Annonse

KLESINDUSTRIEN: EN KLIMAVERSTING!

Unnskyld!

Unnskyld for at jeg ved flere anledninger har bidratt til store klimagassutslipp, ved å reklamere for billige klær som kan shoppes på internett. Jeg har til og med hatt en egen kleskolleksjon. Joda, så ble den produsert etisk, men det betyr jo ikke at denne produksjonen ikke var belastende på miljøet. Unnskyld for alle de gangene jeg har delt rabattkoder på klær fra diverse nettbutikker. Det har vært en fullstendig hodeløs handling, og svært lite bærekraftig. Og jeg som mener at jeg er opptatt av miljø?

Det nærmer seg fire år siden jeg gjorde store kostholdsendringer, og mye av grunnen til at jeg tok valget om å kutte kjøtt og meieriprodukter, var grunnet miljøhensyn. Selvfølgelig spilte dyrevelferden en enorm rolle, men da jeg fikk vite at kjøttindustrien – og da storfe – står alene for rundt 10 prosent av all menneskeskapt global oppvarming, skjønte jeg at det var på tide å gjøre noen drastiske endringer. Kjøtt er en miljøversting. Punktum. Dette er klinkende harde fakta, og ikke noe å diskutere. Og når man tilegner seg kunnskap, er det lettere å gjøre endringer. Man må vite for å endre – i hvert fall for å kjenne på at man oppriktig ønsker å ta noen grep. Og herlighet – det føles så enormt godt å gjøre en forskjell!

I snart fire år har jeg gjort en forskjell, og jeg har også skjønt at jeg må endre forbruksmønster. Nå har ikke jeg vært den som har shoppet mest og oftest reklamert for nye klær, men likevel… Jeg har hatt et enormt forbedringspotensial. Og for å være ærlig? Jeg har ikke visst at klesindustrien er en såpass stor belastning for miljøet som den faktisk er. Og det er skikkelig flaut. Jeg skammer meg, faktisk!

Dette er rykende ferske fakta hentet fra FN-rapporten:

• Tekstilindustrien står for 8 % av globale utslipp av drivhusgasser

• Industrien slipper ut slipper ut mer enn flytrafikk og sjøfart til sammen

• Moteindustrien produserer 20 prosent av verdens avfallsvann

• Industrien forbruker 93 milliarder kubikkmeter vann årlig

• Det krever 7000 liter vann å produsere ett par jeans

• Et lastebillass med klær brennes eller kastes hvert sekund

• En halv million tonn mikrofiber slippes ut i havet årlig, tilsvarende 3 millioner fat olje

Ifølge arbete.se blir dessuten om lag 87 prosent av tekstilfibrene til klesproduksjon brent eller kastet. Ifølge FNs miljøorgan forårsaker tekstilfarging og – behandling en femdel av all vannforurensing fra verdens industrier.

Dette her!! Hva får det deg som leser til å føle? Jeg kjenner skam. Shoppingskam og markedsføringsskam, hvis det i det hele tatt er et ord?! Tenk at forbruket har økt med 60% på klær fra 2000 til i dag. 60%!!! Det er vanvittig! Og jeg som influenser har vært med på å påvirke dette.

Jeg har alltid elsket vintage og skattejakter i bruktbutikker, men jeg har også handlet nytt. Ofte. Og jeg har oppfordret dere til å gjøre det samme! Asos, Nelly, Junkyard, Stylepit, Bubbleroom, Nakd, HM… Listen er lang! Som influenser har jeg et enormt ansvar, og jeg kommer heretter aldri til å dele en eneste annonselenke til et billig klesplagg fra en nettbutikk, for at jeg selv skal tjene ekstra cash. For la meg være såpass ærlig å si at det er en enkel måte å tjene penger på. Men fy søren – å tjene penger på bekosting av miljø? Nei takk! Dette ønsker i hvert fall ikke jeg å bidra til!

Heretter blir det fokus på bærekraftig mote og gjenbruk. Jeg sier ikke at jeg aldri mer kommer til å kjøpe nye klær, men nye klær kan være brukt men samtidig nye for meg. Og det finnes også bærekraftige alternativer. Vi må bli flinkere til å ta ansvar. Vi må bli flinkere til å kjøpe brukt. Vi må bli flinkere til å reparere klær som får seg en liten rift, og vi må innse at det er ok å bruke det man har flere ganger. Vi vet nemlig at mange jenter synes at et plagg begynner å bli gammelt bare etter tre-gangers bruk. Dette er en helt forferdelig holding, men jeg forstår dem så inderlig godt. Det er enorme markedsføringskrefter der ute som oppfordrer til bruk og kast. Mange av disse kreftene er bloggere og inlfuensere som leseren ser på som rollemodeller og forbilder. De inspirerer hver dag, og de inspirerer i klesveien. Jeg har jo selv blogget om «dagens antrekk» med tilhørende linker. Nytt antrekk. Ofte. Unnskyld!

Jeg er så glad for at vi blir mer opplyste, for med kunnskap kan man lettere gjøre endringer. Store endringer. Og jeg har så troen på at vi kommer til å ta mer ansvar for en bærekraftig fremtid, og for at enda flere ønsker å redusere eget klimafotavtrykk ♥

 

Kilder: https://www.sustainyourstyle.org/old-environmental-impacts • https://www.ipcc.ch/report/srccl/ • Nrk • Aftenposten • https://infinitummovement.no/moteindustriens-utslipp-storre-enn-fly-og-sjofart/

Annonse