Annonse

NOK ER NOK!

Kjære venner!

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne.. Når jeg engasjerer meg ekstremt mye for en bestemt sak, er det vanskelig å bestemme seg for hvordan det første avsnittet skal begynne, og ikke minst hvor og hvordan det skal avsluttes. Jeg koker! Jeg rister! Jeg er så engasjert at det gjør vondt.. Jeg håper dere tar dere tid til å lese dette, og til å la teksten og budskapet synke inn. 

I dag hadde jeg den store gleden av å være til stede på lanseringen av «Matro», som fant sted på Villa Sult (Institutt for spiseforstyrrelser) – En så ekstremt viktig kampanje hvor formålet er å senke skuldrene, puste, og legge kropps- og mathysteriet på hyllen én gang for alle. Det skal være en bevisstgjøring om at kostholdshysteriet har gått for langt.

Daglig knives det om å vinne frem med råd om hvordan vi skal leve livene våre, hva vi bør spise og hva som er sunt. Dette skaper forvirrede og usikre forbrukere, og tar motet fra folk! Det er nok nå, er det ikke? Flere lever så sunt at det er usunt. For mange er ikke lenger mat noe de bare spiser, men noe de gruer seg til. Mat er viktig. Mat er kos. 

Jeg har lenge vært opptatt av denne debatten, debatten om mat – hva man bør og ikke bør spise, dietter, treningstips, slanking.. Hysteri. Jeg prøver så godt det går, å bruke min posisjon til å bidra til noe helt annet enn det vanvittige fokuset på mat og kropp. Det har tatt fullstendig av i media og på alt av sosiale medier, og sånn kan det faktisk ikke fortsette. Overskrifter som «Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen», «Fire tips til en sunnere pizza», «Her kommer Norges første søtpotetlompe», «All frukt er godteri», «Banan er ikke bra for deg», «Nå skal du holde deg unna disse matvarene», «Slik kommer du i form på fire uker», «Veien til Sommerkroppen», «Slik blir du slank og flott«, bare for å nevne en brøkdel, MÅ ta slutt. Er det rart befolkningen har et anstrengt forhold til kropp og mat? NEI! Media, bloggere, og soliale medier bidrar til å skape en enorm uro, og det er dette Mills og Villa Sult, ønsker å sette en stopper for. Det er på høy tid! Så til de grader.

Mathilde i videoen, som også var til stede på eventet i dag, og som var med i panelet slik som meg, forteller at hennes personlige historie gjorde at hun plasserte de vonde følelsene, i den kontrollen hun kunne utøve på matinntak og strikt trening. Hun plasserte all uroen i kontrollen over kroppen, begynte å spise sunnere og trene, og fikk et anstrengt forhold til mat. Frem til hun var 20 år hadde hun aldri ofret mat en tanke. Hun kunne sette til livs en hel pizza hvis hun ville, uten å tenke over det, nå unner hun seg så vidt en pose med yoghurtnøtter en gang i uken, men da MÅ hun være iført treningstøy for å vise de rundt seg at hun ikke er en latsabb som trøkker i seg drittmat. Yogurtnøtter, faktisk.. Dette er ekstremt trist og ekstremt tragisk. Mathildes historie gjør sterkt inntrykk på meg, og videoen under her rører meg til tårer. 

Undersøkelsen viser at 2 av 3 nordmenn gir bloggere skylden for et usunt fokus på diett-tips, og det forstår jeg ekstremt godt.

Man har som som blogger, med mange unge lesere, stor påvirkningskraft, og dermed et hinsides stort ansvar. Vi er rollemodeller, venninner, personer leserne våre ser opp til og ønsker å være i en eller annen grad. Vi er så «nær» leserne våre, vi blir så godt «kjent», og jeg tør å påstå at leserne har en helt egen tiltro til oss, i forhold til kjendiser og modeller man ser i magasiner. Vi kan guide på en helt spesiell og svært troverdig måte, rett og slett fordi at leserne føler de kjenner oss, og da er det ekstremt viktig at vi tar ansvar for den posisjonen vi befinner oss i.

Det er viktig at vi tenker nøye over den makten og påvirkningskraften vi har, og at vi bruker denne godt og til noe positivt. 

Når det kommer til kroppshysteriet, som jeg velger å kalle det, så skjønner jeg veldig godt at 2 av 3 nordmenn gir bloggerne skylden. Bare SE hvor vanvittig mange innlegg som har blitt skrevet de siste årene med inkluderte hashtags som #sommerkroppen2015 #fitness #weightloss o.s.v. Det har tatt fullstendig av. Blogg- og Instagram-Norge er fylt til randen av treningstips, kostholdstips, diettforslag, sunne oppskrifter, grønne smoothies, fresht treningstøy +++, det er ikke rart at det norske folk føler på presset.

Den ene bloggeren etter den andre langer ut om fordeler med ulike treningsformer, og opptrer i mange tilfeller som en PT for sine lesere, som kommer med skreddersydde kostholdstips. Dette ser jeg på som svært skremmende. Jeg ser at flere bloggere deler sin guide til en vektnedgang på et visst antall kilo, men dette er en metode som funket for akkurat denne bloggeren, og kanskje ikke en metode som funker for noen andre. Man burde ikke få lov til å gi slike tips kun basert på egne erfaringer. Hvordan man reagerer på diverse dietter og treningsformer er svært individuelt, og det er fryktelig skummelt og legge ut et innlegg med overskriften «Slik går du ned 10kg«, det burde vært forbudt. Dette kan være direkte farlig!

Vi har blitt hysteriske med all denne matfrykten vår. Hva skjedde med den gode gamle matsirkelen? Den som har funket i flere tiår, som plutselig ikke var en fin pekepinn!? Jeg mener vi bør gå back to basic, senke skuldrene og finne hvilepulsen. Vi har utvilket en frykt for grovt brød. Vi har utviklet en frykt for alt som inneholder sukker og karbohydrater, og kalorier for den saks skyld. Vi er livredde for melkeprodukter som gresk yoghurt og mager cottage cheese, som har fremstått som supersunne alternativer i en god stund nå. Dette har gått for langt!

Vi MÅ kunne unne oss taco på fredagen og pizza på lørdagen med god samvittighet, UTEN at denne pizzaen er laget på blomkålbunn, eller hva det nå er som er mest «trendy».. For det handler i mange tilfeller om trender. Mange av de forskrudde «matvanene» vi har lagt til oss, er ofte et resultat av en eller annen trend. Er det grunnet delingen og antall likes? Matbilder skal tas, de skal publiseres, og de skal for guds skyld ikke inneholde såkalte «usunne» matvarer. 

I dag er en stor dag. Jeg håper så inderlig at vi vil se klare endringer i det forskrudde matbildet, men verken Mills, Villa Sult, Mathilde eller jeg kan gjøre dette alene. Vi må skape et felles engasjement. Et felles engasjement for å hente frem den gode gamle matroen blant det norske folk. 

Stor klem meg ♥

Annonse