LOCKDOWN: SLIK AKTIVISERER DU BABYEN

Jeg mistenker en del lister fremover, så det håper jeg dere er motiverte for. For det er liksom lister det går i om dagen… To do-lister… Jeg har fått en del spørsmål om hvordan vi aktiviserer mini i disse dager, og da tenkte jeg at et eget innlegg om nettopp dette kunne være en god idé ♥

Nå er det jo ikke sånn at dagene våre er så fryktelig endret akkurat, men lockdown eller ikke – en baby på 11 måneder må jo aktiveres uansett… Og noen ganger er det rett og slett vanskelig å finne på hva man kan gjøre. Unger i den alderen begynner å bli ekstremt krevende, og jeg må innrømme at vippestolen og Peppa Gris eller Minibarna på TV’n frister når man trenger en pust i bakken. Og vet du? Det er helt greit. En halvtime her og en halvtime der er helt nødvendig for å få gjort alt man skal, og for å få en liten time out…

♦ Bygg tårn med klosser, og la mini få lov til å rive ned tårnet. Gjenta prosessen om og om igjen, for dette her går de ikke lei med det første. Ekstra gøy (for mini, riktignok) er det om klossene står på gulvet og ikke på et mykt underlag, sånn at det bråker skikkelig når klossene treffer gulvet. Yay!

♦ Bruk deg selv som klatrestativ når alle andre leker begynner å bli kjedelig. Falk bruker lett en halvtime på å bruke magen min som trampoline, og resten av kroppen som en klatrevegg. husk å sette langt hår i en høy dult, haha.

♦ Noen babyer begynner å reise seg og gå i denne alderen, og da er både gåstol/bil og gåvogn gull verdt. Falk elsker å fyke rundt på gulvet i gåstolen sin, og den fungerer også ypperlig som en barnevakt når jeg skal ta inn i oppvaskemaskinen, f.eks. Man skal riktignok passe på å ikke bruke denne for ofte da babyen får mindre behov for å trene opp balanse og stabilitet.

♦ Å synge sanger og fingerregler hvor man bruker bevegelser er kjekt for de små, og her i huset går det i «lille Petter edderkopp» , «Tommelfinger, tommelfinger, hvor er du?» , og «Pinnsvinfamilien» . Disse er en stor hit – spesielt på stellebordet når vi skifter bleie!

♦ Sett på barnesanger eller annen gøy musikk, og dans rundt i stuen med mini på hoften eller på skuldrene. Vi hopper og danser til jeg blir svett i luggen, og Falk sitt smil er alltid like bredt når vi herjer og holder på.

♦ Jeg introduserte Falk for bøker allerede da han bare var et par måneder gammel. Han skjønte fint lite den gang, men nå elsker han å bli lest for, og synes spennende, fargerike pekebøker er kjempemoro. Jeg liker å tro det har noe å gjøre med at bøker alltid har vært en del av hverdagen hans. Vi sørger for å ikke spare på kruttet når det kommer til lydeffekter, og det ser ut til å være populært.

♦ Hvis man har plass til en lekegrind, er dette også noe å rope høyt hurra for når man trenger en pause. Utstyr den med et mykt og behagelig underlag, og favorittlekene. Pass på å rullere på lekene når lille viser tegn til å ha gått lei. Her går det stort sett i leker med lyd og lys, myke bamser, badeender og klosser som kan stables.

♦ Trilleturer i fint vær er selvsagt kjekt for både store og små. Snu sittedelen slik at mini ser noe annet enn ansiktet ditt som han ser hele tiden ellers. Stopp opp og pek på ulike ting dere ser, og fortell entusiastisk hva alt sammen er for noe. «Seeee, en biiiiiiil, woooooow» … Haha, dere skjønner greien… Nå begynner jeg seriøst å bli skrullete!

♦ Det er viktig å prate til lille, selv om h*n ikke forstår alt som blir sagt. Men det er jo nettopp dette som kan bidra til å sikre en god språkutvikling. Jeg skravler masse, og passer på å peke på nese, munn, øyne, kinn osv. mens jeg sier høyt hva det heter. Vi har også lært Falk å klappe, gi high five, vise hvor stor han er, vise hvor sterk han er, vinke, og susse. Og når han mestrer disse oppgavene viser han enorm glede. Det er så gøy å se at han forstår, og det er tydelig at han elsker responsen fra oss!

Kom gjerne med tips til hvordan dere underholder og aktiviserer barna deres i disse dager. Alle gode forslag tas imot med stor takk og slengkyss, for det er søren ikke bare lett å gjøre hverdagen spennende og innholdsrik for de små, phew!

Nyt kvelden, fininger ♥