Annonse

OPPSKRIFT: YUMMY PØLSEGRATENG

Eller… Er det sånn at man ikke skal få lov til å kalle veggisalternativer til pølse for pølse? Jeg leste på Nationen.no at Landbrukskomiteen i EU-parlamentet har vedtatt et forslag som forbyr å bruke ord som allerede brukes om kjøttprodukter om vegetariske etterligninger, men om det trer i kraft er vel fortsatt uvisst. Hva tenker dere om dette, forresten?

Jeg velger likevel å kalle denne herligheten jeg nå skal dele oppskriften på, for pølsegrateng. Åh… Pølsegrateng. Det var min go-to-middag da jeg flyttet til Oslo i 2010, og jeg kan ikke huske hvor mange ganger jeg spiste denne gratengen. Den gangen med kjøttpølse og hvit saus laget med kumelk. Dette var faktisk det eneste jeg kunne lage… Denne gratengen, pinnekjøtt og oreokake – det var liksom mine spesialiteter.

Da vi gikk over til et plantebasert kosthold, var det pølsegratengen jeg tenkte at jeg ville komme til å savne aller mest. Men det tok ikke lange tiden før jeg fant ut at den kan lages vegansk, og samtidig smake som vanlig pølsegrateng, bare enda bedre. Denne her er så god at man ikke klarer å kontrollere seg. Dennis og jeg spiser lett en stor form som i utgangspunktet holder til minst 4 personer, haha. Nam, dette er så digg!

Ps. I denne gratengen har jeg brukt pølsene fra Coop Vegetardag. De er ikke helt veganske da de inneholder 10% eggeprotein. Velg en annen type pølse om du ønsker en 100% vegansk grateng.

Du trenger: 

1 pk. veggispølser • Ca. 250 g riflet makaroni (jeg blandet også inn litt annen type pasta da jeg hadde litt igjen jeg ønsket å bruke opp) • 2,5 dl Oatly matfløte • 5 dl vann • 1 ss grønnsaksbuljong evt. 1 terning • 1 ts. muskat • En god dæsj soyasaus • 2 toppa ss hvetemel • 2 gode ss plantemargarin/rapskokos • 1 brokkoli • 1 purreløk • 1/2 blomkål • 3 toppa ss næringsgjær (fås kjøpt på helsekost) • Salt • Pepper • Gastromat • Griljermel

Dette gjør du: 

1. Sett ovnen på 200 grader. Kok pasta etter anvisning på pakken (Reduser gjerne koketiden med 3 minutter, da makaronien vil oppleves som mer al dente etter 20 minutter i form i ovnen)

2. Smelte rapskokos/pantemargarin på middels varme. Visp inn mel, spe med havrematfløte mens det småkoker forsiktig, og visp inn næringsgjær (gir en osteaktig smak) , buljong, soyasaus og muskat. Tilsett vann, la det småkoke og smak til med salt, pepper og gastromat. Kanskje du trenger litt mer soyasaus?

3. Kutt opp pølsene i små skiver, brokkolien og blomkål i små buketter, og purreløk i små biter (gjerne ringer som deretter deles i 4)

4. Når pastaen er ferdig, blander du den sammen med pølser og grønnsaker i en stor ildfast form. Hell sausen over og bland godt. Alle ingrediensene skal være dekket med nydelig, hvit, «ostesaus» .

5. Dryss griljermel over blandingen, og sett formen i ovnen. La den stå og godgjøre seg i 25 minutter.

6. Serveres rykende varm til sultne mager.

Herregud så god denne er, og pølsegrateng er noe som sniker seg inn i menyen vår minst 2 ganger i måneden. Den er lett å lage – raskt går det også, og det er jo digg i en hektisk hverdag.

Lørdagen er godt i gang, og vi skal nå ut og rydde enda litt mer på uteplassen. Vi er egentlig i mål, men nå mangler vi bare friske planter. Kanskje det blir en liten tur på Plantasjen også? Da blir nok Dennis superhappy, tenker jeg, mohahahaha! Plantasjen og IKEA er jo de stedene han liker minst, haha.

Hva skal dere i dag, skjønne venner?

Annonse