Annonse

PLEASE PAY ATTENTION!

En riktig god morgen ♥

I dag er en stor dag. I dag er det nemlig Førerhundens Dag, og jeg håper dere vil sette av noen minutter av morgenstunden, til å lese igjennom dette innlegget som inneholder et viktig budskap. 

Jeg var jo som dere vet på Veiviseren hundeskole i Vestby for noen dager siden, og dette ble en veldig spesiell dag for meg. Jeg fikk nemlig muligheten til å føle på det å være blind, og at vi som har synet i behold bør sette litt ekstra stor pris på nettopp dette, er i hvert fall sikkert. Vi er heldige! Det er så mange som ikke ser, eller som ser svært dårlig, og det var gripende å høre historien til en av førerhundbrukerne som jeg fikk tilbringe denne dagen sammen med. 

Med bind for øynene og førerhund i venstre hånd, la jeg i vei på en aldri så liten skogsvandring med diverse hindringer i veien. Førerhunden fikk meg trygt gjennom denne lille løypen, og gav tydelig beskjed når jeg måtte føle meg frem med stokken for å finne hindringen. Det var en veldig interessant og litt skummel opplevelse, for det er ikke bare-bare å overlate all kontroll til en førerhund man ikke kjenner. Det er dog ingen tvil om at førerhund og eier knytter et ekstremt tett bånd, for her skal begge to stole på hverandre. Ta gjerne en titt på filmen under her, hvor jeg er i full action.

Det er imponerende å høre hvor godt de blinde klarer seg i hverdagen – hvor godt de klarer seg med hund. Disse førerhundene er en ubeskrivelig viktig resurs, som er trent opp til å utføre oppgaver for blinde, sterkt svaksynte, og personer med fysisk funksjonsnedsettelse. De er avhengig av disse hundene, og derfor er det faktisk forbudt å nekte førerhunder adgang til både butikker, spisesteder, taxi og treningssenter. Det skulle jo faktisk bare mangle, men det er dessverre enkelte som slår seg fullstendig vrang, når de oppdager at en blind person skal ta med seg førerhunden sin inn på et spisested eller i en taxi.

Tenk at det er flere blinde som faktisk blir nektet adgang!? Jeg kjenner at jeg blir så forbanna når jeg hører den slags.. Jeg kjenner at det gjør vondt! Det må føles så ubeskrivelig grusomt å stå på en taxiholdeplass med et ønske om å bli fraktet trygt hjem, uten at en eneste taxi velger å ta deg med pga. førerhunden du er totalt avhengig av. Dette forekommer altfor ofte, og sammen kan vi bidra til en større oppmerksomhet rundt nettopp dette. 

Vi kan gjøre en forskjell. Dere, og meg. Vi kan nemlig bestille noen gratis klistremerker som viser at førerhunder er velkommen, som vi kan klistre opp på arbeidsplassen vår, eller gi videre til dem vi kjenner som driver en restaurant, en frisørsalong eller en annen forretning. Vi kan spre budskapet om at alle førerhunder er velkommen overalt, og jeg både tror, håper og krysser fingrene for at dere ønsker å bidra. Det er jo tross alt bare en hund, det kunne vært verre – som kommer godt frem i den fantastiske lille snutten under her. Denne MÅ dere se ♥ 

Jeg ønsker sånn på tampen å dele litt viktig informasjon med dere, og det er at man aldri skal forstyrre en førerhund som er på jobb. Når hunden har på seg sele er den i jobbmodus, og da er den innstilt på å nettopp jobbe. Derfor er det ekstremt viktig at man ikke går bort til en førerhund for å hilse på. Det kan jo være veldig fristende for hundeelskere å klappe litt eller gi en liten godbit, men dette er noe man ikke må gjøre.

Man skal heller ikke la sin egen hund løpe bort til en førerhund for å hilse på, uansett hvor ivrig både du eller hunden din er. Førerhunden skal konsentrere seg, den skal skape en trygg hverdag for sin eier, og da er det viktig at man legger sine egne «behov» til side. So what om barnet ditt på fem år begynner å grine fordi han eller henne ikke får hilse på den fine vofsen i butikken – den fine vofsen er på jobb, og det siste den trenger er kontaktsøkende mennesker, barn eller andre hunder. Strålende.. Da er vi enige sant? Aldri forstyrr en førerhund med verken snakk eller klapp. 

Nå skal jeg få i meg morgenkaffen, og deretter gå rundt til noen butikker her på Løkka med disse klistremerkene. Jeg skal oppfordre dem til å klistre opp et slikt merke på døren for å signalisere at førerhund er velkommen, og jeg håper dere vil gjøre det samme. Og så håper jeg at dere vil følge @blindeforbundet på Instagram – da blir jeg glad! 

Måtte dere få en vidunderlig dag ♥ Takk for at dere leste igjennom ukens aller viktigste blogginnlegg!

LOVE YOU ALL! 

Annonse