Annonse

INFLUENCING GONE WRONG!

Jeg er nok ikke alene om å ha latt meg både sjokkere og provosere av en dansk influencer, som for ikke lenge siden snakket åpent om en brazilian butt lift, og som tok alle sine 314.000 følgere med til klinikken gjennom sin YouTube-kanal. Her ble hele prosessen nøye dokumentert, og det kom rask frem at inngrepet var sponset. Influenceren la seg under kniven i Tyrkia, på denne shady klinikken vi har hørt så mye negativt om. En klinikk som utfører diverse plastiske inngrep til en «billig» penge, og resultatet blir deretter. Vi har vel alle blitt gjort oppmerksom på at Sophie Elise fikk lagt inn brystimplantater i bakenden på en klinikk i nettopp Tyrkia? At de tør, disse jentene, er for meg helt ubegripelig.

Anyways… Tilbake til dansken. Ikke har hun «bare» fått en sponset bakende – hun har visst også blitt en ambassadør for klinikken. Og når du trodde det ikke kunne bli verre, deler hun nå en konkurranse hvor premien er – hold fast – en valgfri plastisk operasjon!!

Her snakker vi om en influencer som tar lavmål til et helt nytt nivå, og som publiserer et kommersielt innlegg som aldri burde sett dagens lys. Har vi virkelig ikke kommet lenger? Det tok litt tid før jeg virkelig klarte å engasjere meg i denne saken, da profilen for meg var fullstendig ukjent, og en person som ikke en gang holder til her i Norge. Eller… Hun har visst bodd her i Oslo i en periode, men ble nå – i følge henne selv – «jaget» ut av hovedstaden. Det var visst for mange oppegående norske influencere, som begynte å ta tak i dette, og som stilte seg kritiske til hennes åpenhet og ikke minst markedsføring av kosmetiske inngrep.

Likevel har denne profilen mange norske følgere, og hennes følgerbase på Instagram viser så mange som 314.000. Det er hinsides mange mennesker, og basert på hennes egen alder som er 23, er det nok ikke veldig mange av hennes tilhengere som er så mye eldre. Unge. Sårbare. Vi blir alle påvirket enten vi vil det eller ikke av det vi eksponeres for på internett, men man er definitivt mer «utsatt» når man er yngre. Man er gjerne mer usikker, og da hjelper det ikke at ens største forbilde og rollemodell, gir fingern til det store ansvaret som hviler på hennes skuldre, og både oppmuntrer og oppfordrer sine fans til å legge seg under kniven for å bli finere.

Dette er så forkastelig at jeg har ikke ord. Ved slik markedsføring, og ikke minst poster i sosiale medier som fokuserer på både før-og-etter-bilder, samt hele inngrepet i detalj, normaliserer og bagatelliserer hun et såpass omfattende inngrep. En Brazilian Butt lift er ikke noe som skal verken normaliseres eller bagatelliseres. Faktisk kan komplikasjonene som kan oppstå ved slike inngrep gjort på shady klinikker som f.eks. i Tyrkia, være så fatale at den eneste måten du blir sendt hjem på, er i kiste. Brutalt, ja, men dette kan faktisk skje. Og da hjelper det fint lite at klinikken har fristet deg både luksushotell og business class, som en del av pakkeprisen.

Nei fy faen – hvorfor være villig til å ta en slik risiko? Hvorfor gamble med livet som innsats på denne måten? For å ligne på Kardashians? For å bli mest mulig lik en influencer eller kjendis du ser opp til? Slike inngrep så vi fint lite til før Kardashians begynte å rulle på TV-skjermen, og kosmetiske inngrep som nettopp BBL, har uten tvil vokst i omfang etter at diverse reality-programmer, og influencere har bidratt til å fremme et nytt rumpe-ideal. 100% fake – og umulig å oppnå uten kirurgi. Det er så trist!

Plastikkirurger advarer mot å gjøre slike inngrep i utlandet, og her står altså denne dansken og lokker usikre jenter til nettopp utlandet for rumpeforstørrelse, og gudene vet hva man kan gjøre i 2020. Listen er nok milelang… Og det mest skremmende er at det har vært mange dødsfall knyttet til Brazilian Butt lifts, rundt om i verden. Årsaken? At kirurgen har satt fettvev i selve rumpemuskelen, for et enda større volum i rumpen. For stort skal det være, vett… I muskulaturen finnes store blodkar, og dersom fettet settes inn i disse blodkarene, kan man altså få en potensielt dødelig blodpropp. Jeg får seriøst frysninger, og ikke av den gode sorten. Dette er potensielt sett livsfarlig, og ikke noe som skal normaliseres.

Etter fettsuging kan det også oppstå ujevnheter i huden, asymmetri, og forbigående nedsatt følelse i huden. Og noe å tenke på hvis man vurderer kosmetisk kirurgi i utlandet, er jo også at man ikke blir dekket av den norske helseforsikringen. Dermed kan oppfølgingen etter diverse inngrep gjort i bl.a. Tyrkia, bli langt dyrere enn først antatt.

Er det ikke nok nå? Er det ikke nok rumper i monitor? Er det ikke kulere å fokusere på hva vi er i stand til å gjøre og få til, i stedet for å fokusere på utseendet? Har vi ikke kommet dit at rumpeballer på instagram er litt harry og usexy, og at kunnskap, engasjement for viktige saker, selvsikkerhet og mangfold er hottere enn aldri før?

Vi har alle våre skavanker. Vi ha alle komplekser. Men det handler om å lære seg å leve med kompleksene, og elske seg selv slik man er – helt forbanna ekte og naturlig! Og ja, det høres innmari enkelt ut når jeg skriver det slik, men det er faktisk ikke umulig – det krever bare en innsats, i tillegg til å flytte fokus. Man må slutte å tro at det er utseendet som definerer oss som mennesker. For nei… Man trenger ikke legge seg under kniven for å bli ansett som en god venn, en snill nabo, et medmenneske, en god mamma, eller en rå kollega, og det er jo disse kvalitetene hos et menneske som faktisk betyr noe. Og så handler det om å behandle den fantastiske kroppen vi har fått tildelt med respekt, og elske den for alt den er verdt. For den er faktisk verdt en hel del. Unik er den også. Og kvinnekroppen kan gjøre de mest fantastiske ting… Som å føde f.eks.

Det er faktisk ganske rått. Javel, så blir magen slapp som en bolledeig, og puppene som to vrengte baklommer med strekkmerker… Men altså… Bare tenk hva den har vært i stand til? Tenk hva den unike, fantastiske kroppen har klart å gjennomføre? Å bære frem et barn gjennom et 9 måneder langt svangerskap, og attpåtil presse et menneske ut av den. For deretter å produsere mat til dette lille skjøre vidunderet, som er helt avhengig av akkurat deg for å overleve. Strekkmerkene som medfølger tar jeg imot med den største selvfølge og glede – kjærlighetstattoveringer, som jeg hørte en kvinne si så fint. Kjærlighetstatoveringer. Det må være det fineste ever!

Nei, dere… La oss trykke på unfollow, på de profilene som gir oss en vond smak i munnen. La oss rope høyt at normalisering av plastisk kirurgi ikke er ok. La oss være snillere med oss selv, og si fine ting i speilet i stedet for å kritisere eget utseende. Og la oss for guds skyld fokusere på at vi er bra nok som vi er, og at mangfold er en fin ting. JA til den ekte kroppen som kommer i alle ulike størrelser og fasonger, og NEI til uekte idealer og plastikk både her og der. Du er helt unik! Det finnes bare én av deg, og det gjør deg helt forbanna enestående!

God fredag!

Kilde: kk.no / Plastiskirurgi.no

Annonse