Annonse

IKKE GJØR DETTE PÅ FERIE!

Det var nok flere som fikk med seg innlegget til Andrea Badendyck i går, hvor hun forteller om eventyret som ble til mareritt? Innlegget kan dere lese HER, men det handler kort fortalt om hun skulle på kamelsafari, og at hun oppdaget at kamelene – eller dromedarene – ikke hadde det bra.

«Dette er synet som møter oss! Et hjerteskjærende syn som slo pusten ut av meg. Titalls kameler var skvist sammen på et skittent bittelite område med sand, munnbind av jern, tau rundt halsen og de var veldig ustelte.» skriver Andrea, og jeg synes det er så innmari flott at hun bruker sin plattform til å fraråde andre fra å delta på slike aktiviteter og utflukter som dette. Hun når ut til et bredt publikum, og det er mange som ser opp til henne – derfor er det så fantastisk at hun skriver om denne opplevelsen.

Det er dessverre altfor mange dyr som blir utnyttet på det groveste – de brukes som underholdning for turister, som ikke tenker over hvordan dyret egentlig har det. Det er lett å være naiv på ferie… Jeg har selv vært en av dem som har ridd på dromedarer – dette gjorde jeg i 2012. Og jeg har også vært i Sea World, noe jeg i dag grøsser over! Men alt bunner jo ut i kunnskap, ikke sant? Jeg visste så lite for 6 år siden, men nå i dag vet jeg såpass mye at det er så innmari enkelt å ta avstand fra aktiviteter og gjøremål som innebærer at uskyldige dyr må lide. Og jo mer jeg og andre bloggere kan dele budskapet med vårt publikum, dess flere vil få øyene opp og bli litt mer bevisst.

Under her har jeg laget en liten oversikt over gjøremål, aktiviteter og utflukter dere IKKE bør dra på når dere er på ferie, om dere er en ekte dyrevenn ♥ Man bør i grunn holde seg unna alle steder hvor dyr ikke lever i sitt naturlige element. Dette inkluderer også dyrehager, akvarier, delfin- og hvalparker, og sirkus. Alle steder hvor «kommersiell utnyttelse står i sentrum».

Seaworld: Sea World er noe av det aller, aller verste. Det gjelder i grunn alle dyreparker hvor delfiner og spekkhoggere er hovedattraksjonen. Man kan faktisk ikke mene at delfiner eller gigantiske spekkhoggere har det bra i et bittelite basseng, hvor de ikke for utløp for sine naturlige behov. De kontrolleres av mennesker, og er dømt til et liv i fangenskap for å underholde turister hver eneste dag. ALDRI kjøp billett til slike attraksjoner som dette – støtt dyrene ved å holde dere unna!

Hvaler og delfiner svømmer opptil over 100 km om dagen i det fri… I fangenskap er ikke dette mulig, da størrelsen på tankene de lever i tilsvarer for dem størrelsen på et badekar. Seaworld presenterer også seg selv som en lykkelig «familiebedrift» hvor det fokuseres på «pedagogiske» og morsomme aktiviteter. Disse aktivitetene skader imidlertid dyrene fysisk og følelsesmessig!

Jeg anbefaler alle å lese artikkelen; «10 things you didn’t know about seaworld«. Fy faen så jævlig! Alle bør også se Blackfish!

Elefantridning/show: Det er lokalisert nesten 3000 arbeidende elefanter i turistindustrien i seks asiatiske land. Tre av fire av disse lever under dårlige, og uakseptable forhold, og flere elefanter er observert lenket fast dag og natt, når de ikke jobber. De lever på utilstrekkelige dietter, og får ikke ordentlig pleie og behandling av veterinærer. Dette kommer i tillegg til at de ville dyrene gjennomgår harde treningsprogram.

Sirkus: Det er heldigvis mange som sier NEI til dyr på sirkus, men det forkommer fremdeles at dyr er en «viktig» del av underholdningen. Sirkusdyrenes virkelighet består av å være innestengt, fastbundet og under tvang store deler av livet, kjøre time etter time hver eneste dag, bli tvunget til kunster som sliter fysisk på dyrekroppen, være redde for avstraffelse ved den minste ulydighet – og ikke minst; aldri kunne få lov til å være det de egentlig er. Elefantens sletter, sjøløvenes strender og til og med en vanlig skogstur for hundene, er langt borte fra sirkusdyrenes liv. For underholdningens skyld tviholder man på en tradisjon av fornedrelse, hvor dyr fremstilles som klovner på samme måte som handikappede mennesker ble vist frem på sirkus i forrige århundre. Dyr på sirkus er underholdningsindustriens gjenværende slaver.

Hestedrosje: Vi har alle sett hestedrosjene i Central Park i New York – enten på film, eller in real life. Mange tenker nok at dette er en hyggelig måte å bli fraktet rundt på, og at det ikke er så ille at en hest skal dra deg rundt i vogn. Her er det veldig ofte lidelse involvert, og disse hestedrosje-turene er langt ifra så «uskyldige» som det kan framstå. Et klart eksempel er hestedrosjer i New York, hvor mange av hestene lider på grunn av overbelastning av jobben de gjør.

Flere hester har også mistet livet i farlige situasjoner i trafikken, og jeg kan ikke forestille meg hvor forferdelig det må være for en hest å skulle gjøre dette med hundrevis av turister hver eneste dag. Hester er levende dyr, men ved å tvinge dem til å jobbe i gatene med aggressive drosjesjåfører, busser, biler og ikke minst sykebiler, brannbiler og politibiler med høye sirener, behandler vognoperatørene hestene som motorvogner. De tilhører ganske enkelt ikke de travle gatene i NYC. De fleste hestene er stasjonert i Grand Army Plaza, som ikke har noe skygge. I de varme sommermånedene står hestene ute  i den brennende solen i flere timer om gangen. Gjennom årene har mange vognhester kollapset og mistet livet grunnet heteslag og utmattelse!

Dyrehager: Vi har vel alle vært i dyrehage, eller hva? Gjerne som liten, hvor vi har kost oss glugg ihjel mens vi har sett på apekatter eller de skumle løvene. Jeg tror ikke noen av oss skjønte som liten, at dette var dyr i fangenskap…

I tidligere tider ble dyrehager opprettet som en form for fengsler for dyr – hvor dyrene var «krigsfanger» etter toktene storviltjegerne førte i naturen. Siden disse første dyresamlingenes tid, har dyreparkene pyntet på fasaden; de sier seg å verne dyr fra utryddelse og bidra til at barn får kunnskap om dyr. Men til tross for malte naturkulisser, biter av gressplen og enkelte stubber og steiner i betonglandskapet; dyreparkene er og blir fengsler ut i fra dyrenes perspektiv.

Dyreparkene kan bare tilby underholdning for profittens skyld. Vern av arter finner ikke sted bak gitter, men i naturreservater som verner dyrene såvel som deres omgivelser. Og skal barn lære respekt for dyr, må dette skje ved undervisning som ikke bygger på å vise frem frustrerte dyr i fangenskap, men dyr slik de utfolder seg i frihet.

At livet i en dyrehage innebærer frihetsberøvelse for dyrene ligger i dyrehagens natur. Det er et sted hvor dyr holdes fanget på avsperrede områder eller i bur for at vi mennesker skal kunne betrakte dem, ikke ulikt måten vi betrakter utstilte objekter på et museum. Betaler man for å besøke en dyrehage støtter man følgelig direkte opp under en praksis hvor dyr brukes som underholdningsobjekter for oss mennesker.

Livet for mange dyr i dyrehager er preget av lidelse, blant annet fordi dyrehagene ikke klarer å tilfredsstille deres helt grunnleggende naturlige behov. Mange har sett isbjørner som ligger og svetter bak gitrene i sommersola, eller hvordan tigre, som fra naturens side har behov for å vokte over store revirer, vandrer hvileløst i sirkel fordi de mangler plass til å leve livet de er skapt for. Dette er grunn nok til å ikke besøke dyrehager i Norge og i resten av Skandinavia – men i andre land er ofte forholdene dyrene lever under enda verre!

Bilder med dyr: Er du en av dem som har «skrytebilde» av deg og en tiger hengende på kjøleskapet? Eller av deg og et annet kattedyr eller rovdyr? 

Om man er på reise i utlandet vil man ofte få tilbud om å ta bilder sammen med eksotiske dyr, som aper, slanger, tigerunger og lignende. Dette er dyr som lever under svært dårlige forhold. Det blir også påstått at en del av disse dyrene dopes ned slik at turister skal kunne ta bilde med dyret uten at det gjøt gjør motstand. Det blir også rapportert om at klør og tenner fjernes for å unngå skader på turister. Om man velger å ta bilde med disse dyrene velger man også å støtte opp under denne kyniske næringen. Man bidrar altså til at det blir lønnsomt, og ved å dele bilder på for eksempel sosiale medier driver man også med aktiv reklame for næringen.

Så… Jeg håper dere ikke bruker ferien deres til å støtte en grusom industri. Bruk heller pengene det ville kostet med inngangsbillett, til å støtte f.eks. NOAH’s fantastiske arbeid for dyrs rettigheter ♥

Nå blir det lunsj her i heimen, og det er gårsdagens grønnsakssuppe som står på menyen. Mums! Ønsker dere alle en nydelig tirsdag!

Kilder: Dagbladet // NOAH // Seaworldofhurt.com // Dyrebeskyttelsen 

Annonse