Annonse

PÅ MENYEN DENNE UKEN

Mine fine!

Jeg er så glad for engasjementet deres i forbindelse med Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» . Jeg ser at flere ønsker å redusere kjøttinntaket, og veldig mange til og med fjerne det helt fra kosten. Dette gjør meg glad! Jeg ble rystet da jeg så dokumentaren, og kunne kjenne at det gjorde vondt i hele kroppen. Jeg ble faktisk fysisk uvel, og måtte snu meg bort flere ganger. Denne dokumentaren er så grov og så grusom, at den faktisk kan sammenlignes med «Earthlings» , som er den jævligste dokumentaren jeg har sett i mitt liv.

Da jeg trakk frem nettopp denne dokumentaren som avgjørende for vår kostholdsendring, fikk jeg krass kritikk. Det var nemlig uhørt at jeg skulle sammenligne utenlandske fjøs med de flotte norske fjøsene, og at industrien var på et helt annet nivå. Flere kunne fortelle meg at dyrevelferden i Norge var blant den beste i hele verden, men jeg tror vi kan si oss enige i at det er langt ifra sannheten. Dyrene har det ikke bedre i Norge!

Joda – noen bønder behandler nok dyrene sine bra, men det vi nå har vært vitne til – både gjennom dokumentaren, men også i 2016 da Mattilsynet tok grep – viser noe helt annet. 70% av de litt over 200 svinegårdene Mattilsynet sjekket viste store avvik, og hele 40% så store avvik at det måtte iverksettes hastevedtak. Dette er forkastelig! INGEN dyr skal bli behandlet på denne måten!

Endelig har denne grove mishandlingen kommet frem i lyset. Jeg gråt gjennom hele dokumentaren, og alt jeg ønsket var å stupe inn i TV-skjermen, og redde alle grisene fra disse fryktelige forholdene. Det vi var vitne til var rett og slett tortur! Det gjør det ikke akkurat bedre å vite at griser er svært sensitive dyr som er klar over sin egen eksistens. Og som nevnt i innlegget for to dager siden, så viser flere studier at griser er smartere enn hunder og katter, og i tillegg at deres kognitive evner kan sammenliknes med et treårig menneskebarn. Hvorfor behandler vi hunder og griser så forskjellig? Når grisen faktisk er smartere enn vår firbente bestevenn?

Vi kan lære at det glansbildet næringen presenterer oss for i svært mange tilfeller er reinspikka løgn. I tillegg håper jeg at de som spiser kjøtt og som ikke – selv etter en slik dokumentar som dette – ønsker å redusere inntaket, i det minste vil prøve å sette seg inn i hvor kjøttet kommer fra. Svineribbe til 39 kroner ser nok kanskje fristende ut, men det er ikke mye dyrevelferd man får med på kjøpet!

Det kunne ikke passet bedre å presentere vår ukesmeny for dere, enn akkurat nå! En ukesmeny stappfull av smakfulle middagsretter hvor ingen dyr må lide. Alle oppskriftene har jeg funnet på vegetarbloggen, og jeg får vann i munnen av tanken på alle de gode rettene jeg skal servere i hele 7 dager fremover…

Fredag: Himmelsk vegan taco
Lørdag: Pasta med kremet soppsaus
Søndag: One Pot Quinoa
Mandag: Tomatsuppe med pesto
Tirsdag: Marokkansk kikertgryte
Onsdag: Grønnsaksbolognaise
Torsdag: Grønnsakslapskaus

Mums: Bananpannekaker og gulrotkake

Når man storhandler på denne måten, bør man ha med seg både handleliste og kulepenn. Ellers går det helt i surr, haha. Og denne smøreosten på bildet over fra Go’vegan? Halleluja så god den er på brødskiven. Gjerne med et lite pepperdryss og agurk. Denne dere smake om dere enda ikke har gjort det. I løpet av helgen skal jeg lage gulrotkake og teste denne kremosten i glasuren. Jeg er så spent på resultatet!

Det aller beste utvalget av plantebaserte produkter og veganske erstatininger, finner vi på Meny Ringnes Park. Det finnes ingen steder som har bedre utvalg av plantemelk, i hvert fall, og vi er heldige som ikke bor så fryktelig langt unna! Det eneste som var skikkelig ugreit på handlerunden vår i går, var å se store mengder svinekoteletter til 39 kroner pakken. Det er søren ikke mye dyrevelferd man får med på kjøpet da, nei!

Dennis har nå dratt for å spille inn en ny episode av Pappapodden, så Falk og jeg er alene hjemme. Nå sover han søtt, så da skal jeg utnytte situasjonen til å rydde litt og gjøre det fint til kvelden ♥

Så dere dokumentaren, forresten? Hvilke tanker sitter dere i så fall igjen med etter å ha sett den?

Klem i fleng

Annonse