NEI, NORGE HJELPER DEM IKKE DER DE ER!

Jeg glemmer aldri hvor maktesløs jeg følte meg da jeg var med på å ta imot en båt med flyktninger, en kald dag i februar. Solen skinte, men det var ikke mange gradene – og der kom uskyldige mennesker i land, iført tynne gensere og sko som overhodet ikke egner seg på vinterhalvåret.

I år – tre år senere kommer det fortsatt flyktninger. Men nå? Nå er det ikke sol!

Dere har kanskje fått med dere at Europa er dekket av snø? I Hellas har det vært kraftig snøfall, og jeg rives opp på innsiden når jeg tenker på hvordan det er i flyktningleirene der nede. Her bor familier med små barn i tynne telt. I telt!!!

Facebooksiden til Dråpen I Havet, kan man lese om de ekstremt krevende forholdene flere tusen mennesker lever under. Det er bitende kaldt i Hellas nå, og i flyktningleiren Nea Kavala hvor det bor 650 mennesker har fellesdusjene og vaskene frosset til is. I flyktningleiren Moria på Lesvos holder mange varmen ved å fyre opp bål på utsiden av teltene sine, her er det også manko på varmt vann og elektrisitet. I og utenfor noen av leirene lever det fortsatt barn i telt og under presenninger.

Barn og voksne er traumatisert og mange er kronisk syke.

Håpet og livsgnisten er borte hos mange.

//Foto: Foto: Muhammed Muheisen AP – VG

//Foto: Dråpen I Havet

Jeg leste for noen dager siden en svært gripende status på Facebook, skrevet av Lege Hanne Heszlein-Lossius. Denne har jeg fått tillatelse til å dele videre, og jeg håper så inderlig dere leser dette. Jeg håper også at Erna Solberg leser dette. Og at dette deles videre! Vi kan ikke lenger gå rundt med skylapper og tro at «det løser seg, Norge hjelper dem jo tross alt der de er» … Nei! Vi hjelper dem IKKE der de er. Vi er så langt ifra å hjelpe at jeg blir kvalm!

«Kjære Erna…

Jeg har hørt din nyttårstale. Her er mitt nyttårsbrev til deg. Du tenker på barna. Du vil ha flere barn i Norge. Mitt nyttårsbrev til deg er fra Hellas. Fra Morialeiren på den greske øya Lesbos. Her er det barn. Mange barn. Barn som kunne trengt en trygg havn, og som vi nå betaler for å holde ute. Som politiker kjenner du nok til Moria. Siden Norge er med å betale for Moria, mener jeg. Det henger til og med plakater under piggtråden med påskriften «Sponsored by Norway». La meg ta deg med til det Norge sponser i Hellas for å hindre disse barna adgang til vårt rike rike:

Første dag i Moria er over. Jeg har akkurat vasket jakken min fri for blod, og kjenner meg fysisk dårlig. Det er ikke ofte jeg er kvalm etter jobb, men dette er mer enn magen, og hjertet, og hjernen håndterer. Jeg har vært i Hellas flere ganger de siste årene. Men dette er nytt. Dette er annerledes. Det føles som å ha tilbrakt en dag i et mareritt. En verden utenfor denne verden. Det er nesten uvirkelig å være hjemme i leiligheten, som om historiene jeg har hørt fra pasientene i dag ikke kan være ekte. Fra barna på alder med mine egne som er her alene, de som skader seg for å kjenne en annen smerte ta over hjernen i noen minutter. Som er her alene. Som ikke har foreldre. Det er så mange av dem her.

Sporene av tortur som gjør at voksne menn knekker i knærne. Tenåringer som kommer fordi de er svimle. Kvalme. Bleke. Febrile. Gravide tenåringer bak piggtråd. Timeslange matkøer, ikke noe varmtvann. Politi, militære og enda mer piggtråd. Det er fem grader og det regner. Jeg fryser i boblejakken min fra Norge. Men vondest av alt, er fraværet av latter og smil. Det som møtte oss i 2015. I 2016. i 2017. Men ikke i år.

Erna – Dette er barna! Dette er mine, dine, og våre barn.»

Ord blir fattige, men dette er realiteten – og Norge sponser elendigheten. Dette er rett og slett forkastelig! Alle disse barna… Alle disse stakkars barna, som i flere tilfeller ikke reiser med mor eller far. Som er mutters alene i denne elendigheten, mens vi drukner i vår egen velferd. Fy faen! Til info bor rundt 7000 mennesker i Moria-campen, som er beregnet for MAX 2500 mennesker. 2200 av dem er barn, og 450 av dem er der uten familie.

Jeg oppfordrer alle til å støtte arbeidet til Dråpen I Havet ASAP. De har til nå handlet inn over 5000 soveposer og varme pledd til menneskene i bl.a. Moria-campen, men det er fortsatt behov for mer. Om du har noen kroner å avse, er det fantastisk om du vil vippse valgfritt beløp til 10584, eller ta en nærmere titt på Dråpen I Havet sin Facebookside HER for å se hvordan du kan bidra.