Annonse

JEG BLIR LIKE RASENDE HVERT ENESTE ÅR!

//Advarer mot sterke bilder

Ja nå er det den tiden på året igjen, folkens… Temperaturene stuper nedover, og det er på tide å finne frem de tjukke jakkene som har ligget lagret i boden gjennom hele sommeren. Man kan kle seg i mye forskjellig som varmer godt, som overhodet ikke består av pels, men likevel ser man dem spankulere rundt år etter år – jenter og gutter iført parkaser med ekte pels i både fôr og på hette.

Jeg blir så oppgitt – oppgitt og trist… Hvert eneste år deler jeg mine tanker og min forakt mot pels, og hvert eneste år blir jeg et ufrivillig vitne til at så altfor mange der ute holder liv i pelsdyrnæringen. Jeg sliter seriøst med å akseptere at såpass mange velger pels, og må manne meg skikkelig opp for å ikke gå ut av mitt gode skinn, når jeg ser folk iført nettopp pels. De er jo overalt – på bussen, på trikken, i gatene og på shopping. Det kryr av dem, og det verste er at de bærer pelsen med stolthet.

Du som bruker pels, hvordan kan du være stolt og kry over å støtte oppunder dette:

OZteo9oviHuktmu2WEWZNA1_JjHAAxrfwg3P2s0PK5mQ

//Foto: Mattilsynet hos minkdyroppdretter i Rogaland

Når du står der og tar på deg din nye jakke med pels – stiller du da ikke et eneste spørsmålstegn til hvorfor du velger ekte pels, og hvordan du faktisk kan være i stand til å ta et sånt valg? Eller gir du virkelig bare så fullstendig faen!?

Når du vet at disse stakkars dyrene tortureres og pines for at DU skal kunne ha pels på hetten (en detalje som forøvrig ikke er viktig for at du skal holde deg varm), tenker du virkelig ikke over hvor grusom denne insdustrien er, og at du er med på å holde liv i den?

Jeg er oppriktig nysgjerrig på hva som farer gjennom hodet ditt når du velger å si ja til pels – kan du være så snill å forklare hvordan du kan være i stand til- og hvorfor du tar et slikt valg?

571707-11-1447247416945

571707-11-1447247444089

I går delte NRK en ny skandalesak hos en pelsdyrbonde i Rogaland. Mattilsynet hadde vært på inspeksjon, og det som møtte dem ser dere over her. Fy faen! Flere minkdyr hadde store sårskader at de måtte avlives på stedet – en av dem satt til og med fast i et rør, og hvilken straff fikk denne bonden? En bot på usle 30.000 kroner. Tretti tusen? REALLY? Det gir overhodet ikke mening!

I rapporten til Mattilsynet kan man lese følgende:

«Du har hatt manglende tilsyn med dyra dine. Du hadde ikke sett at denne minken satt fast i et rør før Mattilsynets kom på inspeksjon, selv om omfanget av skadene viser at den har sittet fast i dette røret i mange dager… Store åpne sår og markerte, tykke og mørke sårkanter i tillegg til misfarget og blodig
pels, medførte at skadene var så godt synlig at de nærmest «lyste mot oss». Det var med andre ord ikke mulig å overse dyret… Vi vil også påpeke at vi fant flere dyr hos deg, enn det som beskrives her, med store skader av eldre dato som ikke var funnet og ivaretatt… Du har ikke fulgt opp syke og skadde dyr på en god måte. Du avlivet ikke minken for å hindre videre lidelse, men satt den i et sykebur. Du burde ha skjønt at skaden krevde at dyret ble avlivet omgående. Da minken ble fanget inn og isolert i et sykebur ble den utsatt for enda mer unødig lidelse. Vi vurderer derfor at du viste manglende empati med dette dyret under inspeksjonen.»

Og hva tror dere oppdretteren svarte? Neida, her var det ikke snakk om å legge seg flat, men heller si at han ikke kjente seg igjen i rapporten, at han tar fullstendig avstand fra dyremishandling, og at han på toppen av det hele, *hold fast*, vil klage på boten. Dette gjør meg fullstendig målløs.

mink med øyebetennelse i skittent bur

571707-11-1447247408757

I år som i fjor, og årene før der kan jeg ikke gjøre annet enn å dele mine tanker her på bloggen, og krysse fingrene for at noen av dere pelstilhengere faktisk velger å endre tankegang. Jeg håper så inderlig, inderlig sterkt at pelsdyroppdretten skal avvikles, og at flere og flere velger å ta avstand fra pels. Heldigvis er vi jo i hvert fall på vei i en bedre retning enn vi var for noen år tilbake – det hjelper å dele sine tanker, snakke høyt om det, og sette fokus på grusomhetene. Vi må dele, snakke og diskutere – det er jo slik vi skaper engasjement… Et viktig et sådan!

Jeg makter faktisk ikke å se flere pelskrager, jeg… Jeg blir både uvel, rasende og forferdelig lei meg! Nå er det nok – NEI TIL PELS!

Flere innlegg her:

Forby pels // Ryggen til pels // It makes me sick 

Annonse