Annonse

STUDERE I UTLANDET?

God morgen og happy Monday!

Wæææ.. Denne uken sparkes i gang med to superspennende møter om ikke lenge, men først er det på tide å snakke litt skole, er dere ikke enig? Jeg vet at flere av dere venter spent på litt updates og fakta omkring studentlivet i NYC, og nå kan jeg omsider glede dere med en real oversikt over hvordan det fungerer.

Jeg var så heldig å tilbringe skoledagen på Berkeley College sammen med Malin, en superskjønn student fra Ålesund, som har reist hele veien til New York for å oppfylle sine drømmer. Og det i en alder av 19 år. NITTEN ÅR, folkens.. Skjønner dere eller? Da er man tøffere enn toget, og Malin blir dermed en evig inspirasjon til alle dere som også er under 20, og som føler seg litt usikker på om man skal tørre å dra nedover.

Den som intet våger intet vinner, er det ikke sånn? Og hadde slike unike studetilbud i utlandet vært litt mer hypet for 10 år siden, er det ingen tvil om at jeg hadde benyttet meg av muligheten og reist ut i verden for å plassere rumpen min på skolebenken. Kanskje vi skal være glad for at det aldri skjedde, for da hadde jeg ikke hatt muligheten til å skrive om dette til dere nå, hehe. Det får bli en annen historie, for nå skal vi snakke litt IBS!!!

Om drivkraften din ligger i moteinteressen din, bør du velge å studere Fashion Merchandising og Management på Berkeley College, slik som Malin. Skolens beliggenhet, midt i motemetropolen New York, skaper gode forutsetninger for et inspirerende studiemiljø.

Jeg tok en god prat med Malin og stilte henne noen spørsmål som jeg tror kan være interessant for dere. Let’s go!

1. Hva er det beste med å studere på Berkeley College?

Det beste med å studere på Berkeley må være at det ligger så sentralt på Manhattan med alt rundt, og at siden det er i en av verdens motemetropoler er det også massevis av muligheter. Blant annet med å være med i skolens Fashion Club får jeg vite om internships og muligheter for både små jobber og større jobber, som for eksempel på Fashion Week. Jeg liker også veldig godt quarter-systemet som skolen bruker, det vil si at hvert semester varer i tre måneder, og da har du vanligvis fire fag, som du da er ferdig med etter tre måneder. Neste semester begynner du da på fire nye fag som du har valgt selv utifra fagene som kreves for studiet, og du legger også selv opp til hvordan du vil timeplanen din skal være. Hvis du liker å ha skole tidlig på dagen velger du det, hvis du vil ha kveldstimer kan du velge det, og du kan også velge hvor mange dager i uken du vil ha skole.

2. Hva er det verste?

Det verste er nok alle fristelsene som er rett rundt hjørnet. Alle slags butikker, restauranter osv. ligger jo rett i nærheten, og det kan være fælt for lommeboka. Heldigvis har jeg fått litt viljestyrke nå, og jeg har lært at jeg rett og slett bare må la være å gå inn på butikkene hvis jeg ikke har penger. Da er det bedre å gjøre en god innsats på skolen og heller belønne seg med å ta en titt i butikkene etterpå om budsjettet tillater det. 

3. Setter skolen i gang tiltak for å skape samhold, sosiale sammenkomster og et godt miljø?

Skolen har ofte diverse arrangement studentene kan være med på, både egne for internasjonale studenter og også for alle studenter. Blant annet var det nettopp International Brunch, hvor skolen hadde stelt istand med mat og drikke for alle internasjonale elever. Forrige semester var det også et arrangement der alle kunne ta med mat fra det landet man kommer fra, og da var det mange land som var representert. Da fikk alle gå å smake på retter man kanskje ikke hadde hørt om før engang, og kanskje tilogmed lære litt om landet det kom fra. Det ligger alltid kalendere for hver uke på skolen hvor det står alt av arrangementer og ting som skjer.

4. Hvordan ser timeplanen din ut? 

Dette semesteret har jeg fire fag: Introduction to the Fashion Business, Visual Merchandising, Foundations of Critical Writing, og Career Management Seminar. Jeg har skole fra mandag – torsdag, hvor jeg har to fag hver dag, med unntak av mandagen da jeg kun har ett fag, fordi det andre bare er på onsdagen. Så på mandager har jeg time fra 09:50-11:35, på tirsdager og torsdager har jeg time fra 08:00-09:45 og neste time fra 11:40-13:25, og på onsdager har jeg da timer fra 09:50-11:35 og fra 11:40-13:25. Jeg foretrekker nemlig å bli tidlig ferdig på skolen, så dette er ypperlig for meg. At man kan designe sin egen timeplan er gull verdt!

5. Hvor bor du i New York? Er det enkelt å komme seg til og fra skolen?

Jeg bor i et herlig nabolag i Brooklyn nært Prospect Park og Brooklyn Botanic Garden, der er det litt billigere enn de fleste steder på Manhattan. Jeg bor veldig nært subwayen som går til rett ved skolen omtrent, så det er veldig greit. Det skal generelt være veldig greit å komme seg til skolen med tanke på at den ligger rett ved Grand Central hvor det går massevis av tog og subway, og det ligger også en annen subwaystasjon rett ved skolen hvor det også går flere. Det er også mulig å få bolig gjennom IBS, noe som er helt fantastisk da dette kan være vanskelig å få tak i. 

6. Hvor mye leie må man regne med når man leier leilighet i NY? Er det dyrt å leve sånn generelt?

Man må regne med å betale endel for leie i New York, for å være realistisk må man tenke på $1000 som et minimum, det spørs veldig på nabolaget. Noen er heldige og finner til lavere priser også. Det man også må ha i bakhodet er at bosted har generelt lavere standard i USA i forhold til i Norge, så mest sannsynlig må man betale mer for mindre plass enn du hadde fått i Norge. Ellers er månedskort på subwayen også litt i det dyreste laget (det skulle øke fra $112 til $116 i mars), men da kommer man seg overalt i New York, både på Manhattan, Brooklyn, Queens osv. Maten er generelt billigere her borte på matbutikkene, men dette spørs også hvor du handler. Dette er noe av det jeg liker best med å studere i USA, for jeg har faktisk råd til å lage og spise skikkelig god mat! Jeg bruker nok i gjennomsnitt 350kr på mathandel i uka, og for det får jeg mye god mat. Favorittbutikken er Trader Joe’s som har massevis av god, sunn og endel økologisk mat, til en ganske billig penge. Der handler jeg det aller meste av maten min.

7. Hvor mye er støttet av lånekassen?

Lånekassen ga i fjor 235 686,29, så det er nok til å betale skolepengene og så har du litt å leve for etter det også. Det er uansett lurt å ha spart opp litt i egenandel, jeg ville iallefall anbefalt å ha oppspart rundt 50 000 kr selv. Noen har mer enn dette og noen har kanskje mindre også, men det er lurt å ha om man vil leve litt her borte også.

8. Hvorfor valgte du den studieretningen du har valgt?

Jeg valgte denne studieretningen rett og slett fordi den hadde akkurat hva jeg var interessert i å jobbe med. Jeg ville ikke lære å designe klær, men heller lære om alt det businessrelaterte og ting som visual merchandising og innkjøp. Jeg likte også veldig godt at bachelorgraden heter Fashion Marketing and Management, fordi det ikke bare er rettet mot ett bestemt yrke i motebransjen, men er heller litt mer åpent som også kan være greit om man ikke er helt sikker på hva i motebransjen man vil gjøre. Jeg har selv flere yrker i motebransjen jeg kunne tenkt meg å jobbe med, så derfor er det veldig greit at jeg nå ikke «låser» meg til kun ett.

9. Hvilke tre ord beskriver studentlivet i NY?

Tre ord som beskriver studentlivet i NY er spennende, opplevelsrikt og variert. 

10. Kan du anbefale andre å studere i utlandet?

Jeg vil definitivt anbefale andre å studere i utlandet! Man lærer mye, blant annet om seg selv, man vokser på en annen måte enn man kanskje ville gjort hjemme, og den dag i dag er det absolutt positivt å ha noe internasjonalt på CV’en. Selv tok det meg én time fra jeg fant dette studiet til jeg søkte, og jeg har aldri angret på det. Om du tenker på å studere i utlandet ville jeg absolutt gjort det, om det så bare er for noen måneder eller om du vil ta hele utdanningen i utlandet, du kommer garantert til å få mye ut av det. Jeg skriver mye om studentlivet på bloggen min, og bloggen finner dere HER.

Som jeg nevnte ved flere anledninger da jeg var i NYC, så bugner det av muligheter her. Byen har så vanvittig mye spennende å by på, og jeg føler at det ikke finnes en ting du ikke kan gjøre her. Det er en vanvittig deilig følelse! 

Under her er bare et bittelite utdrag av hva du får når du reiser nedover.. Åh, New York, New York.. Du skuffer aldri!

Hva tenker dere? Noen som er giret på å bare hoppe i det og ta det store og ikke minst spennende steget?

Søknadsfristen for høsten er allerede 31.mars, så da gjelder det å søke eller bestille studiekatalogen HER. Dette er virkelig en unik mulighet til å komme seg ut i verden og samtidig få en spennende utdannelse. Jeg heier på dere!!

Talk later, darlings ♥

SMASK

Annonse