GRISEINDUSTRIENS HEMMELIGHETER

Dyrevelferd var den største grunnen til at vi gikk over til et plantebasert kosthold for litt over tre år siden. Det var mange som syntes dette var så rart, siden forholdene i Norge ikke kunne sammenlignes med andre steder. Vi lever nemlig med en oppfatning av at vi i Norge har verdens beste dyrevelferd, men dette er langt ifra sannheten.

I kveld blir vi kjent med alvorlige lovbrudd i Brennpunkt-dokumentaren, «Griseindustriens hemmeligheter». Her avdekkes grusomme forhold på norske grisefjøs. Disse norske fjøsene, vet dere, hvor grisene har det så innmari bra.

Griser er svært sensitive dyr som er klar over sin egen eksistens. Flere studier har vist at griser er smartere enn hunder og katter, og de er i stand til å løse problemer raskere enn mange primater. Deres kognitive evner kan sammenliknes med et treårig menneskebarn.

Hvis de blir gitt muligheten, utenfor overfylte og inhumane omgivelser på farmer, er griser nysgjerrige dyr som former grupper med andre de føler tilhørighet med, akkurat som oss. Mødrene er veldig beskyttende og kjærlige med sine små, som elsker å leke.

I kveldens dokumentar får vi se at griser blir sparket og slått. At syke griser ikke får behandling eller blir avlivet selv om de lider, og verst av alt – kastrering av griser uten bedøvelse med redskaper som i følge bonden egentlig ikke er skarpt nok. Jeg gråter! Dette er så forkastelig at grusomt at jeg blir fysisk uvel!

Jeg håper dere alle tuner inn på NRK klokken 21.20 i kveld. Om du spiser bacon til frokost, skylder du den stakkars grisen å i hvert fall se hvordan den har hatt det, før den lander på din tallerken!

«Hvis dyr blir anerkjent av samfunnet som intelligente vesener, er det mindre sannsynlig at de vil bli behandlet som matproduserende maskiner men heller som sensitive skapninger.» – Professor Broom