Annonse

MANGFOLD

I et samfunn hvor det blir stadig viktigere å være «perfekt» , er det helt nødvndig å fokusere på det vidunderlige mangfoldet. Vi er ikke ment til å være dønn like, men når man scroller gjennom Instagram eller titter innom realityserier som Ex on the Beach eller Paradise Hotel, er det ingen tvil om at det finnes en mal – den «optimale» malen. Smal midje. Stor rumpe. Store lepper. Smale neser. Markerte kinnben. Thigh gap… Dette kroppsidealet som ikke oppnåelig uten noe form for kosmetiske inngrep! Det er så ufattelig trist! Det er trist at det som gjør oss unike og spesielle, opereres bort.

Og hva skjer egentlig når alle disse unike trekkene forsvinner. Hva sitter vi igjen med da?

Når det «unormale» blir normalt, vil vi lettere oppfatte personer med f.eks. en stor nese eller utstående ører, som en person med et avvikende utseende. Det verste er at personen selv kan oppfatte seg selv som et avvik, og toleransen for det å være annerledes snevres etter hvert mer og mer inn. Dette er en forferdelig og skremmende utvikling.

På denne dagen er det ekstra viktig å prate om mangfoldet. I dag er det nemlig verdensdagen for Downs Syndrom – en dag for å rette fokus og hylle menneskers ulikheter. Dette kan enkelt gjøres ved å bruke ulike sokker på føttene, sånn for å vise at ulikheter er en fin ting!

Har dere noen gang hatt gleden av å ha noe med en person med downs syndrom å gjøre? I så fall vet dere hvor ekstremt verdifulle disse personene er. Da jeg bodde i Bergen, hadde jeg gleden av å være støttekontakt gjennom flere år, for en jente med downs syndrom. Dette var noe som ga meg ekstremt mye. Jeg tror jeg har fortalt dere om denne vidunderlige jenten tidligere, men siden det tross alt er 21. mars, vil jeg vie et par avsnitt til henne enda en gang.

Det er snart 10 år siden jeg flyttet fra byen mellom de syv fjell, og i løpet av de siste 6 årene jeg bodde der, tilbragte jeg hver tirsdag med Tonje. Hun var verdens skjønneste jente – så vidunderlig på alle måter, så varm og tillitsfull. Det tok ikke lang tid før vi ble godt kjent, og jeg gikk opp bakken til huset hennes for å hente henne, stod hun alltid klar i vinduet og vinket, med tidenes største glis. Jeg ble like rørt hver eneste gang jeg så hvor innmari mye hun gledet seg til timene vi skulle tilbringe sammen. Alltid det samme store gliset i vinduet. Alltid.

Jeg fikk følge henne fra hun var seks år til hun ble elleve, og det å følge en slik utvikling var helt unikt. Det var så spesielt å være vitne til både språkutvikling og bowling-skills, for var det noe hun ble skikkelig flink til i løpet av disse tirsdagene vi tilbragte sammen, så var det bowling. Hun elsket bowling, og jeg glemmer aldri hvor rå hun ble i bowling etter x antall runder fordelt utover disse årene. Det tok jaggu ikke lange tiden før ballen bare ble kastet på banen og vi måtte vente i femten minutter før den traff kjeglene, til ballen suste av sted og rett inn i en strike. Jeg stod og klappet og jublet på sidelinjen, og kunne ikke vært mer stolt. Flinkingen!

Vi gjorde mye hyggelig sammen. Om det ikke var bowling, var det andre aktiviteter. Vi var også en del av en klubb for barn med litt spesielle behov, og dette var også utrolig fint å være med på. Alle disse nydelige, unike barna, med ulike utfordringer. Fellesnevneren var humøret – det er ikke ofte jeg har sett så mange smilende, lykkelige barn på ett og samme sted, som bare nyter det å være en del av et felleskap. Som klapper i hendene når man sitter og synger, eller som jubler når det er tid for lek som gjemsel eller stiv heks. Det var totalt kaos – et vidunderlig kaos av sterke personligheter og unike trekk. Det var mangfold! Et fantastisk mangfold! Jeg er ekstremt takknemlig for at jeg fikk denne muligheten!

Igjen tenker jeg på de negative konsekvensene rundt normaliseringen av kosmetisk kirurgi. Når vi nå kan fikse på absolutt alt for å oppnå det såkalte «perfekte», tenk hvordan vi etterhvert som majoriteten av befolkningen har lagt seg under kniven for å fikse på noe, i mindre grad aksepterer at noen er annerledes!?

Mangfold. Mangfold. Mangfold! Jeg tror dette er et av mine favorittord. Å forstå konseptet mangfold, handler nemlig om å verdsette ulikheter ♥

Ønsker dere en fantastisk torsdag!

Annonse