Annonse

I MORGEN SKAL DET AVGJØRES…

Den store ansvarsfraskrivelsen er ikke til å holde ut. Tenk at det å kjempe for å få noen enslige mindreårige til Norge, kan være så forbanna vanskelig? Hvor mange må støtte oppropet; «Evakuer barna fra Moria NÅ» for at politikerne skal lytte? Hvor mange underskriftskampanjer og demonstrasjoner må til for at politikerne tar grep? Er ikke dette en folkevalgt regjering? Ja, så hvorfor lytter ikke regjeringen til folket?

Foto: Salinia Stroux / http://infomobile.w2eu.net/tag/moria/page/2/

Man må bo under en stein om man ikke har registrert hvordan menneskene har det i skrekkleiren, Moria i Hellas. Man må bo under en stein om man ikke har fått med seg at over 20.000 mennesker på sin desperate ferd mot trygghet, lever under uverdige forhold. Man må bo under en stein om man ikke har hørt om alle barna… De SYV TUSEN FEM HUNDRE barna som befinner seg i Moria… Som ikke har tilgang på sanitære forhold, en varm seng, tilstrekkelig med mat, leker, en trygg hverdag, eller skolegang. Som hver eneste dag våkner opp på en papplate som madrass og den kraftige stanken av kloakk og søppel. Som ikke har hatt et lysglimt i livet på flere måneder – kanskje til og med år – og som for hver eneste dag som går, blir mer og mer nedbrutt.

Tenk på Hassan på 8 år, som har mareritt hver eneste natt om da farfar fikk hodet kappet av. Tenk på Rohsan på 9 år, som har sluttet å snakke og spise. Tenk på Jawad på 12 år, som ikke har snakket på 5 år, etter bombeangrepet. Tenk på Fatima på 8 år, som så sin mor og bror fryse ihjel. Tenk på de uskyldige små barna som ikke tør å forlate teltene sine grunnet frykt og redsel. Tenk på babyen på 9 måneder som døde av diaré. Tenk på den lille jenten på 6 år som mistet livet i en brann som oppstod i leiren. Tenk på den unge tenåringen som ble knivstukket til døde. Dette skjer på vår vakt. Det er en stor skam, og jeg kan ikke forstå hvordan våre politikere kan stå og se på at dette skjer – som kan la dette skje!

Foto: Getty / https://www.newstatesman.com/world/2017/12/refugee-crisis-greece-hasn-t-gone-away-and-our-leaders-don-t-seem-care

I Hellas befinner det seg akkurat nå over 6.000 enslige mindreårige barn på flukt. Bare i Moria lever 1.200 enslige mindreårige gutter og jenter fra 4-17 år, under helseskadelige, uverdige og svært utrygge forhold. Faktisk overholder ikke forholdene minstekrav for å dekke deres grunnleggende behov. Når vi snakker om enslige, er dette barn som ikke har en eneste voksenperson til å ta vare på seg. Tenk det… At fireåringer ikke har en omsorgsperson i livene sine, som kan gi dem trygghet og et lunt fang når de er redde. Som ikke kan holde rundt dem og gi dem kjærlighet når de våkner opp av mareritt og traumatiserende minner. Det er så grusomt at det gjør fysisk vondt.

At Hellas er overbelastet er ingen hemmelighet, og bare i fjor kom det så mange som 75.000 nye asylsøkere til Hellas. Til sammenligning kom det kun 2375 til Norge, og det er ikke noen tvil om at Europa har sviktet Hellas så til de grader. De har ved flere anledninger bedt andre land ta imot, noe svært få land har sagt seg villige til å gjøre helt frem til nå. Nå har det heldigvis skjedd noe, og medmenneskeligheten, solidariteten og empatien har veiet tyngst i land som Belgia, Bulgaria, Frankrike, Kroatia, Finland, Tyskland, Irland, Portugal, Luxemburg, Sveits, Litauen og Serbia. Alle disse har sagt seg villig vil ta imot enslige mindreårige fra leirene i Hellas. De første har allerede ankommet Luxemburg og Tyskland, og jeg kjenner at jeg blir så varm om hjertet over å vite at i hvert fall noen barn, nå har noe annet å hvile øynene på enn søppel, kloakk, rotter, slanger, desperasjon og depresjon.

Foto: Janice Dickson / https://www.newsweek.com/heart-condition-head-injury-diabetes-just-drink-water-refugees-told-greece-1197617

Kjære Erna Solberg og Co.

Det er vår humanitære plikt å stille opp! Det er vårt moralske ansvar å strekke ut armene, og ta imot barna fra Moria. Og Nei! Vi skal ikke hjelpe ALLE, men skal det bety at vi ikke skal hjelpe noen?

Den humanitære krisen i Hellas er så prekær, at den krever en umiddelbar løsning! Korona-situasjonen har gjort situasjonen enda verre, som har vekket et enormt engasjement blant det norske folk. Hele 102 kommuner har stilt seg bak kravet om å evakuere barna fra Moria. Dette er ganske mange kommuner og mange mennesker. Dette er det norske folk. Og jeg synes det er din plikt som statsminister å lytte til folket. Dagens regjering har vist seg å være hjerteløs og totalt blottet for empati og medfølelse. Du har mulighet til å endre dette, Erna. Det er ingen av oss som ønsker at Norge – et av verdens beste land – skal være kjent for å ikke ta sin del av ansvaret.

Om det så bare er 30 barn, Erna. Bare hjelp noen! Gjør noe! En stor andel nordmenn står klare til å ta imot enslige mindreårige og barnefamilier fra Hellas. Og hvis det er ressursene du er bekymret for, finnes disse i de lokale hjelpeapparatene rundt om i landet. Vi er klare til å hjelpe, er du?

Annonse