Annonse

NÅR INFLUENCERNE TJENER MER ENN STATSMINISTEREN!

Jeg er så stolt over det vi skaper sammen, Dennis og jeg! Så stolt over å være under den fantatsiske Adlink-paraplyen (som er det mest seriøse bloggnettverket i Norge) , og ikke minst stolt over de flotte samarbeidspartnerne våre. Vi begynner å bygge opp en ganske så imponerende CV med seriøse aktører – vi velger samarbeidspartnere med omhu, hvor integritet og gode verdier er nøkkelen – dette føles så godt. Jeg vegrer meg aldri for å starte innleggene mine med «annonse» – rett og slett fordi jeg kan stå inne for hvert eneste produkt, og hver eneste aktør vi reklamerer for.

Når man jobber i denne bransjen, kan man lett bli fristet til å reklamere for all slags ræl for noen raske tusenlapper. Jeg mener at altfor mange takker ja til useriøse samarbeidspartnere, og reklamerer for dårlige produkter eller tjenester, bare for å tjene mest mulig – selvfølgelig uten å tenke over ansvaret man sitter på. Jeg har selv gått på den smellen, og tråkket i salaten ved flere anledninger i starten av min bloggkarriere… Jeg visste rett og slett ikke bedre, men det vet jeg nå. Mye har skjedd de siste årene, og vi er alle mer opplyste.

Apropos uheldig reklame, som ikke gagner noen andre enn influencerens lommebok… Vi har jo vært inne på reklame for kosmetiske behandlinger ved flere anledninger, som selvfølgelig er helt forkastelig. Men vi ser fremdeles influencere som reklamer for både slankepiller og andre piller man skal knaske på for å bli såkalt «perfekt», solarium, online betting, og ikke minst et ekstremt overforbruk. Deilig med mye cash på konto, si… Er ikke så farlig om man påvirker i negativ retning så lenge man tjener cash. Jeg skjønner så innmari godt at mange rynker på nesen når man presenterer seg som influencer – vi har ikke akkurat opparbeidet oss det beste ryktet!

Vi har kommet til tiden på året hvor skattelistene er det hotteste temaet, og man ser et stort engasjement rundt influencernes inntekter. Jeg forstår at folk er nysgjerrige – for hvor mye kan man liksom tjene som offentlig profil, av å dele bilder av seg selv i sosiale medier? Man kan jo ikke tjene mye, vel? Feil! Man kan tjene så inn i granskauen mye – i noen tilfeller usunt mye, spør du meg.

Og hvert eneste år ser man influencere som ikke er helt enige i skattelistens opplysninger, som på død og liv må fortelle at de tjener mye mer… Og det forundrer meg noe voldsomt! Hvorfor er det så viktig å formidle hva man tjener? For å skryte? Er det kult å skryte av at man tjener tre ganger så mye som en lege, som faktisk gjør en livsviktig jobb? Er det kult å skryte av at selfies, et ekstremt fokus på kropp og rabattkoder fra Nelly, kan gi en høyere inntekt enn den ubeskrivelig viktige jobben en lærer faktisk gjør? Eller en brannmann? Eller en hjelpepleier? En jordmor?

Listen er lang over yrker hvor lønningene ikke rekker influencernes lønninger til anklene en gang… Yrker hvor lønnen burde vært langt høyere. En ting er jo om man faktisk har gjort seg fortjent til den høye lønnen – hvor man som påvirker gjør en positiv forskjell, og bruker sin posisjon til å gjøre verden til et litt bedre sted, eller som gjør noe godt for samfunnet… Men vi kan vel ikke akkurat si at disse påvirkerne er i flertall? Eller?

Er det greit at en influencer tjener mer enn statsministeren vår? Jeg kjenner at jeg får en litt vond smak i munnen. Nå er jeg ikke alltid enig med Erna, men at jobben hennes er hardere enn en influencers jobb, er det overhodet ingen tvil om. Men likevel er det noen i denne rare bransjen, som oppriktig mener de fortjener disse pengene like mye som psykologer, lærere og leger, rett og slett fordi jobben som influencer er så tung.

Nå har jeg på ingen måte rett til å si at influencere ikke legger ned mye tid i jobben sin – jeg aner jo ikke hvor mange timer som ligger bak de ulike innleggene man kommer over i bloggverden, og visst pokker er dette både en tidkrevende og til tider litt tøff jobb. Men at jobben kan sammenlignes med jobben en lærer eller en lege gjør? Det er rett og slett en respektløs påstand.

Jeg har tidligere uttalt at det å jobbe med blogg kan være ganske tungt og krevende. Joda, det er krevende fordi man aldri har fri… Fordi man hver eneste dag, uten unntak, skal produsere kvalitetsinnhold som inspirerer. Innhold som kanskje kan bidra til samfunnsengasjement og diskusjon – innhold som faktisk betyr noe.

Ja! Det er krevende at man hver eneste dag skal produsere godt innhold, men helt seriøst… Er ikke poenget med en jobb å faktisk produsere noe? Skape noe? Gjøre noe? Er det ikke det en jobb faktisk handler om? Når man våkner på morgenkvisten og gjør seg klar til jobb – tenker man ikke da i uansett hvilket yrke, at man skal på jobb for å utrette noe? Hva er det som gjør oss influencere så «spesielle» ?

Jeg stikker nok hånden inn i et vepsebol nå, siden jeg tross alt er en såkalt influencer, og siden også jeg tjener nok til livets opphold. Likevel er det bare så ufattelig mye som skurrer i denne bransjen, som gjør at jeg blir helt nødt til å stille disse spørsmålene…

For all del… Det finnes mange flinke folk der ute. Det finnes en haug av gode forbilder, sterke stemmer, og sunne rollemodeller. Men det er jo et tankekors at det kun er en liten håndfull som har klart å snike seg inn på lønnstoppen. Gode verdier belønnes ikke på lik linje som clickbaits, provoserende innhold og seksualiserte positurer, og det er klinkende harde fakta!

Nyt lørdagen ♥

 

Annonse