Annonse

REISEGUIDE: VILNIUS

En riktig god og deilig onsdag – 1. november og greier, og bare én måned igjen til julemusikk, julegløgg, julestemning, juletre, julekalender, og alt som hører julen til – hurra ♥

I dag våknet jeg av meg selv rundt klokken 07.00, og siden det skjer én gang i skuddåret var det bare til å komme seg opp og få gang på dagens første blogginnlegg. Jeg har jo lovet dere en Vinius-guide, og den kommer her. FOR en by, sier jeg bare…

Vilnius er en supersjarmerende by – en undervurdert plass å reise, og det forundrer meg at det ikke er skrevet mer om denne byen. Jeg har faktisk aldri hørt at noen i min omgangskrets har opplevd denne byen, og da ble det jo ekstra spennende å reise dit selv for å utforske. Vilnius er altså hovedstaden i Litauen, og et perfekt reisemål når du vil på en liten getaway uten å sprenge reisebudsjettet.

Det som også er så deilig med byen, er at det er befriende lite du se og gjøre, og noen ganger kan det være veldig alright. Jeg blir alltid litt stresset når det står hundre punkter på må-gjøre-listen, som ofte resulterer i dårlig samvittighet for alt jeg ikke rakk å se når jeg reiser hjem… Her i Vilnius trenger du ikke gjøre annet enn å bare tusle rundt i de pastellfargede smugene, for deretter å ta deg en superdigg øl til under 20 kroner på en trivelig pub. Her er det altså superbillig å nyte god øl i godt selskap, og siden byen ikke er spesielt stor, bruker du ikke mer enn noen timer på å tusle fra gamlebyen til utbryterrepublikken Uzupis, ned til sentrum og tilbake igjen. «Tusling» er liksom stikkordet her… i Vilnius må du tusle – og NYTE!

HOW TO GET THERE: 

Dere vet at jeg elsker Norwegian – man finner faktisk ikke et bedre eller billigere flyselskap, og er man fleksibel, kan man finne billetter til under 300 kroner hver vei. Vi betalte – hold fast – 276 kroner per person per vei, og hvis ikke det er noe å rope høyt hurra for, så vet ikke jeg!

WHERE TO STAY: 

Du finner mange fine hoteller til en billig penge, og du bør uten tvil bo i gamlebyen. Her er det skikkelig trivelig og koselig, og bakerier, caféer, restauranter og barer er like utenfor døren. Vi valgte leilighet gjennom Airbnb – en helt fantastisk leilighet med kanonbra beliggenhet. Cribben var nyoppusset, moderne, fresh og funky, og et perfekt sted å tilbringe 4 netter. Det som er fint med leilighet fremfor hotell, er at man kan ta en kveld hjemme, lage middag sammen og dele en flaske vin mens romantisk jazz strømmer ut gjennom høyttaleren – love it! Leiligheten kan dere finne HER!

WHERE TO EAT:

Vilnius bjuder på ufattelig mange herlige spisesteder, og veldig mange veganske restauranter og caféer. Det var derfor ikke vanskelig å finne steder å spise, og alle stedene vi var på, kunne uansett tilby noe digg vegansk – høy fem og tommel opp! Her er noen av favorittene:

Paupio 12 – Paupio 12 Uzupis, Vilnius 01201 Litauen: Denne restauranten ligger i herlige Uzupis – bydelen med hippiestemning, street art og bohemsk touch. På menyen finner man alt fra gourmet til pizza, og maten og stemningen er verdt et besøk. Prisnivået er i det høyere skiktet, men likevel langt billigere enn de prisene vi opererer med her i Norge.

Rise – Gedimino pr. 43, Vilnius 01109 Litauen: Snakker vi byens beste veggis-sushi? Det tror faktisk, og skal jeg tro på anmeldelsene av stedet, er hele menyen yummy. Stedet er dessverre ikke så veldig koselig – det er noe med belysningen, så det er ikke her dere skal gå for en romantisk night out. Velg heller Rice som lunsjsted!

Alive – Gedimino pr. 31, Vilnius 01104 Litauen: OMG! Dette må være den mest avanserte veganske restauranten jeg har vært på – her snakker vi gourmet! Her er det i grunn bare til å la servitøren bestemme hva du skal ha, og la deg overraske over lekker og deilig plantebasert mat.

Uzupio Picerija – Paupio g. 3 Vilnius, Vilnius 01201 Litauen: Dette er stedet du velger for en romantisk date. Stedet er lite og superkoselig, og belysningen er akkurat som du vil ha den når du er på date. Levende lys er i fokus, og lyslenken utenfor veggen som består av vinduer fra gulv til tak gir en ekstra herlig stemning. Pizzaen er amazing, og pastaen så nydelig ut. Husk å booke bord – her er det alltid fullt!

D’eco Restaurant – Dominikonu g 15, Vilnius 01131 Litauen: Dette stedet er supertrivelig – du føler i grunn at du har kommet hjem til en tante eller bestemor, som også står på kjøkkenet og lager maten fra scratch! Her er maten hjemmelaget og organisk – og den smaker fantastisk!

WHAT TO DO: 

Som nent innledningsvis er det ikke noe du må gjøre her i Vilnius. Jeg anbefaler å ta beina fatt, og bare vandre rundt i Gamlebyen, og utforske alle de små smugene og barene/caféene som finnes her. Stikk gjerne innom den sjarmerende bokcaféen Mint Vinetu (Adr.: Šv. Ignoto g. 16, Vilnius 01144, Litauen) for en kopp te eller kaffe, og for å bla i en av de tusenvis av bøkene som finnes her. Like ved siden av Mint Vinetu finnes en restaurant med navn Meat Lovers. Vi spiste naturligvis ikke her, men herregud så mye god øl de hadde. Verdt å sjekke ut!

Ta gjerne turen innom Vilnius Museum of Illusions som ligger i Vokiečių g. 6, Vilnius 01130, Litauen. Dette var SÅ gøy – her snakker vi mindfuck på høyt nivå, og et museum som er verdt å sjekke ut. En annen ting du bør gjøre er å vandre rundt i Uzupis for å titte på all street arten, fargene, graffitien, og hengelåsene som holder på å hope seg opp på broen. I Uzupis generelt er det mye å se – don’t miss it!

Når det gjelder shopping er jeg ikke helt stødig, rett og slett fordi vi ikke shoppet på denne turen. Vi havnet likevel innom shoppinggaten som huser alle disse kjedebutikkene vi kjenner til som som Zara, New Yorker, og H&M. Zara har adresse Gedimino pr. 18, Vilnius 01103, Litauen, så da har du i hvert fall et utgangspunkt om du er keen på å fylle opp kofferten med nye klær.

HOW TO GET AROUND:

Uber, Uber og atter Uber! Uber er livet – og herregud så billig! Den dyreste turen kostet 5 euro, og det var en 10-minutters tur til flyplassen. 5 euro for pokker – det er billig ♥ Vi tok Uber til alle restauranter hvis vi ikke orket å gå, og turene kostet som regel mellom 1-3 euro.

Ååå som jeg savner Vilnius – vi skal uten tvil reise tilbake, og jeg tror også det kan være skikkelig koselig her i julen, når julemarkedene blir å se. Kanskje det blir en ny tur på oss i 2017? Vi får se hva vi rekker, hehe.

Ønsker dere en nydelig dag, snupper. Er det noen av dere som skal til Vilnius i nærmeste fremtid?

Klem i fleng ♥

Annonse