Annonse

SMAKEN AV JUL PÅ VEGANSK VIS

Jeg fikk et spørsmål her på bloggen i går, om jeg kunne dele innlegg eller video med veganske julemiddager, og det synes jeg var en skikkelig god idé. Jeg skal absolutt prøve å mekke sammen en video hvor jeg viser hele prosessen, men i første omgang tenkte jeg å dele oppskriften til to fantastiske retter som smaker 100% jul.

Når man tar en bit av Jane og Veganmisjonens nydelige vegisterkaker, eller av Mari Hult og Vegetarbloggens latterlig digge nøttestek, forsvinner alt savn etter julematen man vokste opp med som liten. Pinnekjøtt – som jeg var så glad i – er ikke lenger noe jeg craver, og på julaften i år skal jeg diske opp med nøttestek til hele gjengen… Denne her er nemlig så god at jeg får vann i munnen av tanken på den – og når vi kommer bittelitt nærmere 1. desember, skal jeg prøve å lage den selv for aller første gang. Oppskriften har jeg jo rett foran meg, så kanskje flere av dere vil prøve å lage den sammen med meg?

DETTE TRENGER DU: (Ingredienser til to steker på tilsammen 8 porsjoner)

400 gram nøtter (bland gjerne mandler, cashew -og valnøtter) • 200 gram røde linser • 50 gram tørket steinsopp • 1 aubergine • 1 grønn squash • 2 gulrøtter (kan erstattes av pastinakk) • 3 stilker stangselleri (kan sløyfes) • 2 løk • 200 gram champingong • Olje til steking • 2 spiseskjeer rød curry paste • Eventuelt litt hvitløk • 10 tørkede aprikoser • 4 spisesskjeer barbequesaus • Noen kvaster fersk persille • 4 spiseskjeer rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn100 – 200 gram brødsmuler • Eventuelt litt vann • 10 rosenkål • 8 plater butterdeig

DETTE GJØR DU:

1. La nøttene ligge i bløt i to timer.

2. Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i. La det småkoke til linsene er møre, dette tar rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.

3. Bløtlegg steinsoppen i varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La det stå i cirka 20 minutter.

4. Kutt aubergin og squash i terninger med lende på cirka en centimeter. Spre dem utover på et fat og salt de lett. Dette trekker ut vannet. La de også ligge i cirka 20 minutter.

5. Kjør gulrot, selleri, løk og sopp til små biter i en kjøkkenmaskin. Disse kan også kuttes for hånd.

6. Varm opp oljen i en panne, og tilsett grønnsaksbitene og karrien. La det steke i cirka ti minutter. Vend på det underveis, og tilsett eventuelt ekstra olje. Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.

7. Hell vannet av aubergin- og squashterningene, børst av saltet så godt du greier, og stek bitene i cirka ti minutter. Her kan du også tilsette hvitløksbiter og du ønsker.Legg også dette utover på en tallerken til avkjøling.

8. Hell av vannet fra nøttene og kjør dem deretter til små smuler i en kjøkkenmaskin. Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha i. Hell av vannet av soppen, skjær den i mindre biter og bland i.

9. Deretter tilsetter du gulrotmiksen, auberginmiksen og barbequesausen. Finhakk persille og bland inn den til slutt.

10. Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene, uten å være for våt, men heller ikke slik at den faller sammen. Her har du tre verktøy:

– Brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt
– Vann for å få den bløtere
– Rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn for en mer sammensatt masse.

Sannsynligvis holder det med brødsmuler.

11. Sett deigen til sides i femten minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir. Rens de ytterste bladene av rosenkålene, og skjær av det harde stilkfestet.

12. Kok opp vann i en liten gryte. Kok rosenkålene i to minutter, ta de rett ut av vannet og legg i en skål med kaldt vann.

13. Kjevle ut butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel. Pass på at kantene overlappes litt. Når ovnen en klar, fordeler du nøtteblandingen utover langs midten av butterdeigskivene.

14. Legg rosenkålene inni deigen. Brett det hele sammen, slik at det går fin stekfasong. Pensle med litt olje.

15. Stek i 40-50 minutter. Nøttesteken skal bli stiv oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.

16. Dersom du steker nøttesteken rett før servering, er det bare å skjære den i skiver og servere. Dersom du har stekt den på forhånd steker du skivene på nytt enten i stekepanne eller på et smurt brett i ovnen.

Sjekk ut bloggen til Mari HER, for å få en enda mer detaljert fremgangsmåte, og for å se bilder av hele prosessen! Da jeg fikk denne servert på julaften i fjor, kombinerte jeg den med brun saus, kålrabistappe, rødkål, rosenkål og tyttebærsyltetøy. Alt dette sammen var så utrolig godt, og som sagt så smakte det skikkelig jul – halleluja! Jeg skal forresten dele oppskriften på verdens beste kålrabistappe i løpet av helgen ♥


Så må vi ta en titt på Veganmisjonens nydelige vegisterkaker… Dere MÅ smake disse, ok? De er så gode atte hjelp, og faktisk ganske enkel å lage!

DU TRENGER: (Gir ca 35 stk. vegisterkaker)

2 dl hvit ris + 4 dl vann + 1 ts salt • 1 stor blomkål (ca 700 g), kuttet smått • 2 dl små havregryn • 1-2 toppa ts vegansk buljongpulver • 1 ts malt ingefærpulver (eller litt fersk revet ingefær) • ca 1 ts revet muskatnøtt (bruk hel muskatnøtt og riv på rivjern, jeg brukte ca 1/5 nøtt) • litt pepper og salt (smak til)

DETTE GJØR DU:

1. Kok risen i dobbel mengde vann pluss 1 ts salt.

2. Kok blomkålen såvidt mør, sil av vannet.

3. Ha den ferdigkokte risen, de kokte blomkålbitene, havregryn, buljongpulver og krydder i en stor bakebolle og mos det med stavmikser til det er passe jevnt.

4. Form vegisterkaker og stek i olje til de er gyllenbrune på begge sider.


Så godt – enkelt! Jeg føler på meg at jeg kanskje må begynne på julen allerede i helgen, ass..  Nå klarer jeg ikke vente lenger, haha!

Nå skal Dennis og jeg ut på oppdrag – vi oppdaterer på Snap gjennom hele dagen (@styleconnection & @dennispoppe6) for dette her kommer til å bli en torsdag utenom det vanlige, haha!

Sees senere ♥

Annonse