Annonse

FORBANNA OG LEI, MEN SÅ…

Beklager fraværet i går, fininger… Dagen var skikkelig dritt, for å si det mildt, med kaos, krangling og dårlig stemning på båten og i crewet. Vi blir ikke helt enige med produsenten på et par punkter, som har ført til diskusjoner og rot, men denne dagen måtte jo komme før eller siden – på ett eller annet tidspunkt smeller det vel for gjeng som aldri har vært på tur sammen før, og som går oppå hverandre 24/7. I går var jeg så rasende, forbanna og møkklei, at jeg egentlig ville trekke meg fra hele prosjektet, men så gikk det opp for meg at Norge er så hinsides vakkert, og at det fortsatt er så mye jeg vil se. Jeg skal holde ut til Nordkapp, for å si det sånn, haha. Bare tenk hvor mye mer av slike spektakulære skatter som den under her, vi kommer til å se på turen oppover? Jeg kan jo ikke gå glipp dette!

//Foto: Visithelgeland.com

Her er altså Torghatten –  et fjell på øyen Torget, sørvest i Brønnøy kommune i Nordland. Det har en høyde på 258 meter over havet, og er kjent for sitt karakteristiske hull, som går tvers gjennom fjellet. Dette hullet, som er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt, ble skapt i istiden, da is og vann gravde møysommelig i de løse bergartene, mens de hardere bergartene i fjellets topp stod imot. Fjellet har fått sitt navn etter sin beliggenhet på øya Torget (Torg-) og at det kan minne om en fasong som en hatt (-hatten), altså Torghatten. Det finnes selvsagt et sagn om Torghatten, og en helt annen forklaring for hvorfor fjellet er som det er.

I Nord-Norge bodde det nemlig for lenge, lenge siden et troll som het Hestmannen. Han var forelsket i den vakre trollkvinna Lekamøya, som bodde på Landego. En kveld så Hestmannen at Lekamøya badet i sjøen ved Landego, og fant ut at han bare måtte ha henne! Han satte seg på hesten sin og red sørover for å fange henne. Det var midt på natten, for trollene blir til stein når solen skinner på dem.

Lekamøya var ikke interessert i Hestmannen, og prøvde å flykte fra han, ved å løpe lenger og lenger mot sør. Da dagen nærmet seg, var hun i nærheten av Brønnøysund. Hestmannen forsto at han ikke kunne fange Lekamøya før sola sto opp, og la derfor en pil på buen for å skyte henne. Han tenkte nemlig at hvis ikke han selv fikk henne, skulle ingen andre få henne heller. Trollet i Brønnøysund så at Hestmannen prøvde å skyte Lekamøya, og slengte hatten sin etter henne for å redde henne fra Hestmannens pil. Pilen gikk tvers gjennom hatten. Hatten falt ned ved Torgar akkurat da kom sola opp, og alle ble til stein, hatten også, med et hull tvers igjennom. Der har vi altså Torghatten, så da kan man jo selv velge hvilken forklaring man liker best, hehe.

I kveld blir det vannscooter i solnedgang før vi seiler videre, og jo mer vi gjør om dagen, dess fortere når vi 16. mai og avreise. Herregud nå gleder jeg meg til å komme hjem – måtte avreisedagen komme fort som F, haha.

Jeg vil også benytte anledningen til å takke for en haug av gode tips til bryllupsreise. Ååå så glad jeg blir for at dere engasjerer dere, og nå tror jeg jaggu vi vet hvor vi vil dra ♥

Sees senere!

Annonse