Annonse

Q&A OF THE WEEK

Mine venner, hallaisen ♥

Det er mandag, og som avtalt er det tid for å svare på et spørsmål dere har stilt her på bloggen, som jeg trekker frem som ukens spørsmål. Dette er en super måte å bli enda bedre kjent på, er dere ikke enig? Og i tillegg vet jeg at dere lurer på en hel del ting som blir for omfattende å svare på i kommentarfeltet. 

Denne uken tenkte jeg å svare på en del spørsmål som omhandler nettbutikken, samt det å starte egen bedrift. Jeg ser at mange er nysgjerrig, så her skal jeg svare så utfyllende og forklarende jeg bare kan, uten å skrive en hel bok. Temaet er jo nemlig svært omfattende, men jeg skal prøve å fatte meg i korthet!

1. Kan du fortelle litt om det å starte egen nettbutikk, hvordan starter man? 

VISJONEN:

Det viktigste er å ha en visjon og en idé. En drøm, rett og slett. Man starter opp noe eget på feile premisser om man i utgangspunket ikke vet hva man ønsker å drive med, og om målet KUN er å tjene masse penger. Den idéen der må man bare legge fra seg med det samme, for man skal være tålmodig og beintøff for å få en egen butikk til å gå rundt, i hvert fall om man ikke har en stor investor i ryggen.

Her kommer det også naturligvis an på hvor omfattende prosjeket skal være.. Skal det være en enkel butikk med enkelt innhold, eller skal butikken bygges opp på en proffesjonell måte, og i tillegg ha et stort varelager bestående av klær, sko og tilbehør? Skal du produsere og designe selv, eller skal du kjøpe merker fra ulike agenturer som du ønsker å selge videre? Alt dette er noe å ta stilling til før man går i gang. Man må vite hva man ønsker å tilby!

PRODUKSJON:

Når man har laget en skisse over «prosjektet» gjelder det å gå i gang med å bygge grunnmuren og gjøre research. I mit tilfelle var visjonen og drømmen et eget klesmerke. En egen produksjon, rett og slett, hvor jeg designer varene og får dem produsert hos en leverandør med godt rykte. I denne fasen står man ovenfor viktige valg. Hvem skal produsere og hvor skal dette gjøres? Og hvor billig kan det gjøres uten at prisen går utover kvaliteten? Hvordan er arbeidsforholdene hos produsenten/fabrikken? For meg er sistnevnte det viktigste.. Å produsere varer hos en produsent med god etisk standard.

I tillegg er prisene viktig – hvor mye må jeg betale per stk. og hvilke kvaliteter og leveringstid kan jeg forvente? Kvalitet er også ekstremt viktig for meg – StyleConnection skal ikke være kjent for å være noe jalla ræl som ikke holder lenger enn til dagen derpå. Jeg jobber med gode kvaliteter, og betaler deretter, men likevel er det viktig for meg at dette er et klesmerke som er rimelig nok for alle dere der ute. StyleConnection er likevel eksklusivt da alle de ulike stylesene kun leveres én gang i et antall på 300 stk. Det vil altså si 300 stk. per farge/print som inkluderer alle de ulike størrelsene. Jeg kunne gjerne tenke meg å produsere i et lavere antall, for 300 er egentlig litt i høyeste laget for en såpass liten butikk, men dette er minimum ordreantall hos min leverandør. Punktum! 

Når man har funnet produsent er neste steg å legge orde. I denne fasen er designet klart, og det er nå opp til leverandøren å lage vareprøver slik at man kan sjekke at målene er som de skal være. Er kvaliteten god nok? Har produktet de målene som bestilt? Hvor mye penger må man ut med, og hvor stor skal kolleksjonen være? Jeg hadde jo en drøm om 60 ulike styles til å starte opp med, men det ble altfor dyrt for meg dessverre. I mitt tilfelle må jeg bygge sten for sten, sakte men sikkert. 

VAREMERKEREGISTRERING:

I startfasen er det også flere viktige punkter man må ta seg av. Først og fremst må man finne et merkevarenavn, og når man har bestemt seg for hva klesmerket eller butikken din skal hete, må man deretter sende inn en varemerkeregistreringssøknad. Dette er en ekstremt viktig del av prosessen, for hvis søknaden ikke godkjennes kan du få store problemer om du selger varer med et navn eller fra en butikk som ikke er godkjent/registrert. Dette er en kostbar prosess, og allerede her skal man ha bygget seg opp en god økonomi for å dekke denne kostnaden som er avgjørende for om du kan starte opp eller ikke. 

LAGERTJENESTER:

I tillegg må man ikke glemme lagertjenester. Skal man pakke selv eller skal man overlate denne jobben til andre? Hvor skal lageret være, og hva vil lagerleien samt portoen koste deg? I denne fasen må man også tegne gode forsikringer på varelageret ditt. Man er ille ute om man skulle oppleve brann/vannskader uten gode forsikringer i ryggen. Jeg valgte uten å nøle å benytte meg av et fjernlager. Jeg hadde for det første ikke hatt plass til å huse flere tusen styles her hjemme, og ikke hadde jeg hatt tid til å pakke alle varene som bestilles heller. Da er det godt å vite at jobben blir gjort av flinke folk som til daglig har pakking og lagerdrift som sin jobb, slik at mine kunder får varene sine hurtigst mulig!

MARKEDSFØRING/NETTBUTIKK:

Først og fremst må man ha en plattform å selge varerne fra. En nettbutikk må bygges opp og designes, og dette bør gjøres av profesjonelle teknikere som vet hva de driver med, og som i tillegg er tilgjengelig når det trengs. Tilgjengelighet er alfa omega om noe skal skjære seg eller om det oppstår problemer. Eller om du rett og slett trenger teknisk hjelp eller hjelp til å integrere nye funksjoner.

Min butikk er bygget opp av 07Media. De har laget selve designet ut i fra mine ønsker, og så er det opp til meg å legge inn varer, oppdatere lagerbeholdning, generere rabattkoder, oppdatere slider/forside/utvalgte produkter, og generelt holde butikken spennende og inspirerende.

For å selge en eneste vare må man også ha kunder, og om man ikke allerede har en eventuell kundegruppe foran seg som i mitt tilfelle – i form av blogglesere, gjelder det å sette av et budsjett til markedsføring. Om ingen vet om butikken din er det heller ingen som handler, og allerede der har man gått på den første og ikke minst største smellen av de alle. 

2. Hvor mye bør man ha i egenkapital? Er det lett å leve av det?

Her kommer det igjen an på omfanget av prosjektet. I mitt tilfelle var planen å designe en egen kolleksjon i form av mange ulike styles, og bare klærene kostet meg i første omgang nærmere 1,5 milioner kroner. Varemerkeregistreringssøknaden ligger på i underkant av 20.000kr, oppbygging av nettbutikk kommer fort opp i en 100.000kr, lagertjenestene varierer, forsikringer koster noen tusenlapper i året, og så må man for guds skyld ikke glemme momsen/tollen. I tillegg skal man kanskje arrangere en lanseringsfest hvor man trenger lokale, underholdning og goodiebags, og dette er også en kostbar affære. Bare innholdet i goodiebagsene som jeg delte ut på min lanseringsfest kostet over 50.000kr, så man skal ha et solid startkapital.

Å starte opp noe eget på denne måten er langt fra en rimelig affære, og som regel blir utgiftssiden tre ganger så høy som man regner med i utgangspunktet. Jeg har ingen stor investor i ryggen heller, og dermed ingen som kan ta seg av smellen om dette ikke skulle gå rundt. Alle pengene er lånt av banken, en liten slant av familie, og gjelden jeg har opparbeidet meg er ikke akkurat lav, HE HE!

I tillegg går alt som kommer inn på konto rett ut igjen, da jeg kun får butikken til å gå i en fin runddans om jeg øker lagerbeholdningen min og kommer med nye varer. Derfor er det absolutt ikke enkelt å leve av egen nettbutikk, og man skal prise seg heldig om man ikke havner på minussiden på bunnlinjen etter det første året. Det er faktisk ganske uvanlig å gå i pluss det første året, og når man starter opp noe eget og såpass omfattende som dette, kan man ikke regne med å tjene en eneste krone på butikken før etter minimun tre år. Måtte den dagen komme fort, sier jeg bare!

3. Trenger man noen erfaring?

Det er absolutt ikke dumt med litt erfaring når man skal starte egen butikk. Jeg hadde i hvert fall ikke hatt snøring om hvor jeg skulle begynne og hvor mye som måtte gjøres, om det ikke hadde vært for mine 10 år i motebransjen.

Likevel er det masse som er helt nytt for meg. Jeg har allerede rukket å gå på en god del smeller, men samtidig lærer jeg ekstremt mye hver eneste dag. Jeg gjør jo alt dette alene, og selvom det kan virke som det mest utmattende prosjektet jeg noen sinne har begitt meg ut på, kjenner jeg likevel at jeg har gått løs på en enorm utfordring som gir meg ekstremt mye glede i tillegg til høy puls.

Jeg tror jeg aldri kommer til å få ro i kroppen typ ever, så lenge jeg driver egen nettbutikk, men så lenge jeg kan inspirere og tilby noen varer til herlige kunder som trenger litt farger og sprudlende herligehter i garderoben, er dette motivasjon nok til å fortsette. Og så sant økonomien strekker til også da, selvfølgelig.. At jeg faktisk selger noen varer er naturligvis den mest avgjørende faktoren for at jeg kan fortsette med dette, så nå gjenstår det bare for meg å håpe på det beste og at enda flere av dere shopper til dere dropper, haha!

Åhåj.. Fikk jeg med meg alt? Er det fortsatt noe dere lurer på?

Nå svetter jeg som en gris! Jeg vet ikke om det er fordi det plutselig ble sjukt varmt her inne, eller fordi jeg faktisk innser hvor mye jeg egentlig har å gjøre. OG hvor mye penger som står på spill her, haha! Så lenge man smiler blir det bra, er det ikke sånn? 

NYYYYT den siste fridagen og spis masse godis! Nå skal jeg ta knekken på resten av påskeegget.. YUMMY! 

Og sånn helt på tampen.. Jeg kjører 30% avslag i pris på ALLE varer i butikken helt frem til i morgen kveld, og alle som handler blir i tillegg med i trekningen av en tur for to til New York. BOOOOM! Don’t miss out!

SMASK


Annonse