Annonse

KLIKKHORENE

Mornings, skjønninger ♥

Jeg forundrer meg over mye om dagen, men det er én ting som forundrer meg mest, og det er enkelte bloggeres desperasjon etter klikk og topplsteplassering.

Mine damer og herrer, la meg presentere det jeg velger å kalle «klikkhorene».. Hvor klikk betyr langt mer enn innhold!

En bloggers viktigste egenskaper er i mine øyne tre ting. 

1. Evnen til å skape et eget, orginalt og personlig innhold, samt aldri kopiere andre.
2. Skrive godt, variert og ha en ærlig penn.
3. Ha en unik evne til å skrive gode og interessante overskrifter, som samtidig samsvarer med innholdet i blogginnlegget.

En av disse bloggerne som er ekstremt dyktig på disse overskriftene, er Sophie Elise. Eller SuperSophie, som jeg velger å kalle henne. Hun skriver gode tekster, og selv om teksten i et innlegge egentlig bare er informativ og kort, klarer hun likevel å komme med en spennende overskrift.

«Mine mørkeste sider«, «Jeg klarer ikke vente«, «Hva om det var din kjæreste«, «Er det noe galt med meg?», «Deilig men aldri vakker«, er bare noen av de geniale overskriftene hennes, og når man klikker seg inn blir man ikke skuffet. Man blir ikke lurt. Overskriften representerer innholdet, og du forlater bloggen med et smil. Du fikk svar på det du lurte på, du ble ikke lurt for at hun skulle få et ekstra klikk denne dagen. Tommel opp!

Vi kommer over det hver dag i media.. Journalistenens klikkvennlige overskrifter som man bare MÅ klikke seg inn på..

Journalister er på mange måter de verste og samtidig de beste klikkhorene.. Arbeidet de gjør tør jeg påstå både bedømmes og belønnes ut i fra klikkene de genererer til nettstedet de jobber for, noe som naturligvis er en selvfølge. Det jeg likevel merker er at overskriftene i de aller fleste tilfeller representerer innholdet, og at overskriften ikke bare er lureri for å få lesere og klikk. Journalister vet hva de driver med, og det merkes. På godt og vondt!

Så har vi disse bloggerne da.. Som på mange måter opptrer som en form for journalister. Vi samler opplysninger, og formidler disse i form av bilder og tekst, og for enkelte betyr klikk mer enn alt. Jeg som blogger ser det så ekstremt godt.. Det skinner igjennom så til de grader, og dette reagerer jeg veldig negativt på.

Leserne lar seg lure.. Jeg lar meg lure.. Vi genererer klikk, men sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål og irritasjon. Jeg kan selvsagt ikke snakke for alle, men det er sånn jeg føler det om jeg har klikket meg inn på noe jeg forventer å få mer av, og så er innledning og overskrift bare en soleklar desperasjon etter å holde meg igjen på nettstedet.  Overskriften tiltrekker noe så til de grader, men innholdet er ikke på langt nær det du regner med å få servert. 

Å spille på hemmeligheter i en overskrift, er shady.. Typ «Les og lik dette, og du får vite min mørkeste hemmelighet som jeg har båret på i mange år«. Kødder du med meg? Bruker du virkelig dine mørkeste hemmeligheter for å generere klikk? 

Overskrifter som har forundret meg mest, er dem som dukker opp på bloggen til vår alles kjære Stavangermamma. Selvom jeg har supersansen for denne herlige og sprudlende jenten her, som har et smil og en latter som gjør meg glad lagt inn i hjertekroken, mener jeg at det ligger en desperasjon i mange av hennes overskrifter.

En av overskriftene som fikk meg til å reagere var «En dramatisk opplevelse for en 10-åring«, etterfulgt av en advarsel mot sterkt blogginnlegg. Kall meg crazy, men jeg tenkte umiddelbart at dette var et innlegg som omhandlet et seksuelt overgrep, eller noe annet virkelig dramatisk. Innlegget handlet om en brukket arm, og hele første avsnitt var en eneste intens innledning mot det jeg trodde kom til å skje. I mine øyne er ikke dette ok! Det er ikke ok å spille på noe såpass alvorlig for å generere klikk, og jeg tror ikke jeg var den eneste som satt igjen med denne oppfatningen. 

Et annet klassisk eksempel på en klikkvennlig overskrift som lurer leseren trill rundt er, «I går kveld ble det mus på Jan«.. Åjååå.. Vi snakker mus som i dyret? Den så jeg ikke komme.. For ikke å snakke om «Sextape«.. Åhåj.. 

Nå er det ikke opp til meg å analysere eller legge meg opp i hvordan Mammatilmichelle eller andre bloggere velger å blogge, men som blogger med mange følgere, føler jeg likevel på mitt ansvar for å gi noen heads up til leserne der ute. Det er lett å bli lurt, det er lett å bli brukt i kampen om klikk.. Dette synes jeg er viktig for dere lesere å vite.

Jeg stiller meg alltid følgende spørsmål før jeg klikker meg inn på en blogg; «er dette en genuin blogg hvor innholdet faktisk snakker til meg, eller er denne bloggen kun basert på desperasjonen etter topplisteplassering og klikk?«. Dette er avgjørende for om jeg blir fast leser eller ikke.. Jeg nekter å bli «brukt», hvis jeg kan si det sånn.. I hvert fall ikke så lenge innholdet gir meg nada!

Peace out, vakre venner ♥

Annonse