Annonse

SLIK REDIGERER JEG BILDENE MINE

Hallaisen ♥

Altså, jeg ELSKER dere!!! 

Disse historiene dere deler med meg i forrige innlegg? Jeg dør av latter! Dette er underholdning på høyt nivå, og jeg elsker at det er så mange som er i samme båt. Vi er tydelig flere som har følt på panikken over hårvekst når det virkelig ikke passer seg, og det er ingen tvil om at det er mange barberhøvler der ute, som har fått kjørt seg litt hos ukjente, hahahah! Dette er så gøy!

Alright.. Nå skal vi snakke om noe helt annet, og jeg skal omsider svare på et spørsmål mange av dere lurer på veldig ofte.. Nemlig hvordan jeg redigerer bildene mine, juuuhuuu!

Jeg får ofte høre at bildene mine er freshe, og det gleder meg. Jeg synes det er ekstremt viktig med en blogg som er innbydende og visuelt vakker, og jeg legger ned masse energi i å både ta spennende og gode bilder, men også etterarbeidet i redigeringsprogram. 

Nå er jeg ingen ekspert, og Photoshop og Lightroom kan jeg bare glemme å i det hele tatt forstå en brøkdel av. Dette blir for innviklet, og jeg er så glad for at det finnes gratis programmer for oss amatører, som faktisk er mulig å forstå seg på, haha. Når bloggere legger ut redigeringsguider, føles det for meg, som at jeg nettopp har åpnet en mattebok med en million tall og grafer, som jeg ikke skjønner bæret av. I dette innlegget ska jeg vise hva jeg gjør med bildene mine, så enkelt som overhodet mulig. 


Jeg bruker PicMonkey til å redigere bilder i – et superenkelt redigereingsprogram som i utgangspunktet er gratis, men som koster en bitteliten slant om man ønsker litt flere muligheter som bl.a. flere fonter og filter. Her redigerer jeg enkelt bildene mine, og det er jaggu ikke mye som skal til for at uttrykket blir litt ekstra fresht. 

Det er tre ting jeg forholder meg til; Sharpen, Colors og Exposure. Her inne kan du enkelt justere kontraster og farger!

1. Sharpen: Jeg gjør alltid bildene mine litt skarpere med «sharpness«, samtidig som jeg gir dem litt ekstra dybde og klarhet med «clarity«. Det er ikke mange prosentene det er snakk om, men ca. 5% på sharpness og 14% på clarity. Dette fører til litt mer klarhet i bildene. 

2. Colors: Noen ganger klarer bare ikke kameraet å fange opp de friske fargene i motivet du tar bilder av, og da er «saturation» et godt verktøy. Ved å øke denne med rundt 8% får du fargene litt mer frem, noe jeg setter veldig stor pris på. Enkelte ganger hender det også at temperaturen på bildet er for «varm». Lyset er litt gult, og det kan enkelt endres ved å justere «temperature» til – 4%. Det kommer naturligvis helt an på bildet – noen ganger kreves en enda lavere «temperature«, men i de aller fleste tilfeller setter jeg denne på – 4%. 

3. Exposure: Det er her magien oppstår. Her kan du enkelt gjøre bildene lysere ved å øke «brightness«. Denne øker jeg alltid til et sted mellom 15 og 30%, her kommer det helt an på bildet, og hvilket uttrykk jeg ønsker. Jeg øker også «highlights» med rundt 6%, «shadows» med 12%, og «contrast» med 3%. Det er bedre å øke «shadows» fremfor «contrast«, da «shadows kun bringer frem de mørke partiene uten å gjøre kontrasten for skarp. 

Under her ser dere et tydelig eksempler på før og etter redigering. Etter-bildene er gjort veldig lyse med vilje – hakket for lyst da fargene forsvinner litt. Samtiig synes jeg at disse bildene er hundre ganger freshere og mer delikate enn før-bildene. Enig?

SE på den forskjellen da.. Og da er det ikke mye som skal til.

Etter at lyset og kontraster er justert kan man legge på ulike filter om man ønsker det, men de fineste filterne finner man på pixlr.com. Dette er også et gratis og supert redigeringsprogram for amatører, men her blir ikke basic-redigeringen like fin. Jeg anbefaler å bruke PicMonkey til dette, og Pixlr til filter og lyseffekter, om man ikke velger å gjøre dette i apper på telefon eller iPad. 

Så.. Var det enkelt nok forklart? Da jeg var kommet midtveis følte jeg at jeg forklarte enda vanskeligere enn dem som snakker om Phtoshop, men jeg håper denne lille guiden faller i smak hos dere. 

Nå skal jeg rydde og gjøre det helgeklart her hjemme, før jeg skal kle meg opp i festivalklær og danse meg ihjel på Findings. Vinneren av to billetter er annonsert HER, og mail er på vei. Hurraaaa!

Ha en deilig fredag, skjønninger ♥

Annonse