HVIS IKKE VI – HVEM?

Tenk at Greta Thunberg har fått til en bevegelse som verken miljøorganisasjoner eller politiske partier har klart tidligere. Dette er helt fantastisk, og et bevis på at man som enkeltperson – uansett alder, kan gjøre en enorm forskjell. Det er vel ikke en eneste en av oss som ikke har fått med seg at det i dag har vært skolestreik for miljøet. Tusenvis av ungdommer over hele landet, har i dag droppet skolen for å demonstrere, og jeg synes det er så ufattelig kult å se at unge mennesker engasjerer seg såpass i klima og miljø. Fy fader så stolt jeg blir – heia ungdommen vår!

Noen av disse fantastiske ungdommene var vi så heldige å møte på Løkka litt tidligere i dag. Se på disse kule jentene. Dette her er fremtidens heltinner – og slikt engasjement får meg til å tenke at verden ikke et så ille sted likevel.

Jeg hyller disse jentene som bruker stemmen sin, og som viser at de bryr seg om det som virkelig betyr noe.

Dette med klima og miljø er virkelig noe vi ta tak i, og vi har alle et ansvar. Det går ikke lenger an å gå rundt med skylapper og tenke at «jaja, men hvor mye kan det jeg gjør ha å si i det store bildet? Jeg er jo bare én person» … Det er helt sant – du er bare én person, men hva om alle tenkte sånn?

For å illustrere…

Da jeg var i Hellas for å hjelpe mennesker på flukt, var det mange som ønsket å engasjere seg. Jeg oppfordret alle til å vippse noen kroner slik at vi kunne kjøpe diverse nødvendige ting som bl.a morsmelkerstatning, bind, sko, soveposer, varme pledd og bleier. Hvis dere hadde tenkt: «Jeg har jo bare et par kroner å avse, og det får man jo ikke kjøpt noe for» , hadde vi aldri nådd svimlende 150.000 kroner. I stedet vippset dere alt ifra 1 krone til et par hundrelapper, og resultatet av alle disse overføringene ble mildt sagt imponerende. At alle monner drar, er det virkelig ingen tvil om. Det var dette et tydelig bevis på!

Så… Hva kan man egentlig gjøre for miljøet? Og vil små endringer bety noe i det store bildet?

Nå kan vi ikke lenger nekte for at kjøttindustrien er ille for miljøet. Kjøttindustrien forurenser mer enn hele transportsektoren til sammen, så hvis du virkelig ønsker å redusere miljøavtrykket ditt er dette veien å gå. Når veganere forteller at matvareproduksjonen er en enorm byrde for miljøet, tar de ikke feil. Det er faktisk bedre å legge om kostholdet sitt enn å f.eks. kjøpe en elektrisk bil.

Kjøtt, fiskeoppdrett, egg og melkeprodukter bruker 83 prosent av klodens landbruksjord, selv om de bare står for 37 prosent av proteinene vi spiser, og 18 prosent av kaloriene. Storfekjøttprodusenter med et høyt klimaavtrykk slipper ut 105 kilo CO₂ per 100 gram produsert kjøtt, og bruker 370 kvadratmeter landjord. Det er 12 og 50 ganger høyere enn for de produsentene med de minste klimaavtrykkene.

//Kilde: Forskning.no

Klimaendringer er en av vår tids største utfordringer, og jeg er sikker på at dagens ungdom ikke bare streiker for å streike, men at de faktisk har satt seg inn i hva de kan gjøre for å påvirke klimagassutslippene.

Det er nemlig ikke så fryktelig mye som skal til – jeg håper at de får støtte fra foreldrene, og at eldre generasjoner også setter seg inn i dette. Jeg får dessverre høre fra mange ungdommer at de møter motstand hjemme om de ønsker å kutte ut kjøtt, f.eks. , og dette er jo et tydelig tegn på at voksenpersonene mangler både kunnskap og interesse. Det er foreldres plikt å sette seg inn i miljøspørsmålene, og være gode forbilder for barna sine.

Tusen takk til Greta! Bare se hva hun har startet, og hvilken smitteeffekt dette har fått? Jeg håper dette engasjementet sprer seg og vokser seg enda større fremover! Og husk at også DU har en smitteeffekt på de rundt deg.

Du deilige fredag! Belinda kom til Oslo i går, og i dag måtte jeg ta henne med på Funky Fresh Foods, for en deilig vegansk lunsj. Med dessert, selvfølgelig. Jeg valgte den saftigste gulrotkaken nord for ekvator, og jeg tror nok ikke at jeg kommer til å bli sulten igjen før i kveld, haha. Damn, den var mektig. Og så latterlig yummy! Nam!

I kveld skal vi på show med Harm og Hegseth, så dette ser ut til å bli en skikkelig fin inngang til helgen. Hva står på deres plan i dag, fininger?