NEI, KRITIKK ER IKKE HAT!

Jeg tror ikke det er noen som ikke har fått med seg Dubai-kaoset, og jeg har selv blitt ganske så engasjert i saken. Det er helt vanvittig at influencere prøver å male et glansbilde av en destinasjon med et undertrykket regime, hvor fremmedarbeidere jobber under slavelignende forhold. Hvor bl.a kvinner har færre rettigheter enn menn, og hvor homofile risikerer dødsstraff og voldtektsofre fengsles. Dette bare for å nevne noe!

Denne turen har blitt sterkt kritisert fra flere hold, men at det ikke finnes et snev av ydmykhet i etterkant av kritikken, synes jeg er helt ubegripelig. Når selveste Amnesty kritiserer både flyselskap og influencere, er det ikke da på tide å innrømme at man har tråkket i salaten, fremfor å prøve på en ytterst pinlig måte å rettferdiggjøre at man har takket ja til denne gratisturen? Nei, man «bygger ikke broer» i Dubai ved å sole seg, drikke champagne og shoppe!

Noe av det som skremmer meg mest med denne influencer-bransjen, er at det er ytterst få som takler kritikk. Her knebles konstruktiv kritikk, kommentarfelt stenges, «kritikerne» blokkeres, kommentarer slettes, og berettighet, konstruktiv kritikk slipper ikke til. Måten enkelte influencere prøver å kneble kritikere på er tatt rett ut av boken til Kim Jong -Un, om hvordan drive diktatur. Et regime som sikkert mange influencere kunne ønsket seg for å ikke bli stilt til ansvar.

Kritikk er mobbing, sier de. Kritikk er hat! NEI, kritikk er ikke hat. Konstruktiv kritikk er viktig, det gir økt kunnskap og en mulighet til å endre og utvikle oss. Men mange vil ikke endre seg… Mange inntar offerrollen, og nekter å ta stilling til situasjonen…

Det kan være ubehagelig å innrømme feil, men samtidig er det et sunnhetstegn når man tør å gjøre det. Da viser man seg villig til å lytte til omgivelsene, og i tillegg vil det styrke din troverdighet. Vi trenger mer troverdighet i denne bransjen! Vi trenger at sterke stemmer som når ut til flere hundre tusen mennesker tar ansvar, for er det noe vi har sett nok av, så er det ansvarsfraskrivelse.

Helt på tampen ønsker jeg å dele 6 grunner til hvorfor man ikke bør reise til Dubai, hentet fra Amnesty Norge sine nettsider Dette burde vel være grunner nok til å legge ferien et annet sted, eller hva?

• Kvinner blir systematisk diskriminert i lovverket og i praksis.

• Forbud mot homofili. Homofile risikerer døsstraff!

• Migrantarbeidere som utgjør 90% av arbeidsstyrken blir utsatt for overgrep.

• Ytringsfriheten blir ikke respektert.

• Mange rettsprosesser er urettferdige, og tortur blir bukt for å presse frem tilståelser.

• Emiratene står bak grove krigsforbrytelser i Jemen. 

God søndag ♥