Annonse

HVA VILLE DU GJORT?

Se for deg følgende…

Gradestokken viser 3 kalde. Det blåser, og de 3 kalde føles som minus 7. Du kjenner følelsen, ikke sant? Når vinden blåser rett gjennom klærne dine, og du fryser til du begynner å skjelve. På beina har du bomullsokker og noen slitte crocs. Ullklær har du ikke kjennskap til, og du prøver å holde varmen med en boblevest utenpå en hettegenser. Du er mamma til en 9 måneder gammel baby. Mannen din – og pappaen til denne lille krabaten ble drept i et bombeangrep, og du har klart å ta deg til Hellas over Middelhavet i gummibåt.

Du og din lille baby bor i et bittelite telt. Et tynt sommertelt. Plater av papp er det eneste som gir noen lunde beskyttelse fra det kalde underlaget, og takket være frivillige og donasjoner som distribueres, har dere en sovepose å krype ned i når mørket faller på. Den intense stanken av urin blir du aldri vant til. Du blir heller ikke vant til skrikene du hører hver natt, når små barn våkner opp av mareritt og traumatiserende minner. Du er flyktning. Du søker asyl – en rett nedfelt i menneskerettighetene – som følge av krig og væpnet konflikt, og ditt høyeste ønske er å skape en trygg fremtid for deg og barnet ditt…

Men alt du møter er motstand. Kulde. Hat. Kalde hjerter. Politisk uenighet. Avslag. Du står midt oppi en av vår tids største humanitære kriser, og det eneste du kan gjøre er å prøve å bevare et snev av håp. Noe som i seg selv er en umulig oppgave når et av verdens rikeste land vender deg ryggen, og gir deg en loddrett langefinger. Dette er situasjonen for tusenvis av mennesker som befinner seg i Moria-leiren på Lesvos i Hellas.

FOTO: Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix

Jeg prøver å plassere Falk og meg i en slik situasjon, og bare tanken får meg til å knekke fullstendig sammen. Tenk å ikke ha tilgang på vann – en selvfølgelig livsnødvendighet. Tenk å måtte bruke flere timer hver eneste dag på å stå i kø etter mat. Mat som ofte har blitt bedervet og uspiselig. Tenk å ikke ha tilgang til gode sanitære forhold, en dusj med varmt vann, eller noen som helst form for helsehjelp. Tenk å ikke kunne legge barnet sitt i en varm, myk seng om kvelden, og gi h*n et deilig og perfekt temperert bad, som en avslappende og god rutine før leggetid… Eller bare fordi den lille krabaten elsker å plaske i skummende vann. Tenk å ikke kunne garantere trygghet og et tak over hodet til det kjæreste du har. Ei heller sørge for at h*n får behandling ved sykdom, samt viktige vaksiner.

FOTO: Knut Bry

FNs høykommisær for flyktninger har bedt om akutt evakuering av syke, barn og familier fra Moria. Forholdene der er nå så forferdelige at leger også frykter utbrudd av en pandemi. Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk har sett barna. “Barna som dunker hodet i gulvet til de blør. Toåringer som biter seg selv i frustrasjon over betingelsene de lever i. Jeg har tørket tårer og prøvd å gi håp. Jeg har holdt hånda til de som ikke lenger snakker og som knapt spiser. Fordi de er i Moria. Fordi vi lar dem være i Moria.»

Oppropet «Evakuer barna fra Moria NÅ» har omsider blitt besvart av utenriksminister Søreide og justisminister Mæland. Og hva de skriver er mildt sagt sjokkerende. Jeg er fullstendig tom for ord, og da er det godt at Guri Waalen Borch får frem så mange viktige poeng i sitt innlegg

Barn lider på vår vakt. Barn dør på vår vakt. 5000 av de 20000 menneskene som nå bor i Moria-leiren er barn. 5000! Leiren er som dere vet bygget for 3000 personer. Og hva gjør Norge? Hvilke konkrete initiativ har Norge tatt for å bistå i denne humanitære krisen? Ingen! Det er ikke til å fatte og begripe. Det er en skam! Jeg trodde virkelig at vi var bedre enn som så… Hjertet mitt blør!

Hva ville du gjort om det var deg?

Denne videoen laget jeg bare noen minutter etter at jeg kom inn døren hjemme på Løkka, etter 10 dager på Lesvos. Situasjonen var på dette tidspunket kritisk. 4 år har gått siden jeg publiserte denne videoen, og tilstandene i Hellas er verre enn noen gang. Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle bli verre enn dette… Tenk at jeg kunne ta så feil!

Flere spør meg om hvilke konkrete tiltak de selv kan gjøre for å bidra, så her kommer en liten oversikt.

♥ Send penger til hjelpeorganisasjonene som gjør en livsviktig jobb, som Leger uten Grenser eller Dråpen i havet. Jeg tør ikke tenke på hvor mange liv som hadde gått tapt, hadde det ikke vært for at disse organisasjonene er tilstede på Lesvos. Bidra til Dråpen HER og Leger uten Grenser HER.

♥ Fortsette å sende mail til utenriksministeren hvor du krever at barna fra Moria evakueres.

Kopier teksten og send til utenriksminister@mfa.no. Sett evakuer.barna@gmail.com i kopi slik at initiativtakerne vet hvor mange som har sendt mail.

«Kjære utenriksminister Ine Eriksen Søreide,Betingelsene for flyktningene i leiren Moria på Lesvos er uverdige og helseskadelige. Europarådets menneskerettskommissær Dunja Mijatović uttalte etter sitt besøk der i oktober at: «Dette har ikke lenger med mottak av asylsøkere å gjøre. Dette har blitt en kamp for å overleve,» og krevde at greske og europeiske myndigheter straks setter i verk tiltak for å få overført flyktningene til levelige forhold.

Da bodde 14 000 i en leir bygget for 3 000. Nå er det snart 19 000 og antallet vokser fra dag til dag, og med det blir betingelsene enda verre. Nyfødte sover i sommertelt. Køene for å få mat, vasket seg og gått på do er timelange. Mangelen på helsehjelp er akutt. Skoletilbud fraværende. Barn ned i toårsalderen driver selvskading, mange vurderer selvmord. En baby har dødd av dehydrering. Dette kan ikke fortsette!

Kommisær Mijatović konstaterte at: «Det skorter ikke på tilgjengelig informasjon for europeiske land om hvordan de skal håndtere migrasjonsstrømmene på en koordinert, trygg og organisert måte som opprettholder migranters menneskeverd og rettigheter. Det folk i leirene trenger nå, er ikke enda et toppmøte eller enda en samarbeidsavtale. Det de har desperat behov for, er at de politiske lederne slutter å se bort, og endelig setter i verk tiltakene som alle vet om men ingen ser ut til å omfavne.»
Vi krever at du som utenriksminister tar initiativ til en felleseuropeisk løsning for å evakuere alle barnefamilier og enslige mindreårige fra Moria. Dette er en humanitær krise som bare kan løses politisk.

Ingen flere barn bør lide på din vakt!
Vennlig hilsen»

♥ Be de lokale kommunestyrer vedta at de støtter oppropet slik som Trondheim og Stavanger har gjort. Vi trenger at storbypolitikere legger press på regjeringen!

Ønsker dere alle en fin fredag!

Annonse