LA OSS HELLER FORBY KJØTTPRODUKSJON!

Det er mulig jeg tar feil nå – jeg er ikke den mest politisk aktive, men jeg har jo fått med meg en og annen debatt på TV hvor tiltak innenfor klimapolitikken skal diskuteres. Jeg har fortsatt til gode å høre at politikerne fokuserer på kjøttindustrien når klimagassutslippene diskuteres – det har faktisk aldri hendt så vidt jeg vet, men som nevnt innledningsvis, uttaler jeg meg her på sterkt sviktende grunnlag. Men det vi vet med sikkerhet, er jo at kjøttproduksjonen er et område innenfor miljødebatten som har vært ganske fraværende i den norske politiske debatten.

FN sier at kjøttproduksjonen er et av de 2-3 største miljøproblemene, så hvorfor blir det da knapt nevnt som ett av tiltakene på vei mot en mer miljøvennlig verden?

Husdyrproduksjon er lite bærekraftig, både når det gjelder klima og matvaresikkerhet. Å produsere kjøtt krever flere ganger mer vann, landbruksareal og energi enn å produsere tilsvarende mengde korn eller belgvekster. Vi bruker store landområder på produksjon av dyrefôr i stedet for å produsere vegetabilsk mat som kan gå rett på vårt eget matbord. Dette er lite effektivt og en krymping av matressursene våre.

Har vi egentlig hørt en eneste politiker snakke høyt om kjøttindustrien, og konsekvensene av den – både når det gjelder miljø men også helse? Hvorfor har vi aldri lært – på skolen f.eks. – at klimagassutslippene fra produksjonen av animalske produkter som kjøtt og melk står for om lag 18 prosent av verdens totale klimagassutslipp!? Nå gjentar jeg meg selv til det kjedsommelige, men dette er så viktig! Og disse 18 prosentene er mer enn utslippene fra hele transportsektoren til sammen. Husdyrproduksjonen er i tillegg en av de største sektorene når det gjelder problemer som jordødeleggelse, klimaendringer, vann- og luftforurensing og tap av biodiversitet.

Da jeg satt på det lille hjemmekontoret mitt for noen dager siden, kom jeg over en nyhetssak som gjorde meg skikkelig rystet. Innimellom julemusikk på radioen får jeg heldigvis servert litt nyheter, og hovedoppslaget denne dagen, var at en professor ved Vestlandsforskning vil tvinge nordmenn til å slutte å fly, for å stanse den globale oppvarmingen. La oss heller tvinge nordmenn til å slutte å spise kjøtt, tenkte jeg der jeg satt og slurpet i meg dagens første kaffekopp! Vi kan selvsagt bli litt mer bevisst når det gjelder antall flyreiser per år, men når skal vi ta tak i ett av de aller største miljøproblemene? Og når skal vi egentlig få høre fra myndighetene at kjøtt- og melkeprodukter ikke er så innmari bra for helsen som veldig mange skal ha det til?

Og så må vi selvsagt ikke glemme dyrevelferden oppi det hele…

       //Foto: VG

Det er ikke mange dagene siden det ble avdekket rystende forhold hos grisebønder i Rogaland. I artikkelen kan vi lese:

En gris drar seg fram med forbena, for bakparten er nesten helt lam. En svært sjuk gris ligger i en binge sammen med mange andre griser, og har ikke fått noe ekstra tilsyn. Vi ser en overfylt grisebinge med skitne dyr, der grisene kjemper for å holde hodet hevet.

Hver gang jeg snakker om min veganske livsstil, er det alltid flere kommentarer i kommentarfeltet som handler om at dyrene har det mye bedre i Norge. Vel… La oss bare konstatere én gang for alle at dette ikke er tilfelle. Neida, vi skal ikke skjære alle over én kam – det finnes selvsagt forhold som er langt bedre enn disse som er avdekket, men ærlig talt – det handler om å anerkjenne at dyr har interesser og rettigheter til å leve og utfolde seg. De fleste nordmenn opplyser at de er opptatt av dyrevelferd og at de er i glad i dyr. Likevel er utnytting og drap av dyr så vanlig at de fleste knapt legger merke til det.

Grisene har faktisk følelser akkurat som hunder, hester og mange andre dyr, og vi vet at når man isolerer en gris, stiger hjertefrekvensen og den skiller ut stresshormoner. NOAH gjorde et intervju med en slakter for flere år tilbake, men det han sa den gang er like aktuelt i dag – han beskrev nemlig slakteriet fra innsiden, og svarte følgende på spørsmålet om hvordan han oppfattet at dyrene hadde det på slakteriet:

De skjønner hva som foregår. Det vil jeg påstå. Grisene blir bedøvet med gass og stukket, de blør ihjel – de andre dyrene kjenner lukten. De står så tett. Det er vanskelig å vite hva de tenker, men de er helt klart stresset. Selv når jeg står langt vekk, kan jeg høre at de skriker. Dyrene skriker spesielt fordi de bruker drivstavene med strøm, for å få dem inn i den siste gangen mot gassfellen.


Mange velger å spise helt eller delvis plantebasert av hensyn til sin egen helse. Forskning tyder på at det også er mange helsemessige fordeler med et godt sammensatt plantebasert kosthold. Veganere har sammenlignet med ikke-veganere gjennomsnittlig lavere kolesterol og blodtrykk, og har mindre risiko for hjerte- og karsykdommer, fedme, diabetes type 2 og flere krefttyper. Men hvorfor kommer ikke helsefaren med et kosthold som inneholder store mengder dyreprotein bedre frem?

La oss ta for oss osteoporose… Jeg har sagt det før, men sier det igjen; Hvordan kan det da ha seg at vi i Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder beinskjørhet, selv om vi er blant de nasjonene i verden som inntar mest melk? Melken som skal være så bra for skjelettet, og som skal gjøre oss store og sterke?

Melken skal jo redusere risikoen for beinskjørhet? Og med vårt melkeinntak her i Norge burde vi knapt ha beinskjørhet i det hele tatt? Rundt 60 % av verdens befolkning er laktoseintolerante. Det må jo være en grunn til at vi reagerer på melken, eller? Hvis melk skal være så innmari bra og sunt, så ville vel ikke såpass mange reagert på den? Frem til nå har det altså – med god hjelp fra meieribransjen – vært vanlig å anbefale inntak av melk og andre meieriprodukter for å forebygge benskjørhet, men det er vel her problemet ligger; «med god hjelp fra meieribransjen» …

På daglig basis blir vi anbefalt et hav av kjøtt- og meieriprodukter gjennom TV-reklamer og bannere, og på sider som f.eks. Matprat.no – en side som skal inspirere nordmenn til å lage spennende og sunne middagsretter, er det jo Opplysningskontoret for egg og kjøtt som står bak. Dette ser jo så trygt og offentlig ut, men er det egentlig så trygt?

Men hvis man søker på for eksempel «grønnsakssuppe», får man oppskrifter på «varm gazpacho med strimlet svinekjøtt» og «Koteletten, saftig og allsidig». Dette har Fremtiden i våre hender kritisert Matprat for i flere år. Nå har de endelig lyttet og faktisk tatt med en kjøttfri grønnsakssuppe også. Men det endrer ikke helhetsbildet: Matprat er en del av det kjøttindustrielle komplekset i Norge, og formålet er å sikre avsetning for kjøttprodusentenes varer.

Vi må åpne øyene våre og bli mer bevisste på hva vi putter i munnen, og hvordan vårt konsum påvirker miljøet. Vi må bli mer bevisste på hvilke produkter som faktisk er bra for helsen, og hvordan vi som forbrukere kan påvirke både miljø og helse i positiv retning. Let’s face it… Det hjelper fint lite å bytte til EL-bil, droppe flyreisen til syden i sommer, eller å skru av lysene i de rommene du forlater, hvis du fortsetter å spise kjøtt til hvert måltid. Noe må gjøres, og det må gjøres NÅ!

Interessert i å lese mer? Sjekk ut disse innleggene:

6 måneder som veganer // 1 år som veganer // Den grusomme sannheten // Ikke flere egg i påsken // Veganske oppskrifter // Matvarene som er vanskelig  kutte // Vegansk hudpleie // I min handlekurv // Når dyrevelferd betyr aller mest // Perfekt aktivitet for to // I dag spiser vi // Det er du som sitter med makten

 

Kilder: Fremtiden i våre hender // Forskning.no // NOAH // NRK // Vegansamfunnet.no // Fysioterapeuten.blogg.no