproblem på alvor. Kroppspress. Noen er møkka lei av hele ordet. Og det forstår jeg godt… Jeg er også lei. Lei av å måtte se hvordan influencere og store selskaper på en kynisk måte, tjener gode penger på å utnytte barn og unges usikkerhet.

I 2018 fikk vi bekreftet at regjeringen ønsket å sette i gang tiltak for å motvirke kroppspress. Nå – halvannet år senere er omsider de nye etiske retningslinjene mot kroppspress lansert, takket være mange gode krefter som har dratt i samme retning. Jeg kunne ikke vært mer begeistret. Stolt er jeg også! Stolt over å være fast representant for influencerne i Fagutvalget for influencermarkedsføring. Kroppspress og unges psykiske helse er en av mine viktigste hjertesaker, og det føles innmari godt å få muligheten til jobbe enda mer med konkrete tiltak, for å motvirke nettopp kroppspress i tiden fremover. Målet til Fagutvalget for influencermarkedsføring er å bidra til ansvarlig markedsføringspraksis, og redusere kropp- og utseendepress som barn og unge voksne blir utsatt for i sosiale medier.

Bildet er lånt av Christina Fraas

Nå er det gjort mye forskning på området, og vi vet med sikkerhet at sosiale medier har en negativ innvirkning på barn og unge. Som forsker, Kamilla Knutsen Steinnes sa i Nyhetskanalen (se innslaget her) for et par dager siden, så knytter unge reklamen de ser i sosiale medier til økt kroppspress. Dette gir igjen et økt kjøpepress, da unge opplever reklamen de får servert i feeden, som en slags oppskrift på hvordan de bør se ut, hva de bør interessere seg for etc. «Kjøp dette, så blir du både kulere og mer populær» . Det oppstår en slags intim relasjon fra følgerens side til influenceren – såkalt parasosialitet, som kan beskrives som en illusjon av et vennskap. Dette kan skape veldig høy tillit til influenceren, og når det da i tillegg kan være vanskelig å gjenkjenne influencermarkedsføring som kommersielt innhold – fordi det ofte lar seg integrere såpass godt med annet innhold på kanalen, kan det fort bli utfordrende å vite hva som faktisk er annonse. Barn og unge sliter også ofte med å forstå influenceren som privatperson eller som bedrift.

Vi blir påvirket av det vi ser, enten vi vil det eller ikke, og vi influncere kan ikke lenger fraskrive oss det store ansvaret som hviler på våre skuldre. Når man scroller gjennom feeden på Instagram går man ofte inn i en autopilottilstand. Og selv om ungdom er veldig bevisst på at retusjering er vanlig, kan det være vanskelig å forholde seg bevisst i øyeblikket. Derfor er det mange som ønsker bevisstgjørende tiltak som feks. merking av retusjert reklame. Når vi sitter der og scroller, er det fort gjort å sammenligne seg med en falsk og redigert virkelighet. Og da er det enda mer utfordrende med et såpass lite mangfold. Da Kamilla i Oslo Met forsket på dette, fortalte alle de unge i de ulike fokusgruppene det samme – at det de blir presentert for er smale midjer, store rumper, store pupper, lite ansikt, smale neser, store lepper, store øyne og perfekt hud. Oppskriften på den såkalte perfekte kroppen.

Det var en gang en Sunn fornuft-plakat. Et knakende godt tiltak, men som dessverre fikk null verdi, ettersom det ikke fikk konsekvenser om man knyttet seg til plakaten uten å forholde seg til reglene. Nå, derimot, har det blitt satt i gang ytterligere og målrettede tiltak, slik at det skal bli enklere for barn og unge å stå imot reklamen de blir utsatt for. Nå er både retningslinjer og et fagutvalg etablert, og lanseringen er en viktig milepæl! Disse retningslinjene skal beskytte unge opp til 24 år, ved å regulere kommersielle budskap.

Fim.as blir et sted influencere kan henvende seg med spørsmål omkring kommersielle samarbeid. Vår jobb som representanter i fagutvalget, blir da å behandle spørsmål om fremtidige kampanjer med influencermarkedsføring er aktsomme i forhold til FIMs retningslinjer. I tillegg vil vår oppgave bli å behandle klager på influencermarkedsføring, som klager mener fører til kroppspress og utseendepress for barn og unge voksne under 24 år. Retningslinjene skal gjelde for bloggere, påvirkere og annonsører – for vi har ALLE et ansvar for å være gode rollemodeller!

Les retningslinjene her
Se produktlisten her
Du kan klage anonymt her
Disse her sitter i Fagutvalget

Dette blir så bra! Og for en vanvittig innsats av disse fantastiske menneskene som har utarbeidet retningslinjene. Jeg klapper i mine hender og popper konfettien, og håper at vi i Norge kan gå foran som et godt eksempel for andre land. Kanskje Sverige følger etter? Det hadde vært noe!


Relaterte saker:

https://www.anfo.no/etablerer-fagutvalg-for-influencer-markedsforing // https://www.nrk.no/kultur/kristin-gjelsvik-om-de-nye-reklamereglene-for-pavirkere_-__endelig-skjer-det-noe-1.14711237 // https://medietilsynet.no/om/aktuelt/bransjeutvalg-mot-kroppspress-i-sosiale-medier-lansert/