NOE AV DET LETTESTE DU KAN GJØRE FOR MILJØET

Altså… Hele denne dagen har vært et eneste kaos, og det er takket være halvmeteren med snø som falt i løpet av 24 timer. Og JADA, jeg er fullstendig klar over at det er mer snø hos dere lenger nord! Men når du har en bitteliten Batmobil fra tidlig 80-tallet – som ikke er så god på vinterføre i utgangspunktet, skal jeg love dere at starten på dagen blir litt mer hektisk enn ellers, haha. Jeg brukte nesten én time på å grave frem den forbanna bilen, og da mesteparten av snøen var fjernet, kjørte jeg meg dønn fast i de enorme snømengdene som ikke var blitt brøytet bort. Jeg klarte heldigvis å komme meg løs til slutt – og da var jeg så svett atte hjelp. Digg å starte dagen med svette armhuler, og ekstra fett hår!

Siden vi reiser til Mexico i morgen, var jeg nemlig helt nødt til å sette bilen ute hos mamma og Jon. Jeg tør ikke tenke på hvor innesnødd den ville vært etter to uker i Heimdalsgata, haha. Nå er bilen trygt parkert på Snarøya, og jeg fikk til og med tatt et glass vin med de fine foreldrene mine, før jeg busset tilbake til Oslo. Og den bussen, dere… DEN var crowded, for å si det sånn. Full buss. Snøkaos. Dette tok tid…. Så jævla lang tid – spesielt siden jeg skulle bytte buss, og dra direkte til Pay. Jeg tror jaggu jeg brukte halvannen time fra Fornebu til Alexander Kjellandsplass, men nå sitter jeg omsider under et pledd, og blogger for harde livet. Pay og Mia ser på ett eller annet program på TV jeg ikke klarer å uttale navnet på, så da passet det fint å få ut et blogginnlegg. Bedre sent enn aldri – er det ikke det man sier? SORRY forsinkelsen i dag, altså!

Dette bildet av meg ble tatt i dag morges, før jeg gikk løs på å grave frem bilen. Her sitter jeg altså med noen nye innkjøp, som skal gjøre meg enda mer miljøvennlig.

Som jeg nevnte for noen dager siden, så har jeg sviktet totalt når det kommer til kildesortering. Jeg er jo veldig opptatt av miljø, og selv om jeg gjør en ganske solid innsats ved å velge vegansk, er det likevel flere områder jeg kan bli enda bedre på. Det aller, aller enkleste – som vi ALLE kan klare, er å kildesortere, og jeg hadde rett og slett en av de mest inspirerende shoppingrundene gjennom tidene, da jeg stod i avfalls-avdelingen på Clas Ohlson forrige uke. Der shoppet jeg med meg et 3-delt kildesorteringssett, og x-antall esker med BioBag avfallsposer, som er miljøvennlig og helt biologisk nedbrytbar – HURRA!

Bruk-og-kast-samfunnet gjør virkelig ikke miljøet en tjeneste, og at avfallsmengden i Norge er doblet siden tidlig på 70-tallet, kommer overhodet ikke som et sjokk. Det er et stadig større forbruk – herregud så mye drit som handles i rekordfart, og hvis vi fortsetter i samme tempo som i dag, vil vi nok en gang doble avfallsmengden innen 2030. STOPP! Vi MÅ roe ned forbruket, og begynne å tenke på den stakkars planeten vår.

Noe av det letteste og viktigste vi kan gjøre for å spare miljøet, er for det første å forhindre at søppel oppstår. Dagligvarene har også et stort ansvar her når det kommer til plast og innpakking – her er det nemlig mye som er unødvendig pakket inn i plast, som bl.a grønnsaker og frukt. Akkurat der er «sjappa på hjørnet» langt flinkere, hvor du kan kjøpe mer eller mindre alt av frukt og grønt 100% plast-fritt.

Avfall blir det uansett, men la oss i hvert fall kildesortere det avfallet som oppstår, og gjøre miljøet en bitteliten tjeneste ♥ Enig? Dette blir et svært viktig fokus hjemme hos oss fremover, og jeg håper vi kan inspirere enda flere til å gjøre nettopp dette. Det er superlett – såpass lett at jeg blir skikkelig sint på meg selv for at dette ikke er noe jeg har tatt mer tak i tidligere.

Jeg fant noen interessante punkter på loop.no, som jeg vil dele videre med dere… Dette er nok noe dere vet allerede, men vi har alle godt av en liten påminnelse i ny og ne.

♥ Avfall som kildesorteres kan materialgjenvinnes og brukes som råstoff i produksjon av nye produkter. Da begrenser vi uttaket av naturressurser, og bruker mindre energi.

♥ Vi sparer både CO2 og energi ved at avfallet materialgjenvinnes sammenlignet med forbrenning av avfall.Østfoldforskning er et forskningsselskap som har utarbeidet flere livsløpanalyser for emballasje, hvor de ser på de miljømessige konsekvensene knyttet til emballasjens livsløp.

En livsløpanalyse for plastemballasje fra 2011 viser at vi sparer mellom 1,5 og 2,5 kg CO2-ekvivalenter per kilo plast som materialgjenvinnes sammenlignet med plastemballasje som energiutnyttes.
Oversatt i faktiske størrelser vil det si at plastemballasjen som ble materialgjenvunnet i 2011, 55 218 tonn, gav en besparelse i CO2-utslipp på opptil 138 045 CO2-ekvivalenter, eller like mye som det årlige utslippet fra 44 000 biler.

♥ Når vi utnytter energien i restavfallet, gir det flere klimavirkninger. Blant annet erstatter fjernvarme elektrisitet og olje til oppvarming og reduserer utslipp fra lokale varmesentraler.

♥ Ved at restavfallet energiutnyttes i stedet for å gå på deponi, reduserer vi utslipp av metan fra deponiene. I perioden 1990 – 2011 har utslipp av metangass fra deponier gått ned med 38 prosent. Dette er både på grunn av utnyttelse av avfallsdeponigass til energiproduksjon, men også på grunn av deponiforbudet som trådte i kraft i juli 2009. Da ble det forbudt å deponere organisk nedbrytbart avfall. (Kilde: SSB)

Så… Hvis du ikke sorterer allerede, oppfordrer jeg deg til å begynne med dette ASAP! Vi kan bli sorterings-kompiser, haha, og sende hverandre snaps hver dag det lille avfallet som oppstår, wuuhuuuu.

Alright, skjønninger. Nå er dette programmet til Mia og Pay ferdig, så da lukker jeg ned Macen, og hygger med de fine jentene mine. Nyt kvelden ♥