OSLO SKIN LAB – «THE SOLUTION»

Å bruke nesten 600 spenn i måneden på et produkt som ikke virker slik produsentene lover, er galskap i mine øyne. Men hva er det som gjør at såpass mange influencere tviholder på samarbeidspartneren med det beryktede produktet; «The Solution» ?

Dette synes jeg er skikkelig vanskelig. Og grunnen til det, er at både nære venninner og andre kule folk i influencerbransjen, reklamerer hyppig for dette produktet i sine kanaler. Det er aldri kult å gå «imot» folk man liker, respekterer og ser opp til, men i dette tilfellet kjenner jeg et enormt behov for å si i fra om at dette er ukul markedsføring, som rett og slett villeder norske forbrukere. Det toppet seg da Iselin Guttormsen (som jeg digger btw) samlet sammen et ekspertpanel til en video på Instagram, som skulle gi svar på alle kritiske spørsmål både Iselin og andre influencere hadde mottatt den siste tiden, rundt kollagenpulveret, The Solution. Tanken er jo god, men skuffelsen var stor da jeg kunne se at alle involverte parter, hadde en eller annen økonomisk interesse knyttet til produktet. Et mer innhabilt panel skal man lete lenge etter, og det fantes ikke verken en kritisk røst eller et objektivt blikk. Dette var kjøpt og betalt reklame i en kreativ innpakking.

Foto: Tv2

Noen ganger er det bedre å innrømme at pengene luktet jækla digg, for deretter legge seg flat, si sorry for at man har fått sin egen heiagjeng til å kaste penger ut av vinduet, og deretter foreta seg en real holdningsendring, og ta kritikken innover seg. Ta stilling til den, rett og slett, og ikke avfeie enhver kritiker. Det foreligger få og mangelfulle studier på kollagenpulver. Ei heller har «The solution» dokumentert effekt, og de tre studiene Oslo Skin Lab viser til, er betalt oppdragsforskning. Da blir det – i mine øyne – merkelig å tviholde på et slikt samarbeid. Det fremstår lite troverdig, og som at det i hovedsak handler om å overbevise seg selv om at produktet funker, og rettferdiggjøre at flere tusenvis av lesere, går til innkjøp av et slikt abonnement som koster skjorten!

Vi vet jo at usikkerheten vår er big business – ellers hadde jo ikke skjønnhetsindustrien vært en milliardindustri, og det er jo nettopp vår usikkerhet som er industriens ess i ermet i dette skitne spillet; de spiller nemlig bevisst på vår frynsete selvfølelse og aldringsvegring, for å tjene penger. Masse penger. Influencere som reklamerer for kosmetiske inngrep, quick fix, skjønnhetspiller og kollagenpulver er brikker i dette spillet, som ikke bare er påvirket og «styrt» av dette kyniske apparatet – men som også blir en del av det… Som blir bidragsytere på jakt etter penger. For det ér jo som oftest penger som rår…  Det blir en tanke naivt å tro noe annet.

La meg bare presisere at det selvfølgelig skal være greit å tjene penger på reklame i sosiale medier, men at jeg synes mye av reklamen man ser der ute er shady. Det er veldig lett å se hva man gjør for raske kroner, og hva man gjør fordi man oppriktig tror på produktet man selger. Jeg har selv gått på noen smeller opp igjennom årene, og jeg vet hvor vanskelig det er å stå imot høye summer. Plutselig får man tilbudt 50 lapper – kanskje til og med 100, og da er det fristende å gjøre alt man kan for å overbevise seg selv om at produktet funker. Man jo tro på det. Og når man bestemmer seg for å tro på det, da blir jo dette sannheten.

Med det sagt, har jeg ingen rett til å si eller påstå at influencere som snakker positivt om kollagenpulver – og som sier de har oppnådd resultater, lyver til leserne sine. Jeg vet jo at flere av dem er oppriktige og til å stole på, men når resultatet ikke bunner ut i et vitenskapelig fundament, blir reklamen vanskelig å svelge. Kollagenpulver er – slik jeg ser det – bare enda et produkt som skal gjøre oss finere. Enda et produkt vi kvinner bare ha, for å prøve å forhindre det mest naturlige i hele verden, nemlig aldringsprosessen. Man kan si hva man vil om kollagenpulver, men hadde det funket så godt som produsentene og influencerne lover, hadde vel «alle» på verdensbasis brukt det?

De siste årene har det dukket opp mange artikler om kollagenpulver, og som det er med alt man leser på internett, skal man ha tungen rett i munnen og ta på seg både kritikerbrillene og samtidig være kildekritisk. Hvem er avsender? Hvor er kildehenvisningen? Hvem uttaler seg, og er de fagfolk? Jeg finner flere av artiklene som omhandler kollagenpulver svært interessante. Og slik jeg oppfatter det, er talen klinkende klar – det er rett og slett biologisk umulig at kollagenpulver virker slik produsentene lover.

Kollagen er et protein. Når man får i seg proteiner, brytes de ned til aminosyrer i fordøyelsen. Aminosyrene bruker kroppen til å bygge egne proteiner. Dermed er det ikke slik at kollagentilskudd automatisk blir til kollagen i huden eller leddene i kroppen (Kilde: her). I tillegg vil en slik pose med kollagenpulver rørt ut i kaffen, gi deg en brøkdel av det du får i deg av kollagen gjennom kosten i løpet av dagen. Så… Da er det vel strengt tatt ikke nødvendig?

Man kan prøve å vri og vende på det så mye man vil, men kollagenpulver alene kan ikke redusere rynker og gjøre deg 10 år yngre på 8 uker. For å ta vare på huden sin best mulig, er det vel sunn kost, rikelige mengder vann og høy solfaktor som er det eneste som kan påvirke til en viss grad. Og disse tre tingene koster ikke ekstra 600 kroner i måneden. Og hva så om man får linjer i ansiktet? Hvorfor skal det å bli eldre forbindes med noe negativt? Noe mindre pent?

Personlig synes jeg ikke det finnes noe vakrere enn et ansikt med linjer, rynker og mimikk… Et ansikt som forteller en unik historie om livets opp- og nedturer… At man kan se selve livet gjenspeiles i ansiktet. Det er skjønnhet for meg… Og husk, det er skjønnhetsindustrien som har fortalt oss at vi skal bremse aldringsprosessen. At vi skal få bort celulitter og strekkmerker. At vi ikke er gode nok som vi er… Og hvorfor i alle dager skulle dette kyniske apparatet i det hele tatt oppfordre oss til å elske oss selv slik vi er? Det er jo ikke noe penger å hente i et godt selvbilde!

Og uansett hvor ofte en influencer måtte hylle kollagenpulveret i sine sosiale medier, blir det ytterst vanskelig for meg å si meg uenig i påstandene til en professor ved seksjon for molekylær ernæring, en seniorforsker ved revmatologisk avdeling, samt en representant fra Statens legemiddelverk… Hvem skal/bør man stole på? Professoren eller influenceren?


 

Kilder: https://www.dagbladet.no/nyheter/skjonnhetspulver-slaktes/72022792 ♦ https://www.tv2.no/a/9806320/ ♦ https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2019/10/13/195615025/forsker-om-kollagentilskudd-biologisk-umulig-at-de-virker-slik-produsentene-lover ♦ https://www.osloskinlab.no ♦ https://www.dagbladet.no/nyheter/skjonnhetspulver-slaktes/72022792 ♦ https://www.kk.no/helse/biologisk-sett-er-det-faktisk-helt-umulig-at-det-virker/72224797