Annonse

KVINNEDAGEN!

Kjære kvinner, gratulerer med dagen!

Kvinnedagen betyr bl.a solidaritet med kvinner over hele verden. Kvinnedagen betyr likestilling. Kvinnedagen betyr retten til selvbestemt abort. Kvinnedagen betyr en ydmykhet og takknemlighet overfor kvinnene som har gått i bresjen, og kjempet for våre rettigheter før oss. Kvinnedagen betyr #metoo. Kvinnedagen betyr like rettigheter og muligheter uavhengig av kjønn, og lik lønn for likt arbeid. Kvinnedagen handler om muligheter.

Kvinnedagen handler også om kropp og retten til å føle seg bra nok som man er – helt ekte og helt naturlig. Den handler om kampen mot en verden hvor kvinneidealene er både absurde og forvrengte, og umulig å oppnå uten plastisk kirurgi…Kampen mot en verden hvor kvinners usikkerhet er big business, og hvordan et kynisk apparat utnytter – og tjener fett på unge jenters usikkerhet. Kvinnedagen handler om å ta kampen mot kroppspress – et av våre største samfunnsproblem – på alvor. Jeg synes også at Kvinnedagen handler om ansvar for egen påvirkning.

Hver eneste dag får jeg en liten påminnelse om at det er viktig å markere Kvinnedagen. Hver eneste dag mottar jeg nemlig en melding fra en av mine medkvinns, at hun ikke føler seg bra nok. At hun ikke føler seg fin nok. Tynn nok… Formfull nok på de «riktige» stedene. Brun nok. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor så mange kvinner ikke føler seg bra nok. Hver eneste dag får vi nemlig denne påminnelsen om at vi ikke er gode nok som vi er.

Alle disse produktene, behandlingene og skjønnhetskosttilskuddene som skal gjøre oss finere. Brunere. Slankere. Det er til å bli svett av. Piller for hår, piller for å bli brun. Piller, piller, og atter piller. Beauty bombz for vakker hud. Betakaroten Gold for den perfekte brunfargen.

Foto: Jennifer Féin

«Spis disse superyummy gummibjørnene som smaker bedre enn smågodt, og få plettfri hud på kort tid, yum, yum» . I min verden er det ikke mye som minner om hverken kvinnedag eller kvinnekamp, når influencer-kvinner selv reklamerer for produkter som skal gjøre andre kvinner penere.

Ekspertene sier – ikke overraskende – at tilskudd som dette ikke virker slik mange influencere påstår, og konkluderer med at forbrukerne blir lurt trill rundt. Og flere av påstandene tilknyttet de ulike produktene på nettsidene, er faktisk ulovlige. Man kan liksom ikke si seg uenig i ekspertenes uttalelser! Men jaggu omsatte vel ikke de tre gigantene som står bak disse skjønnhetskosttilskuddene for over 100 millioner kroner i 2018! HUNDRE MILLIONER KRONER.

Jeg glemmer aldri et av de første møtene vi hadde i forbindelse med lanseringen av FIM. (Fagutvalget for influencermarkedsføring.) Good for Me – giganten bak en rekke skjønnhetsprodukter stilte med sine tre representanter… Tre menn. Tre menn i dress. Som selger skjønnhetskosttilskudd til unge, usikre kvinner, og som markedsfører sine produkter gjennom – i flere tilfeller – nettopp unge, usikre, men samtidig innflytelsesrike, kvinnelige påvirkere. Tre menn som kjemper med nebb og klør, og med en bevisst bruk av de mer avanserte synonymene for å fremstå mer troverdig… Mer mektig. Jeg kommer aldri til å glemme øyeblikket da mannen med stort ego hevet stemmen ved bordet, og ristet oppgitt på hodet, da flertallet ønsket å inkludere produktene fra Good for Me i nei-kategorien. Det ville være fint å få svar på to spørsmål;

1. Hvorfor var det ingen kvinner i ledelsen?

2. Hvordan kan vi akspetere at tre menn kynisk utnytter influencere og deres påvirkingskraft rått, uten å vise forståelse for hvorfor retningslinjene ble opprettet i det hele tatt?

Ja takk til langt hår, brun hud og plettfri hud. Hilsen middelaldrende mann.

Men så er det ikke noe nytt at menn bestemmer hvordan kvinner helst skal se ut eller oppføre seg heller.

NEI til at kvinner skal degraderes til å kun handle om utseende. NEI til tragiske russelåter hvor «ikke si det er lov med horer over 60 kilo», og «de eneste krigerne som skal være igjen, er de spinkleste horene» er tekst som tillates, for det er jo «tross alt det som selger» . NEI til seksualisering av kvinnen. NEI til ødelagte kroppsbilder som et resultat av farlig påvirkning og forbedringsindustriens kyniske markedsføring. NEI til normalisering av plastisk kirurgi.

Det er ikke utseendet vårt som indikerer vår moral, suksess, intelligens eller verdier. Fysiske karaktertrekk definerer oss ikke som person. Punktum.

Kjærlighet fra meg ♥

Annonse