Annonse

IKKE SKYLD PÅ BARBIE

Bah!

Når skal den endeløse diskusjonen rundt Barbie egentlig ta slutt? Kan vi ikke bare akseptere at Barbie var en skinny bitch som vi elsket å leke med i barndommen?? Hun er den mest utskjelte rollemodellen som finnes for småjenter, men for meg var Barbie det fineste jeg hadde, og noe som kunne underholde meg i timesvis.

I over 50 år har Barbie gledet millioner av barn, men så vidt jeg vet har Barbie aldri før blitt så utskjelt som nå, og den store Barbiediskusjonen blir brakt på banen både titt og ofte. Det jeg skriver her er verken banebrytende eller nytt, men jeg klarer ikke dy meg når jeg nå ser enda en sak om Barbie i media. 

«Hadde Barbie vært en ekte kvinne hadde hun..» «Her er den normale Barbie, MED celulitter OG kviser..»

Helt seriøst.. Når man er 5 år gammel og sitter og pludrer med Barbiedukkene sine, har man ikke peiling på hva verken kviser eller celulitter er for noe. Man gir faen i kropp, for man er BARN for pokker. Man ser en dukke med langt hår, som man kan LEKE med.. Som man kan skamklippe håret til og som man kan kle opp i lekre kjoler. Det er en dukke som kan gifte seg med Ken, og som deretter kan få mange små barn. Man bygger hus til dem, får dem til å kjøre barna til skolen i rosa bilder, og deretter ta dem med i stallen. Så lager man mat til hele familien, og så setter de seg ned ved det rosa spisebordet hvor de spiser og snakker om hvordan dagen har vært. Deretter skaper man litt drama, for plutselig er det en ny Barbie in town, og sånn sitter man i timesvis og leker i en egen fantasiverden og koser rumpen av seg.

Man ser ikke at dukken ville brukket på midten om hun var et ekte menneske. Man ser ikke at puppene er for store og unaturlige i forhold til resten.. Man ser bare en leke, og det er det som betyr noe, for man driter hundre null i hvordan kvinnekroppen liksom skal se ut. At Barbie har bidratt til å gi denne kvinnekroppen et forvrengt bilde, er jeg helt uenig i, og kvinnen bak Barbie hadde nok ikke intensjoner om å skape debatter og dårlig stemning.. Hun ble bare inspirert av datterens interesse for påkledningsdukker av papir, og ville lage en tredemisjonal utgave som kanskje var litt mer spennende. 

Hvem av oss som vokste opp på 80- og 90-tallet har fått varige mén etter å ha lekt med Barbie? Det er for pokker ikke Barbie sin feil at kroppsbildet er føkka eller at jenter får spiseforstyrrelser. Er det noen fra the happy 90?s som har et anstrengt forhold til kropp, som helt ærlig kan skylde på Barbie? Var man virkelig i stand til å tenke som femåring at «når jeg blir stor skal jeg ha en midje på 40 centimeter!»? Det tviler jeg sterkt på.. Barbie var vakker, en venn, en yndlingsleke, og en figur man var ekstremt stolt av. 

Den syltynne dukken skal ikke få skylden for dagens kroppshysteri, det kan ekte mennesker faktisk få skylden for, men likevel rister kritikerne på hodet av dukkens usannsynlige form. «Hadde hun vært et vanlig menneske med en så lang og smal hals, hadde hun ikke kunne løfte hodet, og midjen på 40 cm i kombinasjon med de tynne anklene hadde ført til at hun måtte krype rundt på alle fire for å komme seg rundt.. Bla bla bla» Kan ikke disse såkalte kritikerne heller bruke energien sin på ta tak i det som virkelig kan kalles problemer?

Arg.. Jeg kjenner jeg blir skikkelig oppgitt av hele greien. Barbie skal ikke endres på.. Hun skal være syltynn og ha proposjoner som ikke ville holdt henne i live i en ekte verden, rett og slett fordi hun ikke er ekte. Hun er en dukke for pokker.. Hun er en plastikfigur man kan leke med og ikke et analyseobjekt som skal få kritikere til å synse og sanse og forske og gudene vet hva. Hun er til underholdning for barn, på lik linje som Playmo, lego og My Little Pony, og noe som havner i pappesker på loftet når man har blitt for gammel for å leke. Punktum!

Stakkars Barbie.. Snakk om å få ufortjent mye tyn. Alt hun ville var å glede små barn, noe hun klarte utmerket før kritikerne kom på banen. Når dukket egentlig disse opp? Kritikerne som bare sprer kvalme og dårlig stemning rundt seg? Og det mest komiske av alt er jo at dette er en diskusjon for de voksne. De som er ferdig å leke med barbie for lenge siden.. Barna bare sitter der med dukkene i hendene de, og aner fred og ingen fare. Hva vet vel de om hva som foregår i media? Alt de bryr seg om er lek og moro, om Barbie skal bruke høye hæler til den knallrosa kjolen eller om hun skal bruke ballerinas. 

Åh, det er jaggu deilig å gi litt fingern til hysteriet en gang i blant.. Om det så er barbiehysteri eller julehysteri, for det er jo også noe man kan ergre seg grønn over, som Katinka får frem sjukt godt i dette innlegget. Anbefaler alle å ta en titt!

Nei, dere.. La Barbie være Barbie og barn være barn, sier jeg bare! 

Annonse