Annonse

PÅ INNSIDEN…

God lørdag, fine venner ♥

Helg og greier..

Her går dagene i surr, og det er lite som minner om helg. Det er i grunn lite som minner om livet slik jeg kjenner det, og det føles både godt og samtidig helt forferdelig å se verden slik den virkelig er.

Vi har vært på post siden klokken syv i dag morges, og da vi nå har et litt rolig øyeblikk, tenkte jeg at det var på tide å stikke innom for å si hei til dere. Macen er med i bilden, så innimellom slaga blir det deling av mobildata og full oppdatering.

De to siste dagene har blitt tilbrakt på Moria, som er transit campen for flyktningene. Her i Moria er det i tillegg til et teltområde, også et fengsel som nå fungerer som et transitmottak. Vi snakker høye gjerder med piggtråd rundt hele området, og det stikker i hjertet når man ser barn bak de høye gjerdene. Det er noe så fullstendig feil med dette bildet!

Vi drar alltid opp hit mellom skiftene våre, for å bidra med alt fra å leke med barna, og levere klær, til å gjøre diverse nødvendige innkjøp. I går kjøpte vi inn mat og flere titalls liter melk til mat-teltet i campen, og jeg vil igjen takke dere så inderlig mye for pengedonasjoner. Dere er med på å gjøre den krevende og lange reisen til flyktningene litt bedre, og dere skal vite at både vi, flyktningene og de som jobber som frivillige i Moria, setter enormt stor pris på dere. I går fikk vi altså takket være dere, kjøpt inn nok melk til 8 dager, og vi kommer til å fortsette å handle inn mat til pengene tar slutt. Dere er fantastiske!

Penger kan vippses til 932 31 759, om det skulle være aktuelt. Ingen beløp er for små ♥

I Moria skal altså flyktningene registrere seg, og her kan det oppstå lange køer. Her blir de som regel værende i ca. 48 timer, og det er først da de kan ta seg videre med ferge fra Mytilene til Athen. Den farligste delen av reisen er nå overstått? Middelhavet er en dødsfelle hvor over 7000 (!!!) liv har gått tapt, og nå blir reisen enda mer krevende.

Med strengere grensekontroller/stengte grenser, samt dårlig organiserte forhold oppover Europa, er det langt fra en enkel oppgave å ta seg frem. De aller fleste har dårlig råd, noen har ingenting, de har solgt alt de eier og har for å i det hele tatt få råd til å ta seg med gummibåt fra Tyrkia, og i tillegg er de aller fleste svært dårlig kledd. De kommer fra gode temperaturer hvor ullundertøy er et ukjent fenomen, og de er langt fra opplyst eller klar over hvor kaldt det faktisk er nordover på denne tiden av året. De har reist fra alt de eier og har, og er som regel iført bomull og tøysko. Det er så forferdelig å se hvor lite forberedt de faktisk er på reisen som venter dem.

  

Vi har møtt på den samme familien ved tre anledninger nå. Den samme herlige familien på seks som kom i land på onsdag, og selvom vi ikke snakker samme språk, har vi rukket å få et så nært forhold man kan få på såpass kort tid. Faren i familien kan bittelitt engelsk, og han er så inderlig takknemlig.

«Thank you, thank you my beautiful sisters, my best friends» har blitt sagt uendelig mange ganger, og det er ingen tvil om at han er overveldet, redd og bekymret. Han har kone og fem barn – alle under 6 år, og minstemann på 9 måneder. Det må være så grusomt for en far i en slik situasjon. Han skal passe på familien sin, og sørge for at de har det bra. Akkurat nå er det ikke et tilfelle.

I går høljet regnet ned, og temperaturene sank ned til 4 grader. Det var hjerteskjærende å se de små barna løpe rundt i klissvåte sokker og tøysko på beina, og heldigvis hadde vi med noen varmere sko og ullsokker, som May Lisbeth fikk kledd dem opp i. På tross av kalde føtter og små barnehender, var smilene likevel på plass – det er helt unikt å se så mye glede blant barn på tross av en grusom situasjon.

Jeg må fortsette her, så da snakkes vi senere, skjønnheter. Jeg er uendelig glad i dere!

Forresten… Om dere har lyst, så kan dere tune inn på radioprogrammet Ukesslutt i dag klokken 13.00. Der skal jeg bl.a. prate litt om situasjonen her nede, og hvorfor det er viktig å bidra.

P.S. Alle bilder er selvfølgelig publisert med tillatelse!

Klem i fleng

Annonse