Annonse

I KAMPENS HETE…

Åhåj!

Jeg er helt svett her jeg sitter… Svett og rørt! Merkelig kombinasjon, men det har kokt over i dag, noe jeg er vanvittig glad for. Jeg hadde håpet at innlegget mitt skulle nå ut til mange, og jeg håpet så inderlig da jeg trykket på «publiser», at dette innlegget ville bidra til en viktig endring. I hvert fall bidra til en mer riktig retning… Responsen har vært overveldende! Jeg er rett og slett helt satt ut over den vanvittige feedbacken, og videoen har tydeligvis fått stor betydning for veldig mange. Jeg har i hele dag bare sittet og svart på mailer og meldinger, og lest gjennom hundrevis av kommentarer. Alle kommentarene nesten utelukkende positive.

Dere har delt deres historier… Dere har fått bedre selvtillit. Noen av dere har til og med kansellert timer til både silikon og restylane, og jeg heier så innmari på hver og en av dere, som faktisk aksepterer dere selv for den dere er. Dere er spesielle, dere er unik! DU er unik! Jeg nekter å la deg tro noe annet…

Mødre har kontaktet meg. De har delt sine frustrasjoner over at døtre helt ned i 12-års alderen, har bestemt seg for at konfirmasjonspengene skal gå til nose jobs, lip fillers eller silikon, bare fordi bloggeren de ser opp til har det. Når jeg leser noe sånt som dette, ser jeg svart på hvitt hvor vanvittig stor påvirkingskraft vi bloggere har, og det går faktisk ikke an å fraskrive seg ansvaret. Man MÅ være sitt ansvar bevisst! Er det ikke trist at jenter helt ned i 12- års alderen gleder seg til de blir 18 år, og blir gamle nok til å forandre på utseendet?

Kommentarfeltet mitt er fylt til randen av sterke historier… Viktige historier som man må ta seg tid til å lese og reflektere over. Jeg ønsker å trekke frem en av dem, hvor 19- år gamle Kristine forteller hvor stort presset faktisk er i dag.

«Eg sit her med gråten i halsen. Fordi eg er jævli sint, men mest av alt så sjukt letta over at du set ord på den frustrasjonen vi «normale» jenter i dagens samfunn kjenner på. Eit høgst aktuelt tema, som eg synest har kome heilt ut av kontroll. Blogg har eg vert motstander av i ei veldig lang tid, fordi det skapar eit så veldig høgt forventninganivå om korleis livet skal vere, og dei fleste bloggarane på topplista er uoppnåelige «ideal» som så altfor mange jenter ønska å likne på og vere som. Ideal som skapar falske forhåpningar og psykiske plager for unge jenter. 

Det er verkeleg trist å sjå på utviklinga, og som ein 19-åring som lev tett på presset kan eg underskrive på at det er jævli stort. Eg er ei jente som sjølv har slitt masse med utsende og psyken rundt det å måle seg opp mot andre og ikkje kjenne seg bra nok. Fettvalkane på sidene dukka stadig opp, og kvisene poppa ut som bare det og ikkje minst skulle eg vert litt slankare her og der. Eg tenke ofte tanken «kvifor kan ikkje eg sjå ut som dei?», og eg blir ofte sint av å tenke på kvifor dei fine er født med eit slikt utsende og eg med mitt. Men det eg gløymer, og alle andre jenter med dårleg sjølvtillit gløymer, er at dei fleste vi ser på sosiale mediar, er fake. Både utsende, men også gjerne livsstil. Men det er blitt så sinsjukt normalt, at jenter som gjerne har gjort ting med seg sjølv, er blitt dei vi ser opp til. Vi gløymer at dei ikkje er født slik, at det eigentleg ikkje er slik dei ser ut i det heile tatt. Mykje er ei stor løgn. Bilder er fiksa på, kroppane er fiksa på, ansiktene har fått nokre løft her og der og det er jo eit faktum at nokre bloggprofila bruka sikkert tusenvis på hudpleie og andre produkt og timar hos ulike spesialistar, som gjer det enkelt å sjå slik ut. Vi «normale», småfattige studentar som lev på lånekassa året rundt, har verken råd eller mogligheit å sjå slik ut, og naturligvis bryt det ned på sjølvtilliten og det får oss til å tenke: «om eg berre hadde kunna vert slik«.

Men det du seier med å stå i spegelen og sjå seg sjølv i auga, istaden for å ha blikkfanget på ting du er ufornøgd med, og kunne seie: «fy faen, i dag ser du rå ut», er noko alle bør gjere. Det er definitivt noko eg skal gjere i morgon tidleg, og morgonen etter der igjen. For eg trur det kan gjere så mykje bra for en, i staden for å heile tia gå å bekymre seg for at ein ikkje ser ut som alle andre, men heller omfavne det som er vakkert med seg sjølv og sitt liv. Det er det det vil føles rett å ha brukt energien sin på, når du sit på eldreheimen i ein alder av 90, og skal fortelle barnebarn og oldebarn om dine glansdagar som tenåring og ung. Vi skal tross alt oppleve så altfor mykje bra og kult, til å gå å bekymre oss for stakkarslige ting som ein feil i ansiktet eller om man har eit klesskap som spegla siste trend.»

Videre kan man lese hva Solveig har å si oppi alt dette…

«Jeg tok meg selv i å lære noe av det du sa. Det føltes egentlig litt rart, i og med at jeg ikke føler jeg tar særlig til meg det syke kroppspresset som opererer rundt meg. Jeg er veldig fornøyd med meg selv, men har selv tenkt at «om noen år må jeg jo fylle inn sinnarynken» og «når jeg får råd bærer det rett til tannlegen for å fikse de stygge tennene mine». Men faen altså, det skal jeg drite så sykt i! Jeg ser dritbra ut, og selv om underbevisstheten min søker bekreftelse for et pent smil med en hvit perlerad, ønsker jeg heller komplimenter for en fantastisk utstråling enn kommentarer som «så fine tennene dine ble etter du fikset på dem». Å legge seg under kniven eller å fikse på seg selv er IKKE normalt, selv om vi unnskylder det med at det blir mer og mer vanlig. Det er bullshit og ikke en excuse for å slenge seg på «trenden». All oppmerksomheten dette får gjør at man finner feil man ikke visste man hadde – fordi du plutselig ble oppmerksom på at det går an å gjøre noe med. Du trenger ikke gjør en dritt med noe! Naturlig glød i kinnene etter en dag i frisk luft kjennes så mye bedre enn likes på et bilde. Jeg ønsker alltid å ligne på mamma, og gleder meg til jeg kjenner igjen mine egne trekk i ansiktet til en fremtidig datter.»

Det er så mange historier i dette kommentarfeltet, og det er direkte sterkt å lese hvor mange som sliter, og hvor mange som faktisk lar seg påvirke. Blogg-Norge må få øyene opp! Media må få øyene opp. De er begge med på å fronte falske idealer for unge jenter der ute, og det er mange som absolutt ikke vet hvordan de på best mulig og ikke minst riktig måte, kan bruke den enorme makten de sitter på.

Takk til alle dere som har engasjert dere og delt videre – dere bidrar til økt fokus rundt en viktig debatt, som forhåpentligvis kan hjelpe mange der ute!

Jeg er så glad i dere, og setter så enormt stor pris på dere. Takk igjen, for at dere er nettopp dere!

Annonse