Annonse

JULETRADISJONENE JEG VOKSTE OPP MED

Jeg blir helt salig når jeg snakker om julen – spesielt når jeg tenker tilbake på barndommen, alle de fine juletradisjonene jeg vokste opp med. Jeg var en skikkelig heldig unge! Selv om jeg ikke vokste opp i et A4-hjem med mor og far, sørget mamma for at jeg aldri manglet noen ting. Og noe det overhodet ikke var manko på, var kjærlighet. I hvert fall ikke med mormor og morfar i samme hus. Alle tre sørget for å gjøre alle høytider spesielle, og julen var ekstra fin. Jeg er så takknemlig for de fine tradisjonene og minnene jeg kan se tilbake på – minner som vil være med meg for alltid.

I dette innlegget ønsker jeg å fortelle litt om de deilige juletradisjonene jeg vokste opp med. Kanskje du kjenner deg igjen? Eller kanskje du rett og slett finner inspirasjon til noe du kan gjøre nå i julen?

Juleverksted med nabofamilien: Min barndoms-BFF var ett år eldre enn meg, og bodde i nabohuset. Vi har kjent hverandre hele livet, og her snakker vi to hus tett i tett! Hennes mamma og min mamma var gode venninner, og hver jul ble det arrangert juleverksted i deres venninnegjeng for oss barna. Her ble det laget alt fra dorullnisser til det litt mer avanserte, men det fineste som ble laget var julekalenderen som mamma laget til meg.

Jeg har dessverre ikke noe bilde av den her i Spania, men den var laget som et stort bilde i stoff, hvor det langs bunnen hang 24 små ringer som alle pakkene hang i. Selve bildet bestod av små nisser laget av filt, som akte på snøen i vinternatten. Det var også et juletre og mørk himmel med mange glinsende gullstjerner, og jeg syntes dette var noe av det fineste jeg hadde sett. Den hang i gangen, og skapte så deilig julestemning gjennom hele desember. Herregud så fin den kalenderen var!

Julebakst: Det var ingen jul hjemme hos oss uten julebakst! Pepperkaker var et must, og det var stor stas å kjevle med egen kjevle – en sånn mini-kjevle, vet du. Mamma hadde kjøpt de fineste formene, som ga pepperkakene et nydelig mønster, og gjett om de ble flotte da vi pyntet med glasur! Mamma var utrolig kreativ og kunstner på mange måter. Hun malte de vakreste bilder, dekorerte påskeeggene så pent at de kunne blitt solgt i butikken, og pepperkakene ble søren meg noen små kunstverk de også. De var nesten så fine at vi ikke hadde samvittighet til å spise dem, men bare nesten, hehe. Mmmm… De pepperkakene var så gode!

Morfar var helt rå på kromkaker, og jeg fikk alltid være med å beundre han der han stod å jobbet med det gamle kromkakejernet. Når jeg lukker øynene og drømmer meg tilbake, kan jeg faktisk kjenne smaken av de deilige kromkakene – de var himmelsk gode!

Pynte til jul hjemme: Vi pyntet til jul litt senere enn det jeg gjør nå, og en uke før julaften klatret mamma og meg opp på loftet for å hente den koselige pynten, som lå pakket pent ned i esker som hadde rukket å bli skikkelig støvete i løpet av året. Mens mamma spilte julekasetter på kasettspilleren, pyntet vi med nisser og røde lys. Og selvfølgelig julegardiner på kjøkkenet. Dette var så koselig!

Da jeg ble litt eldre, benyttet jeg anlendingen til å overraske mamma med et julepyntet hus, når hun kom hjem fra julebord. Jeg kan ikke akkurat skryte på meg at det var like fint pyntet som da mamma hadde kontrollen, for her var til julepynt i alle kriker og kroker – til og med på badet var det pynt, haha. Her snakker vi julepynt-overload, men mamma syntes at dette var en skikkelig koselig overraskelse å komme hjem til. Vet ikke om hun sånn innerst inne mente det, eller om hun sa det for å være snill, haha.

Hjemmelaget julekalender: Apropos denne julekalenderen som mamma laget til meg. Åh! Den var så fin ♥ Og gjett om det kriblet i hele kroppen dagen før 1. desember! Jeg måtte alltid gå å legge meg ekstra tidlig dagen før den 1. og det var helt greit. Jeg visste jo at mamma skulle bruke kvelden til å pakke inn, og jeg var så spent at jeg nesten ikke klarte å sovne.

Hver morgen våknet jeg med et stort smil om munnen, og gledet meg ihjel til å pakke opp den første pakken i kalenderen. Det kjekkeste å få var viskelær eller klistremerker som jeg samlet på, eller andre småting som fine blyanter til pennalet mitt. Gavene ble litt større de tre siste dagene, og på julaften fikk jeg ofte en Disney VHS. Herregud – det var stor stas.

Julekalender på TV: Dette var en koselig rutine, og mamma og jeg satt klistret til TV-skjermen da Skomaker Andersen, Amalies Jul eller Den Gyldne Hale snurret på TV-skjermen ♥ Vi gledet oss stort begge to til denne lille halvtimen, og jeg ble alltid like trist når episodene var ferdig.

Hvit jul og julenek: Det er rart at jeg minnes at hver eneste jul var hvit. Det var den jo definitivt ikke – jeg bodde jo i Bergen, haha. Men så er det vel noe med det at hvit jul er ekstra fin, og at den da setter de dypeste sporene. Og når det var hvit jul? Da var det ekstra viktig å få opp julenek til de skjønne fuglene. Morfar og jeg satte det alltid opp på en stang midt i det runde blomsterbedet i hagen, og pyntet det med et pent, rødt silkebånd. Dette syntes jeg var skikkelig koselig!

Mormors piano og morfars klarinett: Både mormor og morfar var veldig musikalske, og helt rå på instrumentene sine. Mormor på piano og morfar på klarinett. Det var få ting som skapte så mye deilig julestemning som da de satte i gang å spille julesanger, og jeg danset ivrig rundt i stuen til deres deilige musikk. Åh! Som jeg savner dem ♥

Pepperkakebyen: Ingen jul uten pepperkakebyen! Og er det noe jeg virkelig savner her i Oslo, så er det nettopp Pepperkakebyen. Jeg elsket å gå rundt her og titte på alle pepperkakehusene, og besøket ble selvsagt avsluttet med en stor og smakfull pepperkake. Mmm!

Grevinnen og Hovmesteren lille julaften: Selv om jeg ikke skjønte bæret av verken programmet eller hvorfor de voksne lo, var det jo noe helt spesielt med Grevinnen og Hovmesteren som snurret på TV’n kvelden før kvelden. Etterhvert forstod jeg jo hva det gikk i, og den dag i dag er Grevinnen og Hovmesteren obligatorisk på lille julaften ♥

Pynte juletre lille julaften: Like før det var tid for Grevinnen og Hovmesteren, pyntet vi juletreet som vi hadde kjøpt et par dager i forveien. Det var like koselig å pynte det som å kjøpe det, og noen ganger hugget vi vårt eget tre oppe i skogen ved en gård på Bontveit, mens korpset spilte julemusikk. Vi pyntet treet med de koseligste kuler, nisser, engler, glitter og norske flagg – akkurat som i sangen «Du grønne glitrende tre» .

Jeg glemmer heller aldri det deilige antrekket jeg alltid var iført da vi pyntet juletreet – en myk og god strømpebukse og en genser som mamma hadde strikket til meg. Det var så behagelig! Julemusikken strømmet selvfølgelig ut gjennom høyttaleren da vi pyntet… Sissel Kyrkjebø som oftest, om jeg ikke husker helt feil. Magi!

Bamsejulestrømpen og Tre nøtter til Askepott: Gjett om det var stas å våkne opp til en stappfull julestrømpe – den mest sjarmerende julestrømpen av de alle. En sånn strømpe med et stort bamsehode på toppen av sokken, som smilte til meg da jeg listet meg ut i stuen på julaften. Jeg våknet alltid grytidlig for å få med meg alle de koselige filmene og programmene som ble sendt på TV, og favoritten var selvfølgelig Tre nøtter til Askepott. Ingen jul uten!

Julefrokost hos mormor og morfar: Etter både Snekker Andersen, Tre nøtter til askepott og reisen til julestjernen, var det tid for julefrokost nede hos mormor og morfar. De hadde tatt frem det koselige juleserviset med nisser på, og vi satt alltid rundt det lille bordet på kjøkkenet, mens julestjernen i vinduet skapte ekstra deilig julestemning.

Det ble servert julepålegg som sylte sennepssild, i tillegg til kokte egg med ansjos. (Jeg fikk sansen for «voksenpålegg» i tidlig alder, haha) Mormor disket også opp med den beste varme sjokoladen med krem på toppen, som også ble servert i kopper med julemotiv. Julebrød med smør og brunost var også alltid et must, og etter denne store frokosten holdt vi oss mette helt til julemiddagen ♥

Sølvguttene: På lik linje som Grevinnen og Hovmesteren, var også konserten med Søvguttene på selveste julekvlden et soleklart must. Ingen julaften uten at Søvlguttene sang julen inn, og da stod vi foran TV’n iført finstasen, og hørte på vakker sang – ofte mens snøen lavet ned utenfor – akkompagnert av duften av pinnekjøtt og mormors himmelske kålrabistappe. Dette var så ufattelig stemningsfullt! Så stemningsfullt at jeg ofte ble rørt til tårer! Deretter var det deilig julemiddag med onkler, tanter og søskenbarn! Selv om vi barna ofte var ekstremt utålmodig og nysgjerrig på hva som skjulte seg i julegavene, var det viktig å gå rundt juletreet mens mormor spilte piano. Dette var så fint!

Åh… At julen i barndommen var magisk er det ingen tvil om, og jeg er så takknemlig for at mamma, mormor og morfar gjorde julen og førjulstiden til en magisk periode i livet mitt år etter år. Slike minner har man for alltid, og jeg har jo allerede videreført flere av tradisjonene. Tradisjoner skaper stemning, og jeg gleder meg sånn til å gå i gang ♥

Hva er dine fineste minner fra barndommen? Og hvilken tradisjoner setter du ekstra stor pris på?

Annonse