Annonse

LIVET ER NÅ!

«Det skjer ikke meg»

Hvor mange ganger sier vi vel ikke til oss selv; «det skjer ikke meg» ? Jeg sier det til meg selv hele tiden.

Dette skrev jeg den 22. juli, og disse ordene delte jeg også på Instastory i går, like etter at det ble kjent at Vibeke Skofterud hadde gått bort. Noe så ufattelig tragisk! Nå farer fingrene over tastaturet… Jeg blir nødt til å få tankene ned på «papiret» .

Da jeg hørte om Vibekes bortgang – og når jeg hører om tragiske ulykker og hendelser generelt, med det verst tenkelige utfall, blir jeg bare enda mer bevisst på at livet er ! Livet har ingen garanti – det kommer ei heller i reprise, og ingen av oss vet hva morgendagen vil bringe.

Derfor er det så vanvittig viktig å omfavne livet. Leve. Det er nå det skjer – i akkurat dette øyeblikket! Det var ingen av oss som forutså at en så flott rollemodell skulle gå bort på et såpass tragisk vis, bare 38 år gammel. Hun skulle jo leve til hun ble gammel og grå! Det samme gjelder for Utøya-ofrene. Og for alle dem som mister livet på tragisk vis – enten i en ulykke, eller ved sykdom. Eller de stakkars menneskene som har mistet livet på flukt fra krig og forfølgelse. Utfallet er så meningsløst. Så inderlig meningsløst!

Livet. Livet er ! La oss omfavne livet – leve. La oss elske, spre masse kjærlighet, hjelpe hverandre, inspirere, og være gode forbilder for andre. Og ikke minst? Være vår egen bestevenn! Jeg vet at det finnes så altfor mange som bruker mange timer, dager og år av livet på å være misfornøyd. Misfornøyd med seg selv – med eget utseende. Mange bruker så mye tid på å snakke stygt til seg selv i speilet. Så mye tid på å sammenligne seg med andre, og så uendelig mye tid – og penger – på å bli såkalt «perfekt» . Man kan dø i morgen. Vi kan alle dø i morgen. Det er grusomt å tenke på, men dette er livet! Og dette fantastiske livet – hvordan vil du leve det?

Vibeke var et fantastisk forbilde for mange, og skrev så klokt i ett av sine mange gode blogginnlegg;

«Jeg har kastet bort minst fem år av livet mitt på å fordømme meg selv. Være for streng. Hate kroppen min og etterhvert slutte å menge meg med andre. Jeg glemte helt å sette pris på hva jeg klarte å utrette. Glemte å gi meg klapp på skuldra. Glemte å være stolt av prestasjonene mine. Glemta å si til meg selv at «Faen, i dag var jeg rå». For jeg var det. Mange ganger. Faktisk èn av de beste. I VERDEN.

I stedet lot jeg meg bli påvirket av alt rundt meg. Sammenlignet meg med andre. Slanket meg i håp om å bli lykkeligere, gladere. Jeg gikk til og med til konsultasjon for å undersøke muligheten for å få smalere midje.

Det blir et evig jag. Jeg vet ikke hvordan jeg kan få uttrykt meg godt nok og tydelig nok når jeg nå prøver å advare unge om å sette mindre press på seg selv. Når jeg var 16 eksisterte ikke ordet sliten i mitt vokabulær. Vi lekte, trente, gikk på skole og gjorde lekser til vi ikke orket mer og sovnet. Lite brydde jeg meg om vekt og utseende. Jeg var relativt tung skiløper men gikk alikevel fra de fleste. Jeg var SUNN. Koste meg, og levde relativt beskyttet i forhold til kroppspress fra sosiale medier og samfunnet generelt. Det har skjedd en stor endring. Instagram, Facebook,  snapchat. Vi blir foret med  med de vi kaller kroppsidealer, overalt. Reklameplakatene prydes av magre jenter som er svarte rundt øynene.

Jeg mistet noen av mine beste år.

Gjør det jeg ikke klarte: Stopp opp, klapp deg selv på skuldra og minn deg selv på hvorfor du gjør det du gjør. Minn deg selv på hva som gjør deg glad.

 – Vibeke Skofterud

Livet! Livet er ! Våg å vise følelser. Bruk livet på det som gjør deg lykkelig og glad – det handler om å eliminere de årsakene fra livet ditt som gjør at du føler deg dritt. Bli din egen bestevenn! Utfordre deg selv. Reis. Smil. Le. Tilegn deg kunnskap! Vær god mot andre. Fortell dem du er glad i at du er glad i dem – si det flere ganger! Om og og igjen… Engasjer deg, og gjør noe du brenner for. Gjør en forskjell.

Alt kan skje i morgen – gjør livet meningsfylt!

Varm klem til dere alle ♥ Og noen ekstra varme tanker til Vibekes pårørende. Mine tanker går til dere!

Annonse