Annonse

NÅR DYREVELFERD BETYR ALLER MEST

Happy lillelørdag, superstjerner!

Har dere en fin dag så langt?

Vi våknet til knallsol i Stavanger, og skal om litt gjøre oss klare til en dag i solen. Vi skal først i stallen for å hilse på hesten til lillesøsteren til Dennis, og som den hesteelskeren jeg er kan dere tro jeg er giret. Etter en liten ridetur blir det Gladmaten for alle penga, men aller først skal dere få se et deilig bildedryss fra gårdsbesøket på Nedre Skinnes Gård. Her ble vi møtt med gode klemmer og store smil, hjemmelaget saft og jordbær plukket fra egen åker – idyll!

IMG_1421

IMG_1476

IMG_1445

IMG_1437

IMG_1422

Da jeg tidligere i våres gikk hardt ut mot kjøttindustrien, kom jeg i kontakt med den herlige gardsfruen, Live. Vi har pratet masse, og er enige om det aller meste omkring industrien og miljø, hvordan man absolutt ikke bør drive, og hva som faktisk vil si å drive i tråd med naturen og mest mulig bærekraftig.

I en perfekt verden går ingen dyreliv tapt for at vi skal få et stykke kjøtt på tallerkenen, men jeg vet at dette mer eller mindre er en umulig oppgave. Dessverre! Det er mange som er svært trangsynte der ute, det er mange som nekter å sette seg inn i hvilke konsekvenser deres kjøtt/melkekonsum faktisk har å si på både helse og miljø, og jeg var jo selv en av dem frem til mars i år. Bacon smakte litt for godt til at jeg ønsket å vite hva jeg faktisk la på tallerkenen, men så sa det stopp. Jeg åpnet øynene, jeg tilegnet meg kunnskapen jeg trengte for å ta avstand, og har aldri følt meg bedre.

Neida, jeg kan ikke tvinge dere til å velge en vegansk livsstil – å tvinge noen, er heller ikke noe jeg ønsker, men jeg kan inspirere dere til å velge mer riktig når dere skal kjøpe kjøtt, egg og melk. Jeg har jo lovet dere å sette meg inn i norsk landbruk, og prosjektet mitt er i full sving. Jeg ønsker å oppsøke så mange gårder som mulig, og har i tillegg sendt av sted en mail til Gilde, med en forespørsel om å få besøke et av slakteriene for å se hvordan dyrene faktisk har det på siste stoppested. Jeg lurer på om jeg i det hele tatt får lov til å komme på besøk, så nå venter jeg i spenning!

IMG_1497

Dessverre er det sånn i Norge, at etterspørselen etter billigst mulig mat, er større enn folks innsikt og evne til å handle på dyrevelferd og miljø. Her føler jeg at min rolle virkelig kicker inn. Jeg kan nemlig bruke min posisjon og stemme til å fremme de bøndene som faktisk setter dyrevelferd aller høyest. Jeg skal i et eget innlegg legge litt mer fakta og tanker på bordet, men ønsker i første omgang å vise noen bilder fra dagen vår på Nedre Skinnes Gård.

Dyrevelferd!

Her går suene ute i skog og mark, og happy-pigsa vandrer fritt på et stort område. De bader i hageslangen, svømmer i fjorden, får utløp for stress gjennom graving og løping – jeg har aldri sett noen så glade griser før. De slaktes her hjemme på gården, og sover gjennom hele prosessen. Nei, ingen dyr fortjener å dø, men igjen – skal man på død og liv kjøpe kjøtt, la det for guds skyld være kjøtt som kommer herfra, fremfor kjøtt kjøpt i store kvantum på grensen… Hvor grisene blir kjørt i store lastebiler til slakteri i Tyskland, siden det er billigere å slakte dem der. Aner dere hvor innmari stressende en slik biltur er for en gris? En gris et intelligent. Den er smart, den føler frykt, og flere dør faktisk av stress under transporten. Horribelt!

IMG_1485

IMG_1443

IMG_1495

IMG_1419

 

IMG_1507

IMG_1417

IMG_1503

IMG_1425

IMG_1504

IMG_1449

IMG_1499

IMG_1483

IMG_1434

IMG_1493

IMG_1473

IMG_1480

IMG_1470

IMG_1433

IMG_1442

IMG_1424

IMG_1428

IMG_1420

Det er heldigvis noen bønder i Norge som driver slik som dette, men forbrukeren gjør det utfordrende. Vi som forbrukere har et enormt ansvar når det kommer til hva vi etterspør, og hva vi faktisk velger å kjøpe fra kjøttdisken. Mer om dette senere, nå står nemlig et stallbesøk for tur.

Herregud, jeg har ikke ridd på så lenge jeg kan huske, så nå gjelder det å se om kunnskapene fortsatt er inntakt, wuuhuu! Kan det sammenlignes med å sykle? At man liksom kan det for resten av livet når man først har lært det?

Love you all ♥

Annonse