Annonse

HELT SERIØST???

Forbrukerombudet, nå må dere ta sommerferie, ass! 

Det blir enda litt mer snakk om dette Forbrukerombudet og denne såkalte feilmarkeringen av reklame om dagen, men før jeg får ro i sjelen, MÅ jeg skrive en siste post som omhandler dette temaet. Jeg er nemlig ekstremt irritert og skikkelig forbanna.

Nå har det kommet en artikkel i VG hvor vi bloggere nok en gang får gjennomgå, og jeg lar ikke dette bli forbigått i stillhet. Kjære Forbrukerombudet, hvorfor skal dere være så inn i granskauen pirkete? Jada, det er ekstremt viktig med et overvåkingsorgan, og bloggere som alle andre skal følge de reglene som gjelder, men for å sitere min kjære stefar; forbrukerne må ikke undervurderes! Og vet dere hva? Det gjør de nå! Så til de grader. 

Forbrukerne er virkelig ikke så uendelig dumme og lite selvtenkende, at de lar seg uhemmet påvirke av produktomtaler, og siden dere er så ute etter å ta oss bloggere, hva med omtale og rangering av vin i f.eks Dagens Næringsliv.. Er ikke dette reklame? Jeg kan ikke se at Dagens Næringsliv har fått noe refs for dette. Det burde kanskje også bli forbudt med «Best i test» på Forbrukerinspektørene også da, for er dette strengt tatt en nøytral vurdering av produkter opp mot hverandre? Forbrukerne kan jo i bunn og grunn ikke vite om poduktene som vinner testen er et sponset produkt eller ikke. 

Dere mener nå at vi i tillegg til å merke reklameinnleggene våre godt (noe som er helt ok), at vi også må merke innlegg som inneholder f.eks. bilder av et event vi har vært på i regi av en aktør. Hvor går da grensen på hva som er en aktør og ikke? Dere mener at så lenge man som blogger stiller opp på et arrangement, hvor personen som inviterer går rundt med et håp om at bloggeren skal skrive godt om arrangementet på bloggen, da skal merke innlegget som sponset.. Er ikke dette helt bort i natten?


Hva om min venninne åpner en frisørsalong, og jeg av fri vilje og personlig interesse stiller opp for å vise støtte, for så å skrive noen positive gloser om dette i ettertid på blogg.. Skal jeg da trekke oppmerksomheten bort fra det dette innlegget faktisk handler om, over på en innleding som skriker «annonse» og «reklame«? Det får da være grenser!!! Noen ting er kjøpt og betalt, og da er det naturlig at ordet «annonse» legges til i øverste avsnitt, men ordet «annonse» kan også virke fraskrekkende for enkelte, og de vil da styre unna. Dette er forståelig og også grunnen til at reklameinnlegg skal merkes, men når jeg vil fronte hva min venninne har klart å oppnå her i livet, ønsker jeg for guds skyld ikke at mine lesere skal scrolle forbi, bare fordi de vil styre unna det dere i Forbrukerombudet mener er reklame. Her vil jeg også legge til at jeg KUN annonserer for produkter jeg kan stå inne for, men det vet mine lesere. De har all grunn til å stole på at mine meninger er oppriktig! 

Om man vil gå på en fest, så får man da for pokker få lov til å gå på denne festen, og i tillegg skrive hvor mye man orker om festen i etterkant, UTEN å måtte markere dette i hue og rævva, bare fordi dere i Forbrukerombudet mener at dette er sponset. 

Dere mener også at jeg som gründer skal merke alle mine innlegg, hvor jeg skriver om mitt eget klesmerke med reklame. Joda, jeg reklamerer for egne produkter så kanskje dere har rett, men det er helt naturlig for meg å skrive om egen produksjon – dette er jo tross alt en dyp, genuin interesse jeg har. Jeg har brukt allverdens tid og krefter på å komme dit jeg er nå. Jeg har designet klærene, jeg har betalt for produksjon, jeg har innfortollet varene, for så å betale skatt og moms for varene jeg skal selge. 

Markedsføringsbudsjettet til en nyoppstartet bedrift er ikke mye å skryte av, så hvorfor skal ikke jeg da få lov til å benytte meg av mine egne kanaler til markedsføring, som jeg som privatperson ikke tar betalt for, og som jeg som bedrift ikke betaler for, uten å måtte spy ordet «annonse» ut i annethvert innlegg? Jeg går jo tross alt med klærene som JEG har designet, og jeg linker naturligvis til nettsiden hvor mine lesere kan få kjøpt akkurat den toppen jeg har på meg.. Men så skal jeg altså i følge dere, merke alle innlegg hvor jeg er iført noe fra egen kolleksjon med reklame? Det vil si at jeg egentlig kan kutte ut headeren min, og erstatte denne med en knallgul banner som skriker ANNONSE!! Skjønner dere ikke at dette er helt på trynet? 

Og sånn helt på tampen.. Hvis jeg skriver om et produkt som jeg IKKE mottar betaling for, mener jeg bestemt at merking er høyst unødvendig. Skal alle mennesker som da anbefaler produkter videre til venner og bekjente, levere anbefalingen i en pakke som inneholder en gul flyer med ordet «annonse«? Det er jo egentlig det dere mener. Sånn satt helt på spissen!

Dere sier at forkortelsen «Ad» IKKE er en god nok merking for annonse.. Hvordan kan da bokstaven P være en god nok markering når det kommer til produktplassering i diverse reality-programmer? Og hvordan kan forbrukeren egentlig vite hvilke av produktene som faktisk er produktplassert? Skjønner dere at det er masse her som ikke henger på greip? 

Jeg avslutter nå.. Jeg kunne skrevet 17 sider til, men jeg blir så sur. Haha. Og jeg vil være blid! Jeg har ferie. Satan!

Peace out, og lik gjerne innlegget om dere er enig. Så kan flere få gleden av å se hvor hull i hodet dette faktisk er!!

Annonse