Annonse

PHEW!

Et lite blogginnlegg om det som har skjedd de siste dagene er vel på sin plass, ser jeg… Åhåj… Hvor skal jeg begynne?

Personangrep. Mobbing. Lynsjing… Det har vært ganske heftig å stå i denne stormen, men ingen – og da mener jeg ingen – skal klare å true meg til tauset. Jeg skal søren ikke la meg kue… For dette her? Og denne kampen jeg kjemper? Vel… Den er så forbanna viktig! Og basert på alt «hatet» jeg har mottatt den siste tiden, kommer det enda tydeligere frem at det er høyst nødvendig å skrike høyt. Det er skremmende mange som ikke klarer å innse hvor skadelig det vi har vært vitne til i flere år, faktisk er.

Dette var ikke et personangrep. Dette var et angrep på en millionbedrift og et kynisk apparat. For, ja! Det er et paradoks at jeg mottar prisen for «Årets sterke mening» for en mening som retter seg mot en farlig business og influencer, for at Vixen i samme kåring, deler ut «Årets business» til nettopp dette foretaket. Foretaket Sophie Elise AS, som omsetter for over 4 millioner kroner i året. Dette er en business som opptrer både umoralsk og uetisk, og det skal man kunne kritisere. For vet dere hva? Sophie Elise er ikke en 16 år gammel, stakkarslig liten spurv, som blogger fra jenterommet sitt i Harstad. Hun er en dyktig forretningskvinne med ekstremt god forretningssans. Og grunnet hennes forretningssans, mottok hun som nevnt prisen for «Årets Business» .

Dette var helt feil forum for en slik tale, skriker folk. I mine øyne kunne ikke dette forumet vært mer riktig, mht. at min kritikk går på en hel bransje, som faktisk var samlet på ett og samme sted. Når ellers? Her konfronterer jeg en forretningsvirksomhet og måten den driftes på, på en arena hvor alle med påvirkning sitter samlet. Det er absolutt forståelig at kritikken kan oppleves personlig, men når merkevaren faktisk er både navnet, personen og kroppen, er det jo helt naturlig.

Influencere – aka bedriftene – kan ikke være fritatt fra kritikk bare fordi det oppleves ubehagelig. Og vi må kunne være konkrete i kritikken! Når den blir for generell ser vi også at kritikken får null effekt, og ved enkelte grove tilfeller, skal man kunne adressere eksemplene. Som når TV2 dokumenterer en rumpeoperasjon i beste sendetid. Dette er kritikk rettet mot både kanalen, teamet bak, og influenceren som velger å ta med seg et kamerateam inn på operasjonssalen. Vi influencere har – som jeg har nevnt en million ganger nå – et enormt ansvar. Og vi er så klinkende klare over hvordan vi påvirker og hvilken effekt det har. Ellers hadde vi jo ikke tjent en krone, ikke sant? Og vi influencere er ansvarlig for det innholdet vi publiserer! Det er vi som trykker på publisér, ingen andre.

Jeg kjemper denne kampen – og skriker høyt – for alle de unge menneskene som faktisk sitter på sine jente- og gutterom, og blir påvirket av det de ser på internett… Som blir påvirket av av oss influencere og media, og som blir utnyttet på det groveste, i de årene som kanskje er de viktigste for hvilken selvfølelse man tar med seg inn i voksenlivet. Som ønsker å ta sitt eget liv fordi de ikke har riktig størrelse på rumpen, eller som sparer alle konfirmasjonspengene sine til den dagen de blir gammel nok til å legge seg på operasjonsbordet.

Grunnen til at jeg blir ekstra hissig i denne runden, er fordi vi ble lovet endring under Debatten på NRK i fjor. «Jeg er 100% enig i at man ikke skal dokumentere en reise med plastisk kirurgi» sa Sophie Elise under Debatten i fjor. 10 måneder senere dokumenteres som nevnt en rumpeoperasjon i beste sendetid på TV. Dette finner jeg meg rett og slett ikke i, og dette må vi kunne slå hardt ned på.

For noen uker siden gikk presse-Norge av hengslene, da en dansk influencer promoterte en rumpeoperasjon i sosiale medier, med tilhørende konkurranse hvor premien var en valgfri plastisk operasjon. Det var full oppstandelse i media, hvor en haug av journalister rettet en kritisk pekefinger mot denne farlige påvirkeren. Hvor er pressen når TV2 og landets mektigste mediekvinne tar tusenvis av unge med direkte på operasjonsbordet for å utføre tilsvarende inngrep? Hvor blir det av kritikken?

Det er kun i influencer-verdenen hvis noen blir motsagt at det er snakk om personangrep og mobbing.  Tenk om politikere hadde reagert på samme måte?

Jeg runder av her, men ta gjerne en titt på Insta-story om dere vil høre mer om hva jeg tenker. Med dette ønsker jeg dere en skikkelig god natt, mens jeg sender tusen slengkyss til dere som har støttet meg. Dere er innmari fine, og jeg er så evig takknemlig for at der er verdens beste gjeng ♥

Det skal bli deilig å synke ned i sengen, og lade batteriene til en ny og spennende dag i morgen. I morgen er nemlig starten på et helt nytt kapittel for oss, og jeg kan nesten ikke vente.

Annonse