HVOR VANSKELIG KAN DET VÆRE?

Like før vi tok helg, var Dennis og jeg på kurs hos (la oss kalle det) managementet vårt, hvor vi bl.a. fikk en real gjennomgang av Forbrukertilsynet vedr. lovverk og regler når det gjelder merking av reklame i sosiale medier. Jeg synes dette var skikkelig inspirerende, men jeg fikk ikke vite noe jeg ikke visste fra før. Det er en selvfølge at ALL reklame skal merkes. Selvfølgelig skal det merkes… Det er tydeligvis ikke alle enige i, og jeg forstår bare ikke hvordan det kan være så innmari vanskelig å merke riktig. Hvorfor skrives «annonse» i mindre skriftstørrelse, f.eks? Dette ser jeg ofte i blogg-verden, og skriften er ofte skrevet i en lysere farge enn resten av teksten. Hvorfor? Enkelte influencere merker innlegget, men det merkes ikke riktig. Og når man bevisst endrer skriftstørrelse og farge til noe som er vanskeligere å få øye på, går man jo faktisk inn for å ikke gjøre jobben riktig!? Eller? Hvorfor enkelte velger å gjøre dette gjentatte ganger, er for meg et eneste stort mysterium. Jeg skjønner det bare ikke.

Det handler jo om å være den «merkevaren» du selv ønsker å se opp til, ikke sant? Og så lenge man reklamerer for noe man er oppriktig stolt av, skaper det jo bare en seriøsitet og trygghet blant leserne, om reklamen er merket i henhold til lovverket! Jeg synes det er fantastisk at Forbrukertilsynet har tatt skikkelig tak i dette – før manglet vi jo et skikkelig lovverk, og jeg har jo selv vært dårlig på merking tidligere. Jeg visste jo ikke bedre, men det er jo det som er så flott med riktig fokus – at vi blir mer bevisst.

Jeg reagerer likevel på at det ikke er likhet for loven. Hvis vi tar en liten titt på TV-bransjen, f.eks… Hvordan kan den lille P’en som står oppe i hjørnet i starten av et TV-program, bli sett på som en akseptert og god nok måte å merke reklame på, når forkortelser som #ad i blogg-verden ikke er akseptabelt!? Bokstaven P indikerer jo bare at det er produktplassering i programmet, men vi får jo ikke vite hvilke produkter som faktisk faller innenfor produktplassering. Og det er her jeg mener det ikke er rettferdig, hvis jeg kan si det sånn. Reklame eller produktplassering i et TV-program burde merkes langt bedre, men når det er sagt skal ikke den lille P’en være et hinder for at jeg skal gjøre min jobb skikkelig!

Den eneste godkjente måten å merke annonseinnlegg på er ved å skrive:

1. Annonse
2. Reklame

Ett av disse to ordene MÅ være synlig i starten av innlegget. Det skal skrives i samme farge og skriftstørrelse som resten av teksten – verre er det ikke. Dette er rett og slett så lett at det ikke finnes en eneste god nok unnskyldning for å ikke merke riktig.

Når det gjelder reklame på Instastory og Snapchat, så skal ALLE filmene/bildene som inneholder reklame merkes med ett av ordene over her. Og nei… Ordet skal ikke stå bak navnet ditt, langt oppe i det ene hjørnet med bitteliten skrift. Man skal se ordet før man ser reklamen. Vanskelig? Nei!

Hvis man legger ut bilder på Instagram som inneholder reklame, skal man starte teksten med Annonse eller Reklame, før man skriver videre. Å sette ordet annonse i slutten av innlegget er ikke riktig. Det er heller ikke riktig å hashtagge en liten #ad i et virrvarr av andre hashtags. Vanskelig? Nei!

Jeg både håper og tror at dere vet at jeg er svært nøye på hvem jeg velger å samarbeide med – jeg takker kun ja til samarbeid når det er noe jeg kan stå inne for 100%. Og når jeg gjør det? Vel, da merker jeg stolt innlegget med «reklame» . For det er jo det jeg blir når jeg jobber med spennende og seriøse aktører – jeg blir stolt. Stolt over å få muligheten til å representere et bra produkt eller tilbud. «Taper» jeg mye penger på å være såpass selektiv? Ja. Kunne jeg tjent det dobbelte av det jeg gjør i dag? Ja! Men, for meg spiller integritet, seriøsitet, troverdighet og ansvar en langt større rolle enn penger. Jeg selger ikke sjelen min for tusenlapper, og gjør det jeg kan for at denne bloggen skal være et trygt og godt sted for dere å klikke dere inn på. I tillegg ser jeg også at denne måten å jobbe på, faktisk vil lønne seg i lengen. Det er jo på denne måten jeg får seriøse og flotte samarbeidspartnere jeg alltid har drømt om å jobbe med, som f.eks. UNICEF. Det er nok dét samarbeidet jeg hittil i min blogg-karriere har vært mest stolt over. Tenk det… UNICEF! Det blir ikke mer seriøst enn det!

Det ble noen veldig tilfeldige bilder i dette innlegget, men dere skjønner greien. Nå vet dere hva som blir sett på som eneste godkjente måte å merke på, samt hva jeg tenker om reklame i mine kanaler.

Jeg holder på med mitt endeløse vaske-prosjekt, og skal nå henge opp dagens tredje klesvask. Jeg begynner faktisk å se lyset i enden av tunellen stappfull av rot, haha – dette blir bra!

Har dere en fin start på uken, skjønne venner?

Suss og klem