Annonse

FORBY PELS!

Mine fine, happy lillelørdag ♥

Vi har kommet oss noen gode dager ut i november, og det er på tide å finne frem de varme jakkene. På denne tiden i fjor og året før, skrev jeg noen innlegg om pels, og jeg mener at det nok en gang er på tide å få sving på debatten.

Før dere scroller dere nedover siden, vil jeg bare advare mot svært sterke bilder! Disse er fotografert på innsiden av norske pelsfarmer, og hentet fra forbypels.no!

For mange år siden var ikke den grusomme pelsindustrien så hypet i media. Jeg visste ikke nok om hva som faktisk foregikk bak lukkede dører, og jeg var ikke godt nok informert til å kunne ta et standpunkt. Jeg så ikke hva som skjedde, det var få som snakket om det, og pels var liksom bare noe jeg ikke ofret en tanke. Jeg hadde ingen mening om pels, jeg var verken for eller i mot, men så.. Noen år senere ble det satt sving i debatten og flere engasjerte seg. Bloggere fikk en viktig stemme, informasjon spredte seg som ild i tørt gress, man satt igjen med kunnskap, og vips.. Noe endret seg totalt. 

Når man vet hvor grusom pelsdyrnæringen kan være, er det ikke en celle i kroppen min som klarer å se på pels som noe positivt. Jeg blir fysisk dårlig når jeg ser jenter sprade stolt rundt i sine pelsjakker og jakker fra bl.a Canada Goose, og her forleden måtte jeg gå ut av køen da jeg stod bak en som var iført en heftig pels. Jeg ble rett og slett så uvel og trist.. All informasjonen jeg har lagret opp igjennom de siste årene, har virkelig satt seg, og satt noen spor, og dette er jeg så uendelig glad for. Derfor kommer jeg til å pushe på de samme forby-pels-innleggene til den dagen jeg slutter å blogge, bare for å vite at jeg gjorde alt jeg kunne for å i hvert fall prøve å bidra til mindre bruk av pels. 

I fjor viste NRK dokumentaren «Pels», om norsk pelsdyrnæring. Har dere sett denne? Hvis ikke anbefaler jeg alle å se den HER! Den er sterk og rett og slett helt forferdelig, men den kommer med et ekstremt viktig budskap! I to år jobbet Frank Nervik på flere norske pelsfarmer med skjult kamera og dokumenterte bevisste og systematiske lovbrudd.

De skjulte opptakene er gjort av Frank Nervik, som fikk innpass i pelsdyrnæringen under dekke av å ville starte egen pelsdyrfarm. I løpet av toårsperioden jobber han hos noen av de mest anerkjente pelsdyroppdretterne i landet. Her blir han vitne til omfattende og bevisste lovbrudd, slik som ulovlig håndtering av rev med tang, manglende tilsyn med skader, ulovlig avliving og ulovlig avl på sykelig overvektige dyr.

Hvordan kan noen som helst mene at dette er ok? Hvordan kan man ha samvittighet til å kle seg i ekte pels, etter å ha sett både bilder og dokumentarer som viser den grusomme sannheten? 

Jeg er så uendelig glad for at det finnes organisasjoner som daglig kjemper for dyrenes rettigheter! Som engasjerer seg, og som prøver å engasjere andre, slik at enda flere av oss kan stå sammen mot pels!

NOAH er en slik organisasjon! En organisasjon som jobber for alle dyrs rettigheter, og deres arbeid baserer seg på kunnskap om dyrs følelsesliv, deres artstypiske behov, og deres ønske om å få utfolde seg og å leve – og for at dette skal tas hensyn til når det kommer til hvordan vi behandler dyr. De har jobbet for en avvikling av pelsdyrnæringen siden oppstarten for 26 år siden, og deres engasjement har definitivt ført til en positiv utvikling. I løpet av disse årene har organisasjonen fått både opinionen, motebransjen, fagfolk og flere og flere politikere på deres side, noe man virkelig kan klappe i hendene over. 

Organisasjonen arrangerer også for tolvte år på rad, sitt fakkeltog mot pels. Fakkeltoget har blitt Europas største arrangement for pelsdyrene, hvor tusenvis av mennesker møter opp for å vise sin motstand mot pelsdyroppdrett. Fakkeltoget er NOAHs viktigste virkemiddel for å vise politikerne hvor massiv motstanden mot pelsnæringen er, og også hvor bred den er, og i toget møter det opp mange ulike type mennesker i alle aldre fra mange ulike steder i landet, og appellantene representerer alt fra politiske partier til motebransjen. NOAHs fakkeltog mot pels gir et tydelig signal til politikerne om at de ikke gir seg før næringen er avviklet – og det blir også lagt merke til av en rekke medier som hvert år dekker arrangementet, og på den måten åpner for en debatt om næringen. Flott, hva? Dette synes jeg er et helt fantastisk tiltak! 

Les om arrangementet HER, og hvor du kan gå i fakkeltog!

Så..

Er det noen her inne som støtter pelsdyrnæringen? Som mener at den ikke bør avvikles? 

Jeg ønsker helt på tampen å gi dere noen kjappe pelsfakta hentet fra pelsut.no

– Ca. 200 000 rever og 800 000 minker tas årlig livet av på norske pelsfarmer.
– Ca. 265 pelsfarmer finnes nå i Norge, med til sammen nesten en million dyr.
– 0,3 m2 og 0,8 m2 er størrelsen på nettingburene minken og reven lever i hele sitt liv.
– 0,5 -10 km2 er naturlig revir for en rødrev, for en fjellrev er det 20 -120 km2.
– 2,5 km langs et vann eller en elv er det naturlige reviret for en mink, de er semi-akvatiske, hvilket betyr at de naturlig tilbringer mye av sin tid i vann.
– Dyrene blir drept med strømstøt eller kvelt med gass.
– Det er (eller blir snart) forbud mot pelsdyroppdrett i flere land som f.eks. i Storbritannia, Irland, Østerrike, Sveits, Nederland og Kroatia. I Sverige er reveoppdrett forbudt, og i Danmark er reveoppdrett under avvikling.
– 99 % av skinnene fra pelsdyr eksporteres fra Norge – Kina og Russland er de største markedene for kjøp av pels.
– 50 % av norske pelsfarmer er lagt ned i løpet av de siste ti årene.
– 20-30 millioner kroner av skattebetalernes penger går til å støtte pelsdyrnæringen.
– 68 % av nordmenn er i mot å ha rev og mink i bur for pelsens skyld, bare 15 % er for.
– Kun én av ti nordmenn støtter de statlige subsidiene til pelsdyroppdrett.
– Den Norske Veterinærforening mener at «tiden nå er moden for å vurdere avvikling av pelsdyrholdet i Norge».
– Politiske partier mot pelsdyroppdrett er Rødt, SV, AP, MDG og Venstre. Men også representanter fra partier som er for pelsdyroppdrett ønsker å avvikle næringen – f.eks. gikk flere Stortingsrepresentanter fra Høyre ut i fjor og sa at de vil jobbe for en styrt avvikling av næringen.

Vær så snill..

La oss sammen kjempe for et pelsfritt Norge! IKKE kjøp pelsprodukter. Selv en liten pelskant på en sko bidrar til at pelsindustrien overlever!

Klem i fleng ♥

Annonse